08 Μαρτίου, 2016

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ HOTSPOTS ΚΑΙ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

 

Κλειστά τα σύνορα: 34.183 εγκλωβισμένοι σε hotspots και καταυλισμούς, απελπισία στην Ειδομένη. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, σήμερα 8 Μαρτίου στην Ελλάδα βρίσκονται 34.183 πρόσφυγες.

Στα νησιά αυτή τη στιγμή βρίσκονται 6.835, ενώ καταγράφηκαν 723 νέες αφίξεις. Το νησί που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας είναι η Λέσβος, καθώς εκεί βρίσκονται 4.041 πρόσφυγες.

Στην Αττική φιλοξενούνται 8.341 πρόσφυγες. Στο Ελληνικό βρίσκονται σχεδόν οι μισοί, αφού στα γήπεδα του hockey, του baseball, αλλά και στην αίθουσα αφίξεων φιλοξενούνται 4.000 άνθρωποι. Στη συνέχεια ακολουθεί ο Πειραιάς, καθώς στο λιμάνι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο 1.844 άτομα. 

Στην κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Φθιώτιδα βρίσκονται 210 άτομα. Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, παρουσιάζεται στη Β. Ελλάδα, καθώς εκεί έχουν καταγραφεί 18.797 πρόσφυγες. Μόνο στους καταυλισμούς της Ειδομένης βρίσκονται 8.550 άνθρωποι.

Απελπιστική είναι η κατάσταση στα σύνορα στην Ειδομένη με τους χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους 7.000 παιδιά, να είναι ανοχύρωτοι στην βροχή που πέφτει από το βράδυ της Δευτέρας στην ευρύτερη περιοχή.

Τα σύνορα είναι κλειστά και ούτε ένας πρόσφυγας δεν πέρασε το τελευταίο 24ωρο. Στο μεταξύ, επικαλούμενη λόγους κυκλοφοριακής συμφόρησης στο σημείο, η αστυνομία επιτρέπει τη στάθμευση των αυτοκινήτων των δημοσιογράφων και των επισκεπτών, ένα χιλιόμετρο μακρύτερα από τον καταυλισμό.

Οι πρόσφυγες προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατευθούν από την βροχή φτιάχνοντας αυλάκια γύρω από τις σκηνές τους, ενώ κάποιοι που δεν είχαν σκηνή, μεταξύ των οποίων και παιδιά, αναγκάστηκαν χθες να κοιμηθούν στο παγωμένο και βρεγμένο έδαφος, κάτι που επιβάρυνε την ήδη εξασθενημένη υγεία τους.

Οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Ειδομένης είναι δύσκολες και οι έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν ένα απάνθρωπο σκηνικό. Καθημερινά διακομίζονται στα κοντινά νοσοκομεία άρρωστα βρέφη και παιδιά, προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα.

Τη Δευτέρα χρειάστηκε να μεταφερθούν ένα νεογνό που παρουσίασε υψηλό ίκτερο και ένα παιδί 12 ετών, που χτυπήθηκε από ρεύμα στο σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 12χρονος μαζί με άλλα δύο παιδιά έπαιζαν σε οροφή βαγονιού όταν χτυπήθηκαν και τα τρία από ρεύμα. 

Ωστόσο, μόνο ο 12χρονος έφερε εκτεταμένα εγκαύματα στο σώμα του και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Όπως ενημερώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσα από τον επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter, το ατύχημα του 12χρονου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της απελπισίας και κάποιοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν απεργία πείνας. 

  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: