20 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στους 48.141 ανέρχεται -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε ελληνικό εδαφος σήμερα, 20 Μαρτίου, ημέρα που τίθεται σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, όσοι φτάνουν από σήμερα στην Ελλάδα, μπαίνουν στη λίστα της επαναπροώθησης στην Τουρκία, ενώ όσοι βρίσκονται ήδη εδώ, εγκλωβίζονται στο ελληνικό έδαφος. Σε χώρους υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά.

Στο λιμάνι της Ελευσίνας έφτασε την Κυριακή το καταμαράν tera jet μεταφέροντας από τη Χίο 1.169 μετανάστες και πρόσφυγες. Όλοι τους αναμένεται να οδηγηθούν εντός της ημέρας σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας - ενώ μέχρι το βράδυ του Σαββάτου στον Πειραιά βρίσκονταν 4.458 άτομα. το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε επίσης το Ελ.Βενιζέλος από τη Μυτιλήνη για την Καβάλα με 1.372 άτομα.

Νεκρά περισυνελέγησαν δύο μικρά κοριτσάκια 1 και 2 ετών από τη θαλάσσια περιοχή της Ρω, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσαν από λέμβο που μετέφερε 35 με 40 μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό νησί από τα τουρκικά παράλια. Τα άτυχα παιδάκια εντοπίστηκαν από πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων τίθεται σε ισχύ την Κυριακή 20 Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας, λόγω του 5ου Ημιμαραθωνίου Αθηνών και των τριών άλλων, μικρότερων αγώνων δρόμου, που θα διεξαχθούν στο διάσημα 09.00-13.0009.00-13.00. Call Send SMS Call from mobile Add to Skype You'll need Skype CreditFree via Skype

Να διδάξουν με το παράδειγμά τους, τους συναδέλφους τους, ιδίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες διακατέχονται από φοβικά και αντιδημοκρατικά σύνδρομα, ότι στο κέντρο βάρους της Ευρώπης είναι ο άνθρωπος, προέτρεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος τους νέους Προσκόπους Έθνους κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή ονομασίας τους που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Κολέγιο Αθηνών.

Κόσμος:Η Κωνσταντινούπολη έχει συγκλονιστεί από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της, την πολυσύχναστη Οδό του Πέρα με πέντε νεκρούς, με τις Αρχές να αναζητούν στοιχεία για την ακόμη «ορφανή» επίθεση. Οι διαρροές θέλουν τις έρευνες να στρέφονται στην κατεύθυνση της ISIS, ερευνώντας εάν ο καμικάζι ήταν ένας από τους υπόπτους που είχαν μπει στο μικροσκόπιο για επιθέσεις σε Μερσίνη και Άδανα -την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να καταλάβει εάν έχει αρχίσει να ζει σε μία περίοδο μόνιμου κινδύνου.

Από τα μεσάνυχτα έχει μπει σε εφαρμογή η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΕΕ και Τουρκία για τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της οποίας μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη βρίσκονται στα νησιά. Τα εμπόδια πάντως παραμένουν πολλά, και η Αθήνα υπογραμμίζει ότι η πλήρης εφαρμογή χρειάζεται χρόνο: «Δεν υλοποιείται ένα τέτοιο σχέδιο μόνο σε 24 ώρες» λέει ο Γ.Κυρίτσης.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο κεντρικός καταζητούμενος για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι που τελικά συνελήφθη μετά από τέσσερις μήνες στο Βέλγιο, φέρεται να υποστηρίζει ότι επρόκειτο να ήταν ένας από τους καμικάζι στο Stade de France την εφιαλτική νύχτα. Ο Αμπντεσλάμ φέρεται να πέταξε την τελευταία στιγμή το γιλέκο αυτοκτονίας σε κάδο. Η βελγική αστυνομία χειρίζεται με «επιφυλάξεις» τα όσα λέει ο συλληφθείς.

Τουλάχιστον 13 Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην χερσόνησο Σινά όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ ενάντια σε ένα σημείο ελέγχου στην πόλη Αρίς. Oργάνωση που συνδέεται με την ISIS ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης με αναρτήσεις σε αρκετές ιστοσελίδες και τα αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν αργότερα την ανάληψη ευθύνης.

Πέντε νεκροί και 36 τραυματίες είναι ο απολογισμός από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Μεγάλη Οδό του Πέρα (Ιστικλάλ), στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, απέναντι από το ελληνικό προξενείο. Η έκρηξη προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας. 

Τρεις ισραηλινοί, ένας ιρανός και ο ίδιος ο βομβιστής σκοτώθηκαν στην επίθεση. Άδειασε από τουρίστες η περιοχή, έκλεισαν τα καταστήματα στον μεγάλο εμπορικό δρόμο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

Οικονομία: Λιγότερο από μία ώρα διήρκεσε η τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, το πρωί της Κυριακής, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν το απόγευμα από την Αθήνα, για να επιστρέψουν μετά τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών.

«Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα 'κουρέματος' καταθέσεων ούτε 'νέας ανακεφαλαιοποίησης» τονίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη. Προσθέτει ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει «όχι μόνο θετικούς ρυθμούς αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως τον βιώσιμο οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής μας βάσης».

Aκόμη μια συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με επίκεντρο το συνταξιοδοτικό, χωρίς όμως να διαφαίνεται συμφωνία. Πρόκειται για την τελευταία συνάντηση πριν από την αναχώρηση των επικεφαλής των Θεσμών από την Αθήνα.

Αθλητισμός:Με δύσκολες εκτός έδρας αποστολές για Ολυμπιακό και ΑΕΚ συνεχίζεται η 27η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκ την Κυριακή. Οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα, ενώ οι «κιτρινόμαυροι» στο Αγρίνιο με αντίπαλο τον Παναιτωλικό, ο οποίος θέλει ν' απομακρυνθεί από τη ζώνη του υποβιβασμού. 

Παράλληλα ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την Καλλονή, ενώ το πρόγραμμα συμπληρώνει η αναμέτρηση Πανθρακικός-Ατρόμητος. Με τρία γκολ στο τελευταίο 20λεπτο, η Σεντ Ετιέν νίκησε 3-0 στο «Ζοφρουά Γκισάρ» τη Μονπελιέ, στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος, και παραμένει στο κυνήγι μίας θέσης στην Ευρώπη. 

Στην 3η θέση ανέβηκε η Λιόν, καθώς κατάφερε στο τελευταίο δεκάλεπτο να «σπάσει» την άμυνα της Ναντ και να τη νικήσει 2-0. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: