22 Μαρτίου, 2016

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ;

 

«O εκλογικός νόμος που είχαμε, είναι ένα πολιτικό έκτρωμα και πρέπει ν' αλλάξει... Έτσι όπως είναι σχεδιασμένος δεν δίνεται δυνατότητα έκφρασης στην κοινωνία. Πρέπει λοιπόν να γίνει ένας νέος εκλογικός νόμος», δήλωσε,  ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής εξήγησε πως εξετάζονται κάποιες αλλαγές, ώστε να επιστρέψει στις κάλπες «το 40% των νέων ανθρώπων που τώρα αποστρέφει το πρόσωπό του από την πολιτική». Αναλυτικά, ο κ. Κουρουμπλής εξήγησε τις σχετικές αλλαγές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν:

«Σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών και αντίστοιχες παρεμβάσεις, μείωση του αριθμού των βουλευτών από τους 300 σήμερα, επιλογή των βουλευτών με βάση μικτό σύστημα σταυρού και λίστας, καθορισμός ανώτατου αριθμού κοινοβουλευτικών θητειών (π.χ. τρεις) για τους βουλευτές, ασυμβίβαστο βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας, ασυμβίβαστο υπουργικής ιδιότητας και υποψηφιότητας στις αμέσως επόμενες εκλογές.

«Φυσικά θα γίνει διάλογος με τα υπόλοιπα κόμματα και δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί κανείς ... Η βούληση είναι να πάμε σε έναν ριζικό μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος, να βελτιώσουμε την εσωκομματική δημοκρατία, γιατί εκεί μέσα στραγγαλίζονται αξιοπρέπειες», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ωστόσο, οι αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση, φαίνεται πως αρχικά θα οφελήσουν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, που κινδυνεύει να χάσει την θέση του, καθώς ο αριθμός των βουλευτών του, έχει μειωθεί σημαντικά. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: