23 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, για τη διασυνοριακή συνεργασία.

Νέα συμπλοκή μεταξύ προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, τη φορά αυτή στις 00.45 του Σαββάτου, στην πύλη Ε1 της Ακτής Βασιλειάδη. Σύμφωνα με το Λιμενικό, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, Αφγανοί συνεπλάκησαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εξ αυτών. Στη Λέσβο, και συγκεκριμένα στο κέντρο φιλοξενίας Καρά Τεπέ, θα βρεθεί τη Μεγάλη Δευτέρα η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της βασιλικής Αυλής.

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι, συνοδοιπόροι και πλήθος κόσμου αποχαιρέτισαν τον Γεράσιμο Αρσένη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στον «αντιασφαλιστικό νόμο-έκτρωμα» που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι δημοτικοί υπάλληλοι ξεκαθαρίζουν ότι «και σε αυτό τον αγώνα στέκονται ενωτικά και αποφασιστικά και απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου».

Κόσμος: Με μία σφαίρα στο κεφάλι βρέθηκαν οκτώ μέλη της ίδιας οικογένειας σε τέσσερα διαφορετικά σπίτια σε αγροτική περιοχή έξω από το Πίκετον του Οχάιο, με τις αρχές να μην έχουν ακόμη στοιχεία για τον ή τους δράστες. Καθώς κανένα από τα θύματα δεν φαίνεται να αυτοκτόνησε, θεωρείται ότι τουλάχιστον ένας δράστης κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος.

Η επίσκεψη του Ομπάμα στο Λονδίνο πρέπει να κύλησε πολύ ευχάριστα: Η υποδοχή ήταν θερμότατη, οι ομιλίες του ήταν λαμπρές και το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι εξίσου ευχάριστες συναντήσεις με όλες τις γενιές της βασιλικής οικογένειας. Εξαίρεση όμως είναι οργισμένες αντιδράσεις που προκάλεσε η σαφής έκκληση του Ομπάμα υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Εντατικές προσπάθειες να συνεχιστούν οι έμμεσες συνομιλίες για το Συριακό στη Γενεύη καταβάλλει η διεθνής κοινότητα, την ώρα που οι συγκρούσεις επί του εδάφους έχουν αρχίσει να αναζωπυρώνονται και καθεστώς και αντιπολίτευση παραμένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους. Παράλληλα, συριακό μαχητικό συνετρίβη κοντά στη Δαμασκό υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και η τζιχαντιστική ISIS υποστηρίζει ότι έπιασε όμηρο τον πιλότο.

Επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές από τη Νέα Υόρκη ότι θεωρεί «πραξικόπημα» την απόπειρα αποπομπής της, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ είπε ότι θα ζητήσει από τις εμπορικές ενώσεις της Ν.Αμερικής να μπλοκάρουν τη χώρα της εάν υπάρξει «ρήγμα στη δημοκρατία». Να κατευνάσει το κλίμα μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ για το προσφυγικό στοχεύει η επίσκεψη της καγκελαρίου στην Τουρκία. 

Οι επιφυλάξεις για τις ανθρωπιστικές πλευρές της συμφωνίας παραμένουν, η δυσφορία της τουρκικής πλευράς για τη βίζα προκαλεί με τη σειρά της αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή πλευρά ενώ στο Βερολίνο η Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις για το χειρισμό της υπόθεσης του σατιρικού ποιήματος.

Οικονομία: Το Βερολίνο φέρεται, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, να είναι πρόθυμο να δεχθεί «αναδιάρθρωση light» για το ελληνικό χρέος εάν η Ελλάδα συμφωνήσει να λάβει επιπλέον μέτρα. Το περιοδικό επικαλείται γνώση εγγράφου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για επέκταση των ελληνικών δανείων για δεκαετίες και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο.

Tη δέσμευση ότι τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί μία «αξιόπιστη» λύση για να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας του άτυπου Ecofin.

Αθλητισμός: Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση της Επιτροπής Αδειοδότησης και επιτρέπει στον Πανιώνιο να αγωνιστεί στα play off της Super League.

Η συμμετοχή των Νεοσμυρνιωτών στα play off, τους διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό και τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA, αφού η μοναδική περίπτωση να μείνει εκτός είναι να καταλάβει την τέταρτη θέση στη διαδικασία και παράλληλα ο Ατρόμητος να στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδας.

Δύο εύκολους εντός έδρας αγώνες για τους διεκδικητές του τίτλου, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 35ης αγωνιστικής της Premier League. Αυτό σημαίνει, όμως, πως οποιοδήποτε «απρόσμενο» αποτέλεσμα, διαφοροποιεί δραματικά τα δεδομένα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: