20 Απριλίου, 2016

ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΠΟΥΤΙΝ: Η ΣΥΡΙΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Συρία αρχίζει να διαλύεται γρήγορα και ότι η χώρα, η οποία συγκλονίζεται από τις συγκρούσεις δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά εάν ΗΠΑ και Ρωσία δεν έχουν συγχρονισμένη αντίδραση.

«Αυτό δεν θα εξυπηρετούσε κανενός τα συμφέροντα» σημείωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο CBS, αναφερόμενος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πούτιν τη Δευτέρα.  Εν τω μεταξύ κοντά σε ναυάγιο φαίνεται να βρίσκονται οι έμμεσες συνομιλίες στη Γενεύη για το Συριακό, την ώρα που οι συγκρούσεις επί του εδάφους έχουν αναζωπυρωθεί.

Η αντιπολίτευση λέει πως η αποχώρησή της από τη Γενεύη είναι «επ' αόριστον», ενώ το καθεστώς βγάζει από το τραπέζι «οποιαδήποτε συζήτηση» για το μέλλον του Άσαντ. Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν στην τηλεφωνική τους συνομιλία τη Δευτέρα να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά στο θέμα της Συρίας, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών και των υπουργείων Άμυνας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός και ο ρώσος πρόεδρος είχαν μία «έντονη συνομιλία» τόσο για τη Συρία, όσο και για την Ουκρανία. Για τη Συρία, ο Ομπάμα είπε ότι η πρόοδος πρέπει να σημειωθεί «παράλληλα» με πρόοδο στην διαδικασία της πολιτικής μετάβασης, σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στη διαμάχη.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην ανάγκη να απομακρυνθεί η μετριοπαθής αντιπολίτευση από το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νόσρα. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε στον αμερικανό πρόεδρο ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, «από όπου μαχητές και όπλα για τους εξτρεμιστές περνούν (στο έδαφος της Συρίας)».


Δεν υπάρχουν σχόλια: