13 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αυξάνονται μέρα με την μέρα οι πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα 44.035 πρόσφυγες. Ισχυρές βροχές, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους θα επικρατήσουν και σήμερα, Κυριακή.

Προβλήματα στην κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Πέλλας, Καστοριάς και στον Γαλλικό ποταμό λόγω χιονοπτώσεων και βροχών. Την Καθαρά Δευτέρα τα έντονα φαινόμενα θα εξασθενήσουν βαθμιαία. Θα επικρατήσουν, όμως, θυελλώδεις άνεμοι, πτώση θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα βόρεια της χώρας.

Παραμονή της Καθαράς Δευτέρας και η Βαρβάκειος Αγορά έχει ολονυχτία, κατά το έθιμο να ανοίγει περίπου στις 10 το βράδυ και να μένει ανοιχτή έως το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας, για να προμηθευτούν οι καταναλωτές θαλασσινά και σαρακοστιανά για τα κούλουμα.

Δριμύτατη επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του περί παρουσίας τούρκων αξιωματούχων στα νησιά, προκειμένου να αξιολογούν τις επανεισδοχές στην Τουρκία.

Νέα επίθεση από αγνώστους σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ του Σαββάτου στο σταθμό του Μετρό Μοναστηράκι. Περίπου 20 άτομα, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας βαριοπούλες, έσπασαν μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων, ακυρωτικά και τζαμαρίες, ενώ έγραψαν συνθήματα στους τοίχους με σπρέι. Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.

Κόσμος:Ο Ντόναλντ Τραμπ ηττήθηκε στις ρεπουμπλικανικές συνελεύσεις (caucus) στην πολιτεία Ουαϊόμινγκ και στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, αλλά εξακολουθεί να παραμένει πρώτος στην κούρσα για το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές. Και όλα αυτά  με φόντο τα επεισόδια που σημάδεψαν την εκδήλωση του Τραμπ στο Σικάγο.

Περίπου 13 εκατομμύρια Γερμανοί καλούνται στις κάλπες στο πλαίσιο τριών περιφερειακών αναμετρήσεων σε μια χώρα που ταλανίζεται από τις αμφιβολίες για τη διαχείριση της προσφυγικής ροής. Η Μέρκελ περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα, ενώ όλοι εκφράζουν φόβους για την επίδοση του ξενοφοβικού AfD.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στην χερσόνησο της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο, ψάχνοντας τρόπο να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Επίσημα, γράφει η Hurriyet, ο αριθμός των καταγεγραμμένων σύρων σε όλη την Τουρκία ανέρχεται στα 2.587.000 και μαζί με άλλες εθνικότητες αριθμός φτάνει τα τρία εκατομμύρια.

Την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία θέτει ως όρο η συριακή αντιπολίτευση, τονίζοντας πως μόνο τότε μπορεί να ξεκινήσει η πολιτική μετάβαση στη Συρία. «Θεωρούμε ότι η περίοδος μετάβασης έχει ως αφετηρία την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ ή τον θάνατο του», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αλούς στους δημοσιογράφους στην Γενεύη, όπου την Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Έναν άνδρα που έπεσε με αλεξίπτωτο από τον υψηλότερο ουρανοξύστη στη δυτική Ευρώπη αναζητεί η αστυνομία του Λονδίνου.  Ο ουρανοξύστης Shard έχει ύψος 310 μέτρα. Εκπρόσωπος του Shard δήλωσε: «Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ερευνούμε ένα περιστατικό που αφορά έναν επισκέπτη σήμερα το πρωί. Ολόκληρο το κτίριο παραμένει ανοικτό».

Οικονομία: Την Κυριακή στις 2 ξεκινά τελικά η προγραμματισμένη για το Σάββατο συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών με αντικείμενο το δημοσιονομικό πλαίσιο.  Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Την αξιολόγηση CCC για το ελληνικό αξιόχρεο επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch. Στην αξιολόγηση του οίκου τονίζεται ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος ως προς μια συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, προσθέτοντας όμως ότι παραμένουν τα ρίσκα υλοποίησης.

Αθλητισμός: Η ώρα για το ελληνικό «clasico» έφτασε. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διασταυρώνουν την Κυριακή τα ξίφη τους στο γήπεδο Καραϊσκάκη (19:30 Novasports 1) στα πλαίσια της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ.

O αγώνας μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη βαθμολογική σημασία, όμως και οι δύο ομάδες θέλουν νίκη γοήτρου. Το ντέρμπι βέβαια έχει ξεκινήσει αρκετά πριν το σφύριγμα της σέντρας. Στο αγωνιστικό κομμάτι για τον Ολυμπιακό, ο Μάρκο Σίλβα ανακοίνωσε την αποστολή, η οποία περιελάμβανε μια έκπληξη, ενώ από την άλλη πλευρά για τον Παναθηναϊκό, ο Αντρέα Στραματσόνι αντιμετώπισε πρόβλημα της τελευταίας στιγμής.

Με γκολ των Πέρισιτς και Ντ΄Αμπρόζιο στο τελευταίο 20λεπτο, η Ίντερ επικράτησε 2-1 της Μπολόνια στο «Σαν Σίρο», σε αναμέτρηση για την 29η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος. Οι «νερατζούρι» δυσκολεύτηκαν αρκετά να κάμψουν την αντίσταση των «ροσομπλού» (που μείωσαν στο φινάλε), τελικά όμως βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα και παραμένουν στη διεκδίκηση της τρίτης θέσης, που δίνει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

Νωρίτερα, ισόπαλες 1-1 αναδείχθηκαν Έμπολι και Σαμπντόρια. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος πέρασε ως αλλαγή για την ομάδα της Γένοβας στο 78΄ και παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα λίγα λεπτά αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: