27 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Την ευθύνη για την επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, ανέλαβε με ανυπόγραφο κείμενό της στην ιστοσελίδα indymedia ομάδα αντιεξουσιαστών. Εκτοξεύει και απειλές προς την Αστυνομία ότι «την επόμενη φορά που θα σηκώσει χέρι σε κάποιον αιχμάλωτο σύντροφό μας, θα εισπράξει ξανά την οργή μας».

Για νέα δραματική τροπή στην ελληνική κρίση κάνει σήμερα λόγο η γερμανική Bild, αποκαλύπτοντας ότι ήδη χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το Ποτάμι με αφορμή τις εξελίξεις στην οικονομία και την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως «αν φθάσουμε στον Μάιο, καήκαμε» και ζητεί «να μας πουν πόσο μας κόστισε η ανικανότητά τους».

Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπαίνουν σε μια κρίσιμη φάση, δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας παράλληλα ότι «το σενάριο των πρόωρων εκλογών βοηθά όσους θέλουν αστάθεια στην Ελλάδα».

Ενισχύεται η αβεβαιότητα μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την απόφαση του πρωθυπουργού να επιδιώξει πολιτική λύση, ζητώντας σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να απευθύνει σήμερα, Μ.Τετάρτη, επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία θα ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους να «τιμήσουν την υπογραφή» του περασμένου καλοκαιριού.

Κόσμος: Στις γαλλικές Αρχές παρέδωσε τη νύχτα το Βέλγιο τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ξεκινώντας έτσι τη μακρά του πορεία στη γαλλική Δικαιοσύνη για το ρόλο του στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Ο βασικός εν ζωή ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι είχε διαφύγει στο Βέλγιο αμέσως μετά τα χτυπήματα και είχε τελικά συλληφθεί τρεις μήνες μετά, τις παραμονές των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ψηλά στη διεθνή ειδησεογραφία επιστρέφουν οι δυσκολίες γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, με την αβεβαιότητα να χρωματίζει την κάλυψη των ξένων ΜΜΕ μετά το μπλόκο στις συνομιλίες. Η πρόθεση της Αθήνας να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής γίνεται αντιληπτή ως απόπειρα μετάβασης σε πολιτικές διαβουλεύσεις με το «αγκάθι» των προληπτικών μέτρων ενώ ήδη εγείρονται ερωτήματα για το ενδεχόμενο ακόμη και εκλογών.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι το κυβερνών Εργατικό Κόμμα θα προχωρήσει στις 6 Μαΐου σε συνέδριο, το πρώτο μετά από 36 χρόνια. Το κομματικό συνέδριο γίνεται με φόντο τις απανωτές δοκιμές της Πιόνγκγιανγκ -«μήνυμα» στο εξωτερικό- και την ένταση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της. Τον κώδωνα κινδύνου και για πλήγμα στην οικονομία κρούει η ιταλική πλευρά προειδοποιεί από το ενδεχόμενο να «σφίξει» η Αυστρία τα σύνορα στο Μπρένερ, λέγοντας πως οι έλεγχοι θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο εμπόριο και τον τουρισμό. 

Την ίδια στιγμή, λάδι στη φωτιά ρίχνει στη Βιέννη ο ακροδεξιός προπορευόμενος υποψήφιος για την προεδρία Νόρμπερτ Χόφερ, χαρακτηρίζοντας τους ελέγχους «αναπόφευκτους». Οι επιδρομές σε Ιράκ και Συρία εναντιόν θέσεων της ISIS εκτιμάται ότι έχουν επίσης καταστρέψει μέχρι και 800 εκατ. δολάρια που διατηρούσε σε «θησαυροφυλάκια» η οργάνωση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αμερικανικών δυνάμεων. Οι στρατιωτικοί διοικητές θεωρούν πως το οικονομικό πλήγμα έχει συμβάλει επίσης σημαντικά στην τάση αποχώρησης μαχητών από τις τάξεις της οργάνωσης.

Οικονομία: Η επένδυση στο γκολφ Αφάντου θα προχωρήσει κανονικά προς όφελος του συνόλου της ροδιακής κοινωνίας, τονίζουν, σε κοινή τους δήλωση, οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιός, Δ. Γάκης και Ηλ. Καματερός. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως «η άμεση και επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού, θέτει τέλος στην παραπληροφόρηση και στην "κοντόφθαλμη" και εν μέρει αντιφατική αντίδραση της αντιπολίτευσης για το θέμα».

Μεγάλες πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου την Μ.Τετάρτη, στον απόηχο της εμπλοκής στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, ενώ οι επενδυτές στις προηγούμενες συνεδριάσεις προεξοφλούσαν ολοκλήρωση της συμφωνίας. O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί κατά 4,29%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να τις καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές.

Στις πρώτες αγορές ομολόγων EFSF που ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες προχώρησε η ΕΚΤ. Οι αγορές αφορούν ομόλογα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ κοντινών λήξεων (έως το 2018). Την ίδια ώρα, πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει το weiver για τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που μεταφράζεται σε φθηνή χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για την αξιολόγηση. 

Αθλητισμός: Η Μπάγερν ήταν εκείνη που κατέστρεψε τα όνειρα της Ατλέτικο Μαδρίτης να κερδίσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1974 και σήμερα, Μ.Τετάρτη (21:45) θα επιδιώξει να καταστρέψει τις ελπίδες της για την επίτευξη ενός δεύτερου τελικού Champions League μέσα σε τρία χρόνια, όταν θα επισκεφτεί την ισπανική πρωτεύουσα για τον πρώτο ημιτελικό στην κορυφαία διοργάνωση.

Για 70 λεπτά στο «Ετιχαντ» διεξαγόταν ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του εφετινού Champions League. Στο τελευταίο 20λεπτο η Ρεάλ Μαδρίτης πίεσε για το γκολ που θα της χάριζε... μισή πρόκριση, αλλά δεν το πέτυχε... ελέω Χαρτ. Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης έμειναν στο 0-0 στον πρώτο χρονικά ημιτελικό της διοργάνωσης και, πλέον, οι δύο ομάδες θα «λύσουν τις διαφορές τους» στις 4 Μαΐου στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: