07 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σκηνές στην πλατεία Συντάγματος προσπάθησαν να στήσουν το βράδυ της Τετάρτης περίπου 40 πρόσφυγες, οι οποίοι μαζί με αλληλέγγυους ήρθαν στην Αθήνα από το λιμάνι του Πειραιά κουβαλώντας  μαζί τα πράγματά τους και σκηνές. Το ενδεχόμενο να στηθούν σκηνές στην πλατεία απετράπη από την αστυνομία και στη συνέχεια οι πρόσφυγες κινήθηκαν προς το Μοναστηράκι.Έντονη φημολογία για παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ αναπτύχθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο ο ίδιος ο κ. Διονύσης Τσακνής το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Επεισόδια και προπηλακισμοί μεταξύ κατοίκων που αντιδρούν στο Hot spot και αλληλέγγυων διαδραματίσθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Χίο ενώ σε τεταμένο κλίμα έγινε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την ενημέρωση που παρείχαν τρεις γενικοί γραμματείς υπουργείων στους πρόσφυγες. 

Η ενημέρωση έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κατόπιν αιτήματος των στελεχών της κυβέρνησης, και αφορούσε την προσπάθεια να αδειάσει ο χώρος της πύλης Ε3. Το μεσημέρι τα πνεύματα ηρέμησαν. Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει σε προσωρινές διαγραφές δημοσιογράφων εγκαλώντας τους για τη στάση που τήρησαν πριν από την περιόδο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου.

Κόσμος:Τα σχέδιά του για τη δημιουργία νέου κόμματος ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έναν μόλις χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στην χώρα. Όπως είπε, ο νέος πολιτικός σχηματισμός δεν θα εντάσσεται ούτε στην Αριστερά ούτε στη Δεξιά.

Ένας από τους βομβιστές-καμικάζι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που σκότωσαν 32 ανθρώπους στις Βρυξέλλες την 22η Μαρτίου είχε εργαστεί για μικρό χρονικό διάστημα στις υπηρεσίες καθαριότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από έξι χρόνια, δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συμπλοκές σημειώθηκαν στην κύρια παραλιακή οδό της Νάπολης μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του κεντροαριστερού πρωθυπουργού, ο οποίος επισκέπτεται τη μεγαλούπολη του ιταλικού Νότου για να παρουσιάσει νέο σχέδιο βιομηχανικής ανάκαμψης. Κάμερα κατέγραψε δύο τούρκους εργαζόμενους σε παντοπωλείο να χτυπούν βίαια δύο σύρους έφηβους, επειδή έκλεψαν ψωμί. Σύμφωνα με το Anadolu, οι δύο Τούρκοι συνελήφθησαν και προσφυλακίστηκαν. 

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην αυτοδιάθεση, δήλωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Βερολίνο. Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Ρωσία για την «υποστήριξη» που προσφέρει στην Αρμενία στη διαμάχη της με το Αζερμπαϊτζάν.

Οικονομία: Στην επίτευξη μίας καταρχήν συμφωνίας έως την προσεχή Κυριακή ελπίζει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έπειτα από την τετράωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών.

Εκδόθηκε η δημόσια πρόσκληση για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε επιβλέποντες φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Αφορά στη δημιουργία 413 θέσεων πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης προσωπικού, για χρονικό διάστημα πέντε μηνών. Σημειώνεται ότι οι διατιθέμενες θέσεις απασχόλησης αφορούν ειδικότητες πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

Η διαδικασία μέσω της οποίας οι έως τώρα διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες συζητείται στη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο. Στο κείμενο θα γίνεται λόγος για σημαντική πρόοδο ή για την επίτευξη ενός πλαισίου ενδιάμεσης συμφωνίας (state of play). 

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία ώστε να πιάσει τον στόχο της 22ας Απριλίου, την ίδια ώρα που οι πληροφορίες θέλουν το πακέτο των έμμεσων φόρων να είναι βαρύ και επώδυνο.

Αθλητισμός: Ένα πολύ όμορφο ματς αντάξιο των ρόστερ που διαθέτουν έδωσαν Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι με τις δύο ομάδες να έρχονται ισόπαλες 2-2 στο «Παρκ Ντε Πρενς» και να αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς για τον επαναληπτικό του «Ετιχάντ». 

Από την άλλη πλευρά την έκπληξη της βραδιάς - και όχι μόνο - πραγματοποίησε η Βόλφσμπουργκ κερδίζοντας με 2-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Γερμανία. Πλέον η «βασίλισσα» καλείται να βάλει τρία γκολ στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» για να πάρει την πρόκριση. Ας δούμε αναλυτικά...

Με μια λιτή δήλωσή του τοποθετήθηκε ο Τζάνι Ινφαντίνο στην έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία της UEFA στη Νιόν. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ήταν Γενικός Γραμματέας της UEFA, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Θα ήμουν χαρούμενος να συνεισφέρω σε περαιτέρω διευκρινήσεις εάν μου ζητηθεί».

Με δύο γκολ στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός νίκησε άνετα 2-0 τον Ηρακλή στην Θεσσαλονίκη, στην εξ αναβολής αναμέτρηση της 25ης αγωνιστικής της Super League. Ο Ντουρμάζ στο 12΄ και ο Ιντέγε στο 44΄ ήταν οι σκόρερ των Πειραιωτών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: