15 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι υιοθέτησε τον κανονισμό για τη δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού στήριξης, που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη τα οποία δέχονται πιέσεις από την άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων στο έδαφός τους

 Η κίνηση απόγνωσης στην οποία προέβησαν τη Δευτέρα χιλιάδες πρόσφυγες από την Ειδομένη, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ από αφύλακτο σημείο φαίνεται ότι «πυροδοτήθηκε» από φυλλάδιο άγνωστης προέλευσης που μοιράστηκε στον καταυλισμό το οποίο συνοδευόταν και από σχετικό χάρτη.

Στόχος εμπρηστικής επίθεσης από αγνώστους έγινε στις 3.50 τα ξημερώματα της Τρίτης το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στη Νέα Σμύρνη, επί της Β. Κωνσταντίνου 6. Εξαμελή σπείρα διαρρηκτών που εισέβαλαν συστηματικά σε σπίτια της βορειοανατολικής Αττικής εξάρθρωσε η τοπική Υποδιεύθυνση Ασφαλείας.

Ως μέλη της, συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη ένας 17χρονος και δύο 25χρόνοι, ενώ αναζητούνται άλλοι τρεις συνεργοί τους. Οι δράστες αποκόμιζαν πάνω από 120.000 ευρώ τον μήνα από τις κλοπές, που μέχρι στιγμής φτάνουν τις 42. Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει στο νοσοκομείο ένα αγοράκι 5 ετών που ξυλοκοπήθηκε βίαια από έναν 33χρονο, φίλο της 28χρονης μητέρας του, στην Αλεξανδρούπολη.

Ο δράστης, με πολυάριθμες συλλήψεις για κλοπές και ναρκωτικά στο ενεργητικό του (χρήστης και ο ίδιος), γρονθοκόπησε με αγριότητα τον πεντάχρονο και στη συνέχεια φέρεται ότι συνέχισε να τον χτυπά με ένα σκουπόξυλο. Όπως προέκυψε, είχε χτυπήσει και τον τρίχρονο γιο της 28χρονης, και τη σύντροφό του.

Κόσμος:Από τη συριακή βάση του Χμεμίμ αποχώρησε η πρώτη ομάδα ρωσικών μαχητικών, στο πλαίσιο της σταδιακής απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από την «ενεργό δράση» στη Συρία που αποφάσισε το Κρεμλίνο.

Χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα, ελπίζοντας στις (εξαιρετικά αβέβαιης έκβασης) έμμεσες συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ στη Γενεύη. Πάντως, το υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι οι επιδρομές θα συνεχιστούν. Σε ευθεία αντίθεση με την στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας στη συριακή σύγκρουση, η ανακοίνωση της σταδιακής απόσυρσης έχει αιφνιδιάσει τη διεθνή κοινότητα και τους αναλυτές: 

Ο διακηρυγμένος στόχος της αποστολής -σε αντίθεση με τα όσα λέει το Κρεμλίνο- κάθε άλλο παρά επιτεύχθηκε, και στην αναζήτηση εξήγησης οι παρατηρητές κοιτούν στη συγκυρία των διαπραγματεύσεων αλλά και στην εσωτερική κατάσταση στη Ρωσία.

Τη ζωή στον οδηγό στοίχισε έκρηξη σε αυτοκίνητο την ώρα που κινείτο σε δρόμο στο Βερολίνο. Η αστυνομία πιστεύει πως η έκρηξη προκλήθηκε από μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί «μέσα ή επί» του αυτοκινήτου. Μετά από κινητοποίηση αρκετής ώρας διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει δεύτερος μηχανισμός.

Ο μακελάρης της Ουτόγια, υπεύθυνος για τη χειρότερη επίθεση στη Νορβηγία μεταπολεμικά με στόχο τη νεολαία του Εργατικού Κόμματος με ξενοφοβικά κίνητρα, μήνυσε τις νορβηγικές αρχές υποστηρίζοντας πως η κράτησή του γίνεται σε «απάνθρωπες συνθήκες». Ο ισοβίτης εμφανίστηκε στο δικαστήριο για την ακρόαση της υπόθεσης κάνοντας ναζιστικό χαιρετισμό.

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων στο Ντιγιάρμπακιρ στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερα άτομα σύμφωνα με αναφορές από τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς η κατάσταση στην πόλη - ως επί το πλείστον, κουρδικού πληθυσμού- παραμένει στο κόκκινο και έχει επιβληθεί τμηματική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στο φόντο της έντασης έχει προστεθεί το μακελειό στην Άγκυρα, μετά το οποίο επιπλέον η τουρκική αεροπορία μιλά για επιδρομές εναντίον του ΡΚΚ με 45 νεκρούς.

Οικονομία:Kατά 0,3% αυξήθηκε η απασχόληση στην Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο του 2015, έναντι του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2015, έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Στα 86,298 δισ. ευρώ ανήλθε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο την 1η Ιανουαρίου 2016 από τα οποία το 99,9% οφείλονται από 4.299.932 φορολογούμενους με χρέη έως 1,5 εκατ ευρώ.

Οι εξελίξεις αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ και το Κτηματολόγιο συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης με του εκπροσώπους των δανειστών.

Αθλητισμός:Σε δύσκολη θέση φαίνεται να είναι ο Μάικλ Εσιέν ύστερα από το επεισόδιο που είχε με τον προπονητή του Παναθηναϊκού, Αντρέα Στραματσόνι και σε συνδυασμό με την μετριότατη αποδοσή του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Ο Κώστας Μήτρογλου βρήκε για ακόμα μια φορά δίχτυα στο 4-1 της Μπενφίκα επί της ουραγού Τοντέλα, για την Primeira Liga της Πορτογαλίας.

Ο Έλληνας στράικερ έκλεισε τον δείκτη του σκορ στο 87΄, ενώ είχαν προηγηθεί άλλα δύο γκολ του εκπληκτικού Βραζιλιάνου, Ζόνας.Ο Αντόνιο Κόντε έχει δώσει τα χέρια με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς και από το καλοκαίρι θα είναι ο νέος προπονητής της Τσέλσι.

Αυτό αποκαλύπτει σήμερα, Τρίτη, ο ιταλικός Τύπος, ο οποίος στα σχετικά της δημοσιεύματα αναφέρει πως ομοσπονδιακός τεχνικός της «σκουάντρα ατζούρα» έχει συμφωνήσει σε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ρώσο μεγιστάνα, με τις ετήσιες αποδοχές του να φθάνουν τα 12 εκατ. ευρώ, τις τετραπλάσιες από αυτές που λαμβάνει τώρα στην εθνική ομάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια: