20 Απριλίου, 2016

5,4 ΔΙΣ. ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ

 

Κλείνει το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. Αντίσταση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα 3 δισ. Στο «κυρίως πιάτο» των δημοσιονομικών περνούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, καθώς από σήμερα στην Αθήνα θα βρίσκεται και η επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.

Στο τραπέζι θα βρεθούν και πάλι τα κρίσιμα θέματα του φορολογικού και των έμμεσων φόρων, προκειμένου να κλείσει το πακέτο των μέτρων των 5,4δις ευρώ για το οποίο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Το ενδιαφέρον όμως επικεντρώνεται στο «επιπλέον» πακέτο νέων μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο όπως συμφώνησαν μεταξύ τους οι θεσμοί, η Αθήνα να πρέπει να υιοθετήσει, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας συναντήσεων με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών, φρόντισε να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τις απαιτήσεις των δανειστών, λέγοντας αναφορικά με τις πιέσεις των δανειστών για τη λήψη νέων μέτρων ότι «Δεν τα έχουμε δεχθεί ακόμη».

Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η Αθήνα προσπαθεί να αποφύγει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε συζήτηση για το πρόσθετο πακέτο μέτρων, καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες «πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η κουβέντα για το χρέος και μετά να δούμε αν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη επιπλέον μέτρων».

Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσουν σε ψήφιση μέτρων τα οποία δεν αφορούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί τον Ιούλιο. Όπως λένε χαρακτηριστικά «κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα τέλος με τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις των θεσμών, εάν και οι δανειστές επιθυμούν ειλικρινά να ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση».

Σε αυτό το κλίμα η Αθήνα κατέθεσε προς διαβούλευση το προσχέδιο νόμου με το Ασφαλιστικό και το φορολογικό, σε μία προσπάθεια να κατοχυρώσει τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες που μετέχουν στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε μονομερώς στην προετοιμασία του νομοσχεδίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν τη στήριξη ορισμένων από την πλευρά των θεσμών.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση στη σημερινή συνάντηση για τα δημοσιονομικά, ετοιμάζεται να ρίξει στο τραπέζι το «ισχυρό χαρτί» των στοιχείων της Eurostat, αναφορικά με την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων του 2015.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Πέμπτη η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 μεγαλύτερο του 0,2% που είχε προβλέψει η κυβέρνηση, και σαφώς μεγαλύτερο από το έλλειμμα 0,6% που εκτιμά το ΔΝΤ.

Με αυτά τα στοιχεία το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να περιορίσει τις απαιτήσεις των θεσμών για νέα μέτρα και θα προσπαθήσει να επισπεύσει τις διαδικασίες προκειμένου να μην χαθεί το ορόσημο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το τέλος Απριλίου.

Άλλωστε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ανάρτησή του στο Twitter, απαντώντας σε ερωτήσεις μέσω του λογαριασμού του ανέφερε ότι «έχει γίνει πολλή δουλειά.

Είμαστε στο τελικό στάδιο στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φόρο εισοδήματος» και πρόσθεσε ότι «θα αξιολογήσουμε την κατάσταση την Παρασκευή»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: