04 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

  

Ελλάδα:Τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για την Πέμπτη 7 Απριλίου η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό, αποφάσισε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στην συνεδρίαση του την περασμένη Παρασκευή.

Μήνυμα για την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, αλλά και απάντηση στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ.Λαγκάρντ η οποία άφησε αιχμές για την προέλευση των διαρροών του διαλόγου Τόμσεν - Βελκουλέσκου, εστάλη από την κυβέρνηση κατά τη σύσκεψη στη Βουλή υπό τον Αλεξη Τσίπρα.

Κινητοποίηση έξω από το κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου θα συνεχίζονται οι συνομιλίες της κυβέρνησης με το κουαρτέτο διοργανώνει σήμερα, Δευτέρα, στις 5 το απόγευμα η ΑΔΕΔΥ. Ανάλογη συγκέντρωση προγραμματίζει και η Λαϊκή Ενότητα.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον Βήμα 99,5 με αφορμή την υπόθεση της διαρροής της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «η διάσταση που πήρε το θέμα δεν ωφελεί τη χώρα», ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ακροδεξιο-αριστερή», που με «φούμαρα» έχει «δηλητηριάσει τον τρόπο σκέψης ενός μεγάλου ποσοστού του ελληνικού λαού».

Σε επ' αόριστον κατάληψη του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) στο Πλατύ, προχώρησαν, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας τευτλοπαραγωγοί των νομών Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας.

Κόσμος: Βραχνάς για πολιτικούς ηγέτες, συνεργάτες τους και διασημότητες από όλο τον κόσμο έχει γίνει ο φάκελος των Panama Papers:Στα έγγραφα που διέρρευσαν, πάνω από 70 εν ενεργεία και μη ηγέτες και κυβερνητικά στελέχη από την υφήλιο εμφανίζονται να βρίσκονται σε off shore που είχαν ανοιχτεί με τη βοήθεια της παναμέζικης Mossack Fonseca.

Τα ηχηρά ονόματα δεν περιορίζονται σε συνεργάτες του Πούτιν: Ο Ποροσένκο, παιδιά κινέζων πρωθυπουργών, ηγέτες αραβικών χωρών και μέχρι κι ο Λιονέλ Μέσι εμφανίζονται στη λίστα...Την κεφαλή του ισλανδού πρωθυπουργού επί πίνακι ζητά η αντιπολίτευση της χώρας επειδή το όνομά του προέκυψε στους φακέλους των Panama Papers ως πληρεξούσιου off shore μέσω Παναμά.

Ακόμη κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι παράνομο, ο συμβολισμός -και μάλιστα σε μία χώρα που έχει κηρύξει «πόλεμο» στην αδιαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος- είναι ισχυρός: Ο ίδιος σηκώθηκε και έφυγε από συνέντευξη όταν τον ρώτησαν για το θέμα...

Στο Δικελί έφτασαν το πρωί της Δευτέρας τα πρώτα σκάφη με πρόσφυγες που επαναπροωθούνται από τη Λέσβο και τη Χίο προς την Τουρκία. Η πρώτη ομάδα 202 ατόμων (136 από τη Λέσβο, 66 από τη Χίο) απέπλευσε υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία με τρία σκάφη και με τη συνοδεία μελών της Frontex για τα τουρκικά παράλια.

Την ώρα που από τη Λέσβο αναχωρούσαν τα πλοία με τους  πρόσφυγες, στο λιμάνι έμπαινε σκάφος του Λιμενικού με 57 νέους πρόσφυγες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα. 

Κυριολεκτικά από τη μία άκρη της οικουμένης μέχρι την άλλη ξεκινούν δικαστικές και φορολογικές έρευνες για υποθέσεις φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας μετά τη «βόμβα» των Panama Papers:

Η εισαγγελία του ίδιου του Παναμά ερευνά την εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο, την Mossack Fonseca, ενώ φορολογικές αρχές μέχρι εκείνες σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία αρχίζουν να κοιτούν βιβλία. Διαμαρτύρεται η εταιρεία, «μας χάκαραν, κι αυτό είναι παράνομο».

Μαχητικά αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, που δραστηριοποιείται κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, κατέστρεψαν σήμερα το κτιριακό συγκρότημα του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη, το οποίο είχαν καταλάβει τζιχανστιστές, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Οικονομία:Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική εάν χρειαστεί για να αποτρέψει την εδραίωση του χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Πέτερ Πρατ.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών, κυρίως των τραπεζικών, στο άνοιγμα της συνεδρίασης τη Δευτέρα, με την προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, μετά και τις αποκαλύψεις των διαλόγων των επικεφαλής του ΔΝΤ. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:35 διαμορφώνεται στις 561,96 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,68%.

Επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στο χαμηλό συντελεστή και αποτροπή της αύξησης στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) με το ψήφισμα που ενέκρινε η γενική συνέλευση του κλάδου.

Αθλητισμός:Νέα προβλήματα για τον Λιονέλ Μέσι, καθώς επανήλθε το θέμα της φοροδιαφυγής, με το οποίο είχε έρθει σε συμβιβασμό με την ισπανική δικαιοσύνη, το περασμένο φθινόπωρο. 

Το όνομα του Αργεντινού σούπερ σταρ αναφέρεται στη μεγαλύτερη διαρροή άκρως απόρρητων εγγράφων, στα οποία εμπλέκονται 72 νυν και πρώην αρχηγοί κρατών.Ο λόγος για τα «Panama Papers» (αρχεία του Παναμά), συνολικού αριθμού 11 εκατ. εγγράφων, τα οποία δημοσίευσε αρχικά η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».

Εάν η Λέστερ καταφέρει να μαζέψει 12 πόντους τις έξι αγωνιστικές που απομένουν, ανεξάρτητα τι θα κάνουν οι ομάδες που την ακολουθούν, θα πανηγυρίσει τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της. Το θαύμα των «αλεπούδων» θα γίνει πραγματικότητα και μάλιστα με κόστος μόλις 55 εκατ. ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: