12 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στη συνάντηση σοσιαλδημοκρατών ηγετών, η οποία πραγματοποιείται στο Παρίσι με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, θα συμμετέχει το Σάββατο ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη σύνοδο θα συζητηθούν η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη με άξονα το προσφυγικό και ζητήματα οικονομίας, ανάπτυξης και επενδύσεων.

Στη σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση και το μνημόνιο έχει προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να απεμπλακεί από το διπλό μέτωπο στο οποίο έχει εγκλωβιστεί. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, έμπειροι παρατηρητές του ελληνικού ζητήματος στις Βρυξέλλες σημείωναν ότι «η ταύτιση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης με τις γερμανικές επιθυμίες τείνει σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπεράσει ακόμη και εκείνη των κυβερνήσεων Παπανδρέου».

Περίπου 1.760 πρόσφυγες φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Λιμενικού το βράδυ της Παρασκευής. Το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι κατέπλευσε το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1 με 488 πρόσφυγες από Λέσβο (383 άτομα) και Χίο (105 άτομα). Σε λίγη ώρα αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Patmos που μεταφέρει 200 πρόσφυγες επίσης από τη Χίο.

Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα του Σαββάτου από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε συμπληγάδες. Συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα. Κρατά κλειστά τα σύνορα στους κατατρεγμένους και ανοιχτές τις πόρτες της σε πολιτικές ακραίας λιτότητας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση που οργάνωσε στο Παρίσι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιέρ Λοράν, με θέμα «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει».

Κόσμος: Πριν από λίγες μέρες, η Eurostat ανακοίνωσε ότι η οικονομία της εκτός μνημονίου Ιρλανδίας αναπτύχθηκε με το ποσοστό-ρεκόρ του 7,8% για το 2015. Αυτή την ευφορία όμως δεν συμμερίστηκαν οι πολίτες της χώρας, οι οποίοι στις κάλπες τιμώρησαν σκληρά τον πρωθυπουργό Κένι και το κόμμα του. Τι ακριβώς πήγε στραβά;

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή αμερικανο-ρωσικών συνομιλιών που θα επικεντρωθούν στις παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Συρία, δύο ημέρες πριν από την επανάληψη στην Ελβετία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την τελευταία στιγμή προεκλογική συγκέντρωση στο Σικάγο για να αποτρέψει «τραυματισμούς ανθρώπων», ωστόσο βίαια επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του. 

O δισεκατομμυριούχος δήλωσε αργότερα ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα έγιναν. Η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν ακολούθησε μια «πρακτική καμένης γης» με τις δυνάμεις της να διεξάγουν μια εκστρατεία βιασμών, λεηλασιών και εκτελέσεων αμάχων στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το 2015, καταγγέλλει το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε επίσημη έκθεσή του.

H τουρκική αστυνομία απώθησε την Παρασκευή, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, πλήθος διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη για να αποτίσει φόρο τιμής σε έφηβο ηλικίας 15 ετών, ο θάνατος του οποίου, πριν από δύο χρόνια, πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οικονομία: Την αξιολόγηση CCC για το ελληνικό αξιόχρεο επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch. Στην αξιολόγηση του οίκου τονίζεται ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος ως προς μια συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, προσθέτοντας όμως ότι παραμένουν τα ρίσκα υλοποίησης.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει το Σάββατο αντιπρόταση στο σχέδιο που παρουσιάστηκε από την πλευρά των δανειστών στις διαπραγματεύσεις για βίαιη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Χιλιάδες φορολογικούς ελέγχους προτίθεται να υλοποιήσει το 2016 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπως προκύπτει από την απολογιστική έκθεση για το 2015 και τον προγραμματισμό δράσεων και έργων για το 2016.

Αθλητισμός: Το μεγάλο ντέρμπι στο «Καραϊσκάκη» μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού κλέβει την παράσταση από την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Οι «αιώνιοι αντίπαλοι» θα μονομαχήσουν σε μια περίοδο, όπου οι διοικήσεις των δύο ομάδων είναι στα «χαρακώματα» για τα θέματα διοίκησης και διαιτησίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στο πρωτάθλημα Αγγλίας η Κρίσταλ Πάλας δεν έχει κερδίσει από τις 19 Δεκεμβρίου 2015. Στο κύπελλο, όμως, κατάφερε να προκριθεί στους ημιτελικούς, επικρατώντας 2-0 εκτός έδρας της Ρέντινγκ. Στο 86΄ ο Τζέικ Κούπερ των γηπεδούχων υπέπεσε σε πέναλτι και αποβλήθηκε. Λίγο αργότερα, ο Γιοάν Καμπάιγ ευστόχησε από τη «βούλα» και έστειλε την Πάλας στους «4», ενώ στο 90+4΄ ο Κάμπελ διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

«Μισή» αγωνιστική διεξάγεται στην Αγγλία το προσεχές τριήμερο, λόγω των προημιτελικών κυπέλλου. Πάντως, η ομάδα που συγκεντρώνει πάνω της τα βλέμματα όλου του πλανήτη, αγωνίζεται κανονικά και μάλιστα κλείνει το πρόγραμμα το βράδυ της Δευτέρας. Η Λέστερ υποδέχεται τη Νιούκαστλ στο πρώτο από τα εννέα βήματα που καλείται να πραγματοποιήσει για να ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική εποποιία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: