14 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σε διευκρινίσεις για την καταβολή του δώρου του Πάσχα προχωράει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στις Οινούσσες αλλά και στο βόρειο τομέα (περιλαμβανομένου του Κιλκίς και της Ειδομένης) διέταξε το πρωί της Πέμπτης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης.

Την αντίδραση της κυβέρνησης προκαλούν τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην Washington Post. Κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί τις πλέον ακραίες θατσερικές θέσεις και δηλώνει σύμφωνος με πολλές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το ΔΝΤ.

Τα ψέματα της κυβέρνησης κοστίζουν σε επιχειρήσεις και ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους ή αγωνιούν για την επερχόμενη φοροκαταιγίδα, απαντά η ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση να φύγει, το γρηγορότερο. Ο ρυθμός αποσυμφόρησης του Πειραιά από τους πρόσφυγες είναι ικανοποιητικός, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας το πρωί της Πέμπτης.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως είναι αδύνατον όλοι όσοι βρίσκονται στο λιμάνι να μεταφερθούν στον Σκαραμαγκά. Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ - συνάντηση στην οποία διαπιστώθηκε η ανάγκη να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές ώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Κόσμος:Σκληρή στάση κρατά η Αυστρία απέναντι στην Ιταλία για τους συνοριακούς ελέγχους στο Μπρένερ ελέω μεταναστευτικού, με τον υπουργό Άμυνας να τονίζει ότι η Βιέννη είναι έτοιμη «στο ακραίο σενάριο» ακόμη και να κλείσει τα σύνορα. «Αν Ιταλία επιτρέπει ανεξέλεγκτη διέλευση και η Γερμανία στέλνει πίσω πολλούς από αυτούς, τότε η Αυστρία θα γίνει χώρος αναμονής» λέει. 

Κατά οκτώ μονάδες εμφανίζεται μειωμένη η δημοτικότητα του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, πέφτοντας στο 21% τις ημέρες μετά την υπόθεση των Panama Papers. Την ίδια στιγμή, οι Βρετανοί εμφανίζονται διχασμένοι για το Brexit, με τα ποσοστά και του «ναι» και του «όχι» στα ίδια επίπεδα και τη μερίδα των αναποφάσιστων σε ένα αρκετά μεγάλο 17%.

Η επιδείνωση του πολιτικού κλίματος στην ΠΓΔΜ φάνηκε και στο δρόμο τη νύχτα της Τετάρτης, όταν η συγκέντρωση για δεύτερο βράδυ εναντίον της απονομής χάριτος σε πολιτικούς για το σκάνδαλο των υποκλοπών έγινε σκηνικό επεισοδίων. Τα Σκόπια ετοιμάζονται για τις πρόωρες κάλπες από τις οποίες, μετά την «προεδρική αμνηστία», οι ελπίδες εξανεμίζονται - η ΕΕ εξέφρασε ανοικτά την αμφιβολία της εάν πλέον είναι δυνατόν να διενεργηθούν αξιόπιστες εκλογές.

Στοιχεία και πληροφορίες για το γερμανικό κέντρο πυρηνικών ερευνών Γιούλιχ και τον ιδευθυντή του προσωπικά φέρεται να συνέλεγε ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο οποίος έχει συλληφθεί ως μέλος της τζιχαντιστικής ομάδας των επιθέσεων στο Παρίσι. 

Προηγούμενως, υπήρχαν αναφορές πως οι δράστες των επιθέσεων στο Βέλγιο, με τους οποίους είχε σχέση ο Αμπντεσλάμ, παρακολουθούσαν διευθυντή βελγικού κέντρου πυρηνικών ερευνών.

Μαγνητοσκοπημένο υλικό που έστειλε στη νιγηριανή κυβέρνηση η ισλαμιστική Μπόκο Χαράμ δείχνει μερικές από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί πριν από δύο χρόνια ενισχύοντας τις ελπίδες πως κάποιες εξ αυτών είναι ζωντανές. Είναι οι πρώτες εικόνες από τις κοπέλες που εμφανίζονται από την εξαφάνισή τους και μερικοί γονείς έχουν ήδη αναγνωρίσει τις κόρες τους.

Οικονομία: Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενημερώθηκε εκτάκτως από τον Πόουλ Τόμσεν και την Ντάλια Βελκουλέσκου για την πορεία των διαβουλεύσεων με την Αθήνα, εν όψει της εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην οποία θα συμμετέχει και ο έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Ο Τόμσεν ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα αγκάθια αφορούν τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό. Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Πέμπτη. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 547,66 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,21%.

Στο υποκατάστημα της Ηλεκτρονικής Αθηνών στο Περιστέρι έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί της Πέμπτης δεκάδες εργαζόμενοι της εταιρίας που χθες έβαλε λουκέτο. Οι 450 εργαζόμενοι ζητούν την αποζημίωσή τους. Τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας προγραμματίζεται για τις 11:00.

Αθλητισμός: Το προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά του Europa League έχει η Λίβερπουλ και θέλει να το επιβεβαιώσει στην ρεβάνς για τα προημιτελικά του θεσμού. Στα υπόλοιπα ματς φαβορί για την πρόκριση είναι οι Σεβίλη και Σαχτάρ Ντόνετσκ, μετά τις νίκες με το ίδιο σκορ (2-1), στις έδρες της Μπιλμπάο και της Μπράγκα αντίστοιχα.

Τέλος η Βιγιαρεάλ θα πρέπει να προσέξει στην Πράγα κόντρα στη Σπάρτα, μετά το «εύθραστο» 2-1 του πρώτου αγώνα στην Ισπανία. «Αποκλεισμένοι από μία κλοπή»: αυτός είναι ο τίτλος της εφημερίδας της Καταλονίας «Sport», που παραδέχεται ότι η Μπαρτσελόνα δεν ήταν καλή, αλλά σημειώνει την απόφαση του Ριτσόλι να μην υποδείξει στις καθυστερήσεις το πέναλτι στο χέρι του Γκάμπι . «Ριτσόλι ντροπή», ανέφερε η Mundo Deportivo, επίσης από την Καταλονία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: