14 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Μήνυμα εν όψει της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας έστειλε στους ευρωπαίους εταίρους της χώρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Τόνισε ότι οι εταίροι οφείλουν να υπερασπιστούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να μην επιτρέψουν στους λίγους εταίρους με φοβικά σύνδρομα να υπονομεύσουν αυτό το οικοδόμημα.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αρμενίας, ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά και στις γενοκτονίες Ελλήνων και Αρμενίων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, καθώς και την συμπαράσταση του ελληνικού λαού, για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα.

Νεκροί σε χείμαρρο στην Γευγελή βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας τρεις Αφγανοί πρόσφυγες, οι οποίοι μαζί με άλλους 23 που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή, είχαν περάσει παράνομα στην ΠΓΔΜ από τμήμα της ουδέτερης ζώνης με την Ειδομένη. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Δευτέρας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Αριάδνη, μεταφέροντας συνολικά 601 πρόσφυγες. 

Οι επιβατικοί σταθμοί του ΟΛΠ είναι και σήμερα ασφυκτικά γεμάτοι, καθώς φιλοξενούνται 3.680 άτομα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διανυκτέρευσαν σε σκηνές που έχουν στηθεί έξω από τον επιβατικό σταθμό της Ε-2, παρά τη βροχόπτωση.

Μικροπροβλήματα έχουν παρουσιαστεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς σε πολλές θαλάσσιες περιοχές πνέουν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ. Σύμφωνα με το Λιμενικό, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από Βόλο για Σποράδες, ενώ κλειστές είναι και οι γραμμές Καβάλα-Πρίνου και Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου.

Κόσμος: Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές δυνάμεις στη Συρία κατά του ISIS στη Ράκα, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ είχαν προτείνει στη Μόσχα έναν «καταμερισμό εργασίας» στη Συρία, ζητώντας οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των Ρώσων να επικεντρωθούν στην Παλμύρα, ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τη Ρωσία, θα επικεντρώνονταν στην Ράκα.

Στους 37 νεκρούς αυξάνεται ο απολογισμός της αιματηρής επίθεσης με παγιδευμένο όχημα που σημειώθηκε στην καρδιά της Αγκυρας το απόγευμα της Κυριακής. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι την επίθεση πραγματοποίησαν ένας άνδρας και μια γυναίκα, για την οποία ανακοινώθηκε ότι είχε ενταχθεί στο PKK το 2013. Η αστυνομία πραγματοποίησε δεκάδες προσαγωγές υπόπτων στα Αδανα. Αεροπορικές επιδρομές κατά κουρδικών στόχων στα νοτιανατολικά της χώρας και το Ιράκ.

Σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή σε πόλεις της Βραζιλίας, ζητώντας την αποχώρηση της Ντίλμα Ρουσέφ από την προεδρία της χώρας. Ειδικά στο Σάο Πάολο, διαδήλωσαν περίπου 1,4 εκατ. άνθρωποι. Περισσότεροι από 270.000 νεκροί, τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός ξεριζωμένος και μια χώρα ερειπωμένη: η εξέγερση στη Συρία κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ που ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια εξελίχθηκε σε ένα καταστροφικό πόλεμο.

Tην αποφασιστικότητα της χώρας του να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία ενισχύουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νέα βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αγκυρας. «Το τουρκικό κράτος δεν θα υποχωρήσει ποτέ στο δικαίωμά του να υπερασπισθεί τον εαυτό του και τους πολίτες του» τόνισε. Μηνύματα αλληλεγγύης από Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα.

Οικονομία:Με άνοδο άρχισαν τη Δευτέρα οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 0,17%, στη Φρανκφούρτη ο Dax άνοιξε με άνοδο 1,16% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,20%.

Ένα νέο τρόπο εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών όπως αποκάλυψε o διευθυντής του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παναγιώτης Μελαχρινός. Πρόκειται για ένα «τσιπάκι» που θα τοποθετείται σε εμφανές σημείο του αυτοκινήτου.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση βασικών οικονομικών προβλημάτων διατύπωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι η χώρα ήταν πάντα η πιο δύσκολη περίπτωση κρίσης στην Ευρωζώνη.Ο ίδιος τόνισε ότι απομένουν πολλά να γίνουν και επισήμανε ότι εφόσον οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν, θα εξεταστούν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αθλητισμός: Για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις αποφάσεις που αφορούν τη Σούπερ Λιγκ μίλησε ο Γκουστάβο Πογιέτ, τεχνικός της ΑΕΚ, στη βρετανική εφημερίδα Sun.Μάλιστα υποστήριξε ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής θα έπρεπε να διακόψει και το πρωτάθλημα. «Θα έπρεπε να είχε σταματήσει γενικά το ποδόσφαιρο.

Δεν νομίζω πως η λύση ήταν να πάει ενάντια στις τέσσερις ομάδες που συνέχιζαν στα ημιτελικά. Δεν βγάζει κανένα νόημα». Η Λέστερ υποδέχεται στο King Power Stadium την Νιούκαστλ (22:00, OTESport1), σε ένα παιχνίδι που σημαίνει πολλά και για τις δύο ομάδες. Που έχουν διαφορετικούς στόχους, αλλά την ίδια μεγάλη ανάγκη βαθμών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: