17 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ο πρωθυπουργός «έχει μόνο ένα δρόμο, να δώσει λύση, να μην ξαναοδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο. Διαφορετικά θα πρέπει να παραιτηθεί» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά σχετικά με τις πληροφορίες περί απειλής παραίτησης από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τις συναντήσεις του με Ολάντ και Σουλτς.

Από εκατοντάδες φίλους του ποδηλάτου κατακλύστηκε το κέντρο της Αθήνας, λόγω της διεξαγωγής του 23ου Ποδηλατικού Γύρου που διοργανώνεται από το Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τρεις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν άγνωστοι στη διάρκεια της νύχτας σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτών του υπουργείου Ανάπτυξης και στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις με προοδευτική κεντρώα κατεύθυνση. Όχι συντηρητικές δεξιές λύσεις αλλά λύσεις κεντρώες, λύσεις λογικής, λύσεις προοδευτικές.

Οι λύσεις των άκρων δεν έχουν βοηθήσει τη χώρα» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ερώτημα σχετικά με το κάλεσμα συνεργασίας του αρχηγού της ΝΔ κ. Μητσοτάκη. Στην περισυλλογή 41 προσφύγων, που επέβαιναν σε ακυβέρνητη ξύλινο λέμβο, προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου φορτηγό πλοίο, 95 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Κόσμος: Ο Τεντ Κρουζ, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ την 8η Νοεμβρίου, κέρδισε και τους 14 εκλέκτορες της πολιτείας Γουαϊόμινγκ που κρίνονταν χθες Σάββατο, θριαμβεύοντας επί του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν κατέβαλε ουσιαστικά καμιά προσπάθεια να κερδίσει.

Η νίκη του Κρουζ μειώνει περαιτέρω τη διαφορά των δύο αντιπάλων στην κούρσα για το χρίσμα. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 11 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο χημικών στην ανατολική Σαουδική Αραβία. Η φωτιά ξέσπασε στη διάρκεια εργασιών συντήρησης, αλλά τα αίτιά δεν έχουν διευκρινιστεί.

Την αναστολή, από τη Δευτέρα, των εργασιών της στα εργοστάσια συναρμολόγησης οχημάτων στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε η Toyota Motor Corp, καθώς είναι αδύνατος ο εφοδιασμός της με εξαρτήματα από ορισμένους προμηθευτές της μετά τους πρόσφατους σεισμούς στο νότιο τμήμα της χώρας. Η αναστολή της λειτουργίας των εργοστασίων θα διαρκέσει ώς τις 23 Απριλίου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Ισημερινός μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας, οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 77 ανθρώπους. Πρόκειται για το ισχυρότερο χτύπημα του Εγκέλαδου που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 1979.

Ιάπωνες διασώστες αναζητούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,3 βαθμών, τον δεύτερο που σημειώθηκε λιγότερο από δύο ημέρες μετά από σεισμό στη νότια Ιαπωνία. Τουλάχιστον 32 άτομα σκοτώθηκαν στον δεύτερο σεισμό και περίπου 1.000 τραυματίστηκαν.

Οικονομία:Όλες οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι πιστωτές, Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατέληξαν σε ενιαία στάση απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα.

Υπό το βάρος της αμφισβήτησης από την πλευρά του Ταμείου της επίτευξης των στόχων του προγράμματος απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα έτοιμα να εφαρμοστούν αυτόματα μόλις διαπιστωθεί απόκλιση από τους διακηρυγμένους στόχους για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Δεύτερη συνάντηση - μέσα σε 24 ώρες - με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αντιδρώντας στη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι «υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά για να γίνει», αλλά και στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος απέκλεισε την ελάφρυνση του χρέους.

Την αισιοδοξία τους ως προς τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, εξέφρασαν από την Ουάσινγκτον οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, αφήνοντας να διαφανεί η πιθανότητα μιας προσεχούς συμφωνίας, ενώ ταυτόχρονα επέμειναν στην ανάγκη να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Αθλητισμός: Η Ίντερ δε δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση της Νάπολι με 2-0 και να... φράξει το δρόμο των «παρτενοπέι» προς τον τίτλο, καθώς σε περίπτωση νίκη της πρωτοπόρου Γιουβέντους επί της Παλέρμο (17/4), η «Γηραιά Κυρία» θα ξεφύγει με +9 στην κορυφή και θα «σφραγίσει» το φετινό πρωτάθλημα.

Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να βρίσκει και πάλι δίχτυα, αυτή την φορά στις καθυστερήσεις, η Ρεάλ δεν είχε κανένα πρόβλημα στο τοπικό ντέρμπι με την Χετάφε (5-1) και πλέον μετά τη μεγάλη της πρόκριση στους «ημιτελικούς» του Champions League, η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν ελπίζει βάσιμα και στην κατάκτηση του τίτλου. 

«Όρθια» στο στάδιο «Γκραν Κανάρια» απέναντι στη Λας Πάλμας έμεινε η Σπόρτινγκ Χιχόν και με το 1-1 που απέσπασε εξακολουθεί να ελπίζει στην παραμονή της στην Primera Division. 

Πάνω στην Καέν «έβγαλε το άχτι της» η Παρί Σεν Ζερμέν μετά τον αποκλεισμό της στους προημιτελικούς του Champions League από τη Μάντσεστερ Σίτι. Οι πρωταθλητές διέλυσαν με 6-0 την αντίπαλό τους, με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να πετυχαίνει δύο γκολ και να «σερβίρει» ισάριθμα στους Ματουΐντί, Ντι Μαρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: