10 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Παρά τη διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων που καλούν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας, 4.500 πρόσφυγες παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην Πέτρινη Αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά.

Συμπλοκή μεταξύ προσφύγων στον επιβατηγό σταθμό του ΟΛΠ είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πρόσφυγας και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, λίγη ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε έγιναν προσαγωγές.

«Δεν τέλειωσε η διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco. Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο χαρακτήρισε «κράτος εν κράτει», και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του σε περίπτωση που το διάδοχο Ταμείο έχει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες.

Σε κατάληψη της αίθουσας του επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο προχώρησαν το βράδυ του Σαββάτου φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων της πόλης, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει την ομιλία της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ράνια Αντωνοπούλου.

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων αγνοουμένων προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου, όταν η λέμβος στην οποία επέβαιναν ανετράπη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.

Κόσμος: Άλλη μία ψηφίδα στην εικόνα πως οι τζιχαντιστικοί πυρήνες μεταξύ Βελγίου και Γαλλίας είναι ένα «χαλαρό ενιαίο δίκτυο» προσθέτει η βελγική γενική εισαγγελία, λέγοντας πως στόχος της ομάδας που έκανε την επίθεση στις Βρυξέλλες ήταν, ξανά, η Γαλλία.

H ανακοίνωση έγινε την επαύριο της ταυτοποίησης του Μοχάμεντ Αμπρινί ως του «άνδρα με το καπέλο» από το αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ. To σερί των «μικρότερων νικών» του πριν τη μεγάλη μάχη της Νέας Υόρκης συνέχισε ο Μπέρνι Σάντερς στο Ουαϊόμινγκ -έστω κι αν στο τέλος, το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά ισοπαλία, καθώς παίρνει τους ίδιους εκλέκτορες με την Κλίντον. 

Στους Ρεπουμπλικανούς, ο Τεντ Κρουζ πήρε τους εκλέκτορες του Κολοράντο, απειλώντας έτσι τις ελπίδες του προπορευόμενου Τραμπ να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κόμμα. Με τις διαφορές τους να παραμένουν απαγορευτικές για κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ιρλανδίας συμφώνησαν να «διερευνήσουν» την επιλογή της κυβέρνησης μειοψηφίας - ως λύση κατ' ελάχιστον για να αποφευχθούν νέες εκλογές μετά την κάλπη του Φεβρουαρίου, κοιτάζοντας στους ανεξάρτητους. 

Το Φιάνα Φάιλ, το μικρότερο εκ των δύο, είχε απορρίψει πρόταση του Φίνε Γκάελ (του απερχόμενου πρωθυπουργού Έντνα Κένι) για συγκυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, σε μια προσπάθεια να δώσει ένα τέλος στα ερωτήματα μετά την εμπλοκή του πατέρα του στα Panama Papers. Ο πρωθυπουργός είχε παραδεχθεί τελικά πως είχε συμμετοχή στην offshore του πατέρα του μέχρι το 2010, πριν αναλάβει την ηγεσία.

Το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκει να εκτελέσει επιθέσεις εντός της Γερμανίας και η κατάσταση ασφαλείας είναι «πολύ σοβαρή», σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας (BfV) Χανς-Γκέοργκ Μάασεν. Οι γερμανικές υπηρεσίες πάντως δεν έχουν σε γνώση τους συγκεκριμένο σχέδιο επίθεσης, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Οικονομία:Μέχρι τις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής κράτησαν οι συναντήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κουαρτέτου, με την ελληνική πλευρά να μιλά για πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα. Νέος γύρος συναντήσεων την Κυριακή, «όλες οι πλευρές έχουν κρατήσει κάποια θέματα για το πολύ εώς τα χαράματα της Δευτέρας» λέει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με νέα ανακοίνωσή του, ο ΟΑΕΔ γνωστοποίησε πως έχει αποκατασταθεί το τεχνικό πρόβλημα που υπήρχε στη δημιουργία του αρχείου των εβδομαδιαίων πληρωμών παροχών ανεργίας και οι αντίστοιχες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Δευτέρας 11/4/2016.

Έτοιμα από το βράδυ της Πέμπτης είναι, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, τα δύο κείμενο - της ΕΕ και του ΔΝΤ- που θα περιγράφουν τη νέα συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τα νέα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση και να δοθεί η επόμενη δόση. Τι χωρίζει την κυβέρνηση από τους δανειστές.

Αθλητισμός: Το παιχνίδι στο Ολυμπιακό στάδιο μεταξύ της ΑΕΚ και του εκπληκτικού φέτος Πανωνίου ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός θα έχει δύσκολο έργο στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό, ενώ ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η αποστολή του Παναθηναϊκού στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φέρονται να βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή, οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Δημήτρης Μελισσανίδης, με αφορμή το επικείμενο Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι δυο ισχυροί άνδρες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κλήθηκαν από το γραφείο του Πρωθυπουργού, χωρίς όμως να γίνει γνωστό το αν συναντήθηκαν μαζί του ή το επιτελείο του.






Δεν υπάρχουν σχόλια: