12 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Κάτω από 4.000 έπεσε για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Το κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά φαίνεται πως πείθει τους πρόσφυγες να απομακρυνθούν από το λιμάνι. Τη Δευτέρα περίπου 700 άτομα αναχώρησαν από τις πύλες Ε1 και Ε2 με προορισμό τον Σκαραμαγκά με λεωφορεία, ενώ κάποιοι έφυγαν και με ταξί.

Ανεξέλεγκτη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και πέριξ αυτού, καθώς οι πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί αγγίζουν πλέον τους 6.000. Τόσο ο δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος όσο και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό Α.Ε.» Σουλτάνα Σπυροπούλου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η συμφωνία για την προσωρινή παραχώρηση των εγκαταστάσεων εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα.

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Ειδομένη. Μετά τα επεισόδια της Κυριακής, την Τρίτη νέες φήμες διακινούνται περί «ανοίγματος των συνόρων», με αποτέλεσμα να επικρατεί αναστάτωση μεταξύ των προσφύγων και οι αρχές να ενισχύουν τις αστυνομικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές των συνόρων. «Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας με αφορμή το νέο σύστημα διορισμών αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την επόμενη σχολική χρονιά, τη στιγμή μάλιστα που η τρόικα ούτε έχει δεχτεί το αίτημα του υπουργού Νίκου Φίλη για την πρόσληψη 20.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, ούτε καν μάλιστα έχει δεχτεί τον αρμόδιο υπουργό.

Δέκα μήνες μετά τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στον Ασπρόπυργο, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), η περιοχή έχει μετατραπεί σε... ξέφραγο αμπέλι. Οι διαδικασίες περισυλλογής και απόσυρσης των επικίνδυνων υπολειμμάτων που άφησε πίσω της η φωτιά δεν έχουν καν ξεκινήσει και έτσι αυτά παραμένουν στον χώρο, ενώ Ρομά και άλλοι επιτήδειοι λυμαίνονται τα υλικά του εξοπλισμού και των υποδομών που έχουν κάποια αξία μεταπώλησης.

Κόσμος:Ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη την Τρίτη κοντά στην πόλη Χομς της Συρίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας νεκροί είναι και οι δύο πιλότοι. Οι σοροί τους εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ρωσική αεροπορική βάση. «Bρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό στην Ευρώπη σε κατηφορικό δρόμο. 

Η εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων στους θεσμούς συνολικά, είτε πρόκειται εθνικούς είτε για ευρωπαϊκούς, έχει χαθεί» δηλώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung o Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μάλιστα βλέπει κίνδυνο «κατάρρευσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς «εάν οι Βρετανοί εγκαταλείψουν την ΕΕ, θα υπάρξει απαίτηση και για άλλα δημοψηφίσματα για αποχώρηση».

Τη δυσφορία της εξέφρασε η Κίνα μετά την κίνηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας χωρών G7 να εκφράσουν την αντίθεσή τους έναντι των προκλήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα, περιοχή για την οποία διεκδικεί η Κίνα. «Συνιστούμε στις χώρες-μέλη της G7 να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μην παίρνουν θέση σε ζητήματα που άπτονται χωρικών διεκδικήσεων» τόνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η διαφορά του προσδόκιμου ζωής μεταξύ πλούσιων και φτωχών Αμερικανών έχει διευρυνθεί από την αρχή του αιώνα, με τους πλουσιότερους άντρες να επιζούν των πλέον φτωχότερων σχεδόν κατά 15 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής κρίσης, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ετοιμάζεται να ψηφίσει για νέο πρωθυπουργό, μετά την παραίτηση του Αρσέν Γιάτσενιουκ, ο οποίος άνοιξε το δρόμο για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Εάν οι βουλευτές αποτύχουν να συγκροτήσουν νέο συνασπισμό και να ενωθούν στο πρόσωπο νέου πρωθυπουργού, η Ουκρανία μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Οικονομία: Πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, την Τρίτη, μετά την προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η αγορά υποχωρεί στα επίπεδα των 550 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Μπορεί οι συνομιλίες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του κουαρτέτου να διακόπηκαν αιφνιδίως στις 02:00 την Τρίτη, ωστόσο πριν οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρήσουν από την Αθήνα για την Ουάσινγκτον, όπου θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, έχουν μια τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, γνωστές ως χώρες BRICS, στέλνουν ένα μήνυμα με την νέα αναπτυξιακή τους τράπεζα: ότι δεν εξαρτώνται από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Θα έχει όμως επιτυχία η NDB;

Αθλητισμός: Κρίσιμη αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Grexit αναμένεται η σημερινή ημέρα, καθώς διεξάγεται το έκτακτο Δ.Σ. της ΕΠΟ. Η διορία της FIFA για έξοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου από όλες τις εκτός συνόρων διοργανώσεις τελειώνει την Παρασκευή (15/4) και πιέζει ασφυκτικά, γεγονός που πιθανότατα θα αναγκάσει την Ομοσπονδία να πάρει κάποιες αποφάσεις που θα τη βγάλουν από το αδιέξοδο.

Η ώρα των ρεβάνς για τα προημιτελικά του Champions League έφτασε. Τα βλέμματα στρέφονται σε Μάντσεστερ και Μαδρίτη. Στην Αγγλία η εντυπωσιακή Παρί Σεν Ζερμέν, θέλει να αποκλείσει και τη Μάντσεστερ Σίτι, μετά το «ανοικτό» 2-2 του πρώτου αγώνα στο Παρίσι.

Από την άλλη η Ρεάλ Μαδρίτης πρέπει να δικαιολογήσει τον τίτλο του φαβορί για να περάσει στα ημιτελικά και να κάνει την υπέρβαση κόντρα στη Βόλφσμπουργκ, ανατρέποντας την ήττα με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι στη Γερμανία.


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: