24 Απριλίου, 2016

ΠΑΕΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

 

Σύμφωνα, με πληροφορίες που έρχονται από κάποιο εσωτερικό έγγραφο του Γερμανικό υπουργείο οικονομικών, το οποίο τονίζει η Der Spiegel, μαρτυρείται το γεγονός πως υπάρχει η προθυμοποίηση για αναδιάρθρωση "light" του χρέους της Ελλάδας, αλλά αυτό θα γίνει μόνο σε περίπτωση που συμφωνηθούν επιπρόσθετα μέτρα. Στο έγγραφο που θα έρθει στο φως, αναφέρεται πως προβλέπεται η επέκταση των ελληνικών δανείων για πολλές δεκαετίες ακόμα και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο.

Επισημαίνεται πως αν η Ελλάδα συμφωνήσει στα επιπρόσθετα μέτρα τότε το «το Eurogroup θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για ένα πρόσθετο στοιχείο για το χρέος». Ο σκοπός με αυτή την πρόταση θα είναι να σταθεροποιηθούν οι τόκοι για το ελληνικό χρέος. Επιπλέον, «Η ιδέα των ανθρώπων του Σόιμπλε: Ως τώρα ο ESM προσφέρει ομόλογα με διαφορετικούς χρόνους αποπληρωμής και με τα κέρδη συντηρεί την Ελλάδα. Επειδή ο ESM απολαμβάνει πολύ καλή αξιολόγηση, μπορεί να πουλά στην Ελλάδα φθηνό χρήμα. Να επεκταθούν λοιπόν οι χρόνοι αποπληρωμής αυτών των ομολόγων ώστε η Ελλάδα να μπορεί να απολαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα τα χαμηλά επιτόκια».

Παραδείγματος χάρη, υπογραμμίζουν πως «Αν ο ESM επεκτείνει ένα ομόλογο που έχει τώρα 10 χρόνια και το κάνει 30 χρόνια, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα. Για αυτό το ομόλογο μεγάλης διάρκειας ο ESM θα χρέωνε την ελληνική κυβέρνηση ως το 2045 με 1,5% επιτόκιο. Αν η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να βρει αυτά τα χρήματα στις αγορές, ανάλογα με το επιτόκιο, θα έπρεπε να πληρώσει 4 ή 5% ή και παραπάνω σε τόκους. Με το χρέος πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, κάθε ποσοστιαία μονάδα που θα μειωνόταν το μέσο επιτόκιο, θα έφερνε εξοικονόμηση 3 δισεκατομμυρίων τον χρόνο, που αντιστοιχεί σε 2% του ελληνικού ΑΕΠ».

Το μειονέκτημα που ισχυρίζεται το γερμανικό περιοδικό είναι το γεγονός πως η Ελλάδα θα είναι συνδεδεμένη από τον ESM για χρόνια, όμως για το Βερολίνο υπάρχουν πλεονεκτήματα στο σημείο ότι οι συνεργάτες του Σόιμπλε λένε πως «Αυτό δεν μας κοστίζει τίποτε», και πως για ένα τέτοιο μέτρο η ίδια η κυβέρνηση δεν θα χρειαζόταν να εγκριθεί από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο επειδή δεν αφορά σε κάποιο πρόγραμμα βοήθειας, αλλά «απλή οικονομική διαχείριση του ESM». Συγκεκριμένα, το σημείο αυτό είναι πολύ καίριο για την Μέρκελ και τον Σόιμπλε,  αφού καθώς πλησιάζουν οι εκλογές 2017, είναι λιγότερη και η διάθεση να απασχολήσουν του βουλευτές που «είναι ήδη ενοχλημένοι για άλλη μια φορά με το θέμα της Ελλάδας».

«Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από τα κέρδη και να δοθούν όλα στην Ελλάδα. Αυτό είχε ήδη συμφωνηθεί, αλλά είχε ανακληθεί, όταν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης μετά την πρώτη εκλογική νίκη θεωρούσαν ότι δεν δεσμεύονται από καμία συμφωνία. Από πλευράς των δανειστών λέγεται τώρα ότι θα μπορούσε να αλλάξει, απέναντι σε μια ελληνική κυβέρνηση που σέβεται τα συμφωνηθέντα», αυτή η κίνηση θα μπορούσε να αποφέρει 10 δις ευρώ. Ακόμα, υποστηρίζεται πως «Οι διαπραγματευτές της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφές στην Αθήνα ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία ως τέλος Μαΐου ή θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετά τις 24 Ιουνίου. 

Και τότε πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος για ένα κρίσιμο φινάλε, διότι στις 20 Ιουλίου λήγει η καταβολή 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΤ». Οι πηγές του δημοσιεύματος αναφέρουν πως υπάρχει έντονη αντίθεση ανάμεσα στους εταίρους και στην ελληνική πλευρά, καθώς ο ίδιος ο Σόιμπλε, πιστεύει πως οι παραχωρήσεις δεν πρέπει να γίνουν σε βάρος της Ευρώπης. Βέβαια το ΔΝΤ εξέφρασε μια ιδέα που λέει πως οι πιστωτές θα πρέπει να εγγυηθούν, μέσω του ESM, με ένα χαμηλό επιτόκιο, ώστε αν τα επιτόκια ανέβουν τα μετέπειτα χρόνια, «Ο ESM τότε θα έπαιρνε χρήματα με ακριβότερους όρους, πχ με 2 ή 3%, αλλά θα τα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση με τους σημερινούς όρους, δηλαδή με περίπου 1% επιτόκιο. 

Η συνέπεια: Ο ESM θα κατέγραφε ζημιά που θα έπρεπε να καλύψουν τα κράτη - μέλη». Απάντηση στην παραπάνω πρόταση αποτελεί «Ούτε συζήτηση!». Το ρεπορτάζ αναφέρει πως:  «Ο θυμός τού Σόιμπλε είναι για άλλη μια φορά εναντίον του Τσίπρα, διότι αυτές τις μέρες έκανε περιοδεία στην Ευρώπη αναζητώντας στήριξη έναντι των δανειστών. Ειδικά η επίσκεψη στον Ολάντ θύμωσε περισσότερο τον Σόιμπλε, διότι ήταν μόνο η γερμανική κυβέρνηση, η οποία κατά την προσφυγική κρίση απέτρεψε εκδίωξη της Ελλάδας από την Σένγκεν. Ως "ευχαριστώ" δεν είχε να κάνει κάτι άλλο από το να πάει στο Παρίσι για το πακέτο διάσωσης», σημειώνεται, ενώ σχετικά με το ΔΝΤ πληροφορείται ότι: 

«Ο Σόιμπλε είναι όμως θυμωμένος και με το ΔΝΤ, από τότε που υπήρξε η διαρροή της υποκλοπής συνομιλίας (...) Το θεωρεί ανόητο να συζητάς εμπιστευτικά θέματα στο τηλέφωνο, αλλά θύμωσε και με το περιεχόμενο, δηλαδή την εξαγγελία ότι το ΔΝΤ, αν χρειαστεί, θα πιέσει την Μέρκελ για την Ελλάδα. Θεωρεί ότι πρόκειται για προσπάθεια εκβιασμού».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: