29 Μαρτίου, 2016

ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

 

Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας προσγειώθηκε σήμερα το πρωί το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών αερογραμμών, που σύμφωνα με πληροφορίες τελούσε υπό αεροπειρατεία. Πρόκειται για την πτήση Α320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που είχε απογειωθεί από την Αλεξάνδρεια στις 8 το πρωί.Το αεροσκάφος εκτελούσε εσωτερική πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο κι ενώ πετούσε στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Κύπρου, οι αεροπειρατές υπέβαλαν αίτημα για προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Το αεροσκάφος, στο οποίο βρίσκονταν 81 επιβάτες, προσγειώθηκε στις 8:46 στη Λάρνακα. Στην Κύπρο έχει συσταθεί ομάδα για να διαχειριστεί το περιστατικό,

Το αεροσκάφος Α320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών προσγειώθηκε στις 8:46 στη Λάρνακα με 81 επιβάτες. Εκτελούσε εσωτερική πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο

Σε κόκκινο συναγερμό οι κυπριακές Αρχές – Αεροσκάφος αιγυπτιακών αερογραμμών ζήτησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω αεροπειρατείας

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό: 

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Egypt Air στο αεροδρόμιο Λάρνακας έγινε γύρω τις 08:50 το πρωί. 

Το Airbus A320 εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Αίγυπτο και λίγο μετά τις 8:20 το πρωί εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, ζητώντας να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω αεροπειρατείας.

12:39 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αεροπειρατής φέρεται να είναι πρώην μέλος των δυνάμεων αφαλείας της Αιγύπτου. Στα αιτήματα που έχει θέσει είναι και η αποφυλάκιση ατόμων απο αιγυπτιακές φυλακές, κυρίως γυναικών. Ζυτά να μιλήσει με εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ οι αιγυπτιακές Αρχές δεν συζητούν θέμα αποφυλάκισης ατόμων από τις φυλακές. 

12:36 Σύγχυση και για την ταυτότητα του αεροπειρατή, καθώς αιγυπτιακά ΜΜΕ αναφέρουν πως πρόκειται για τον Σεϊφεντίν Μουσταφά, καθηγητή πανεπιστημίου στο Κάιρο. Ωστόσο άλλα διεθνή ΜΜΕ όπως το CNN αναφέρουν ότι το όνομά του είναι Ιμπραήμ Ζαμάχα.

Ωστόσο, ο καθηγητής Κτηνιατρικής δρ. Ιμπραήμ Ζαμάχα, ο οποίος φερόταν να είναι ο αεροπειρατής, μιλώντας στο αραβικό BBC, διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την αεροπειρατεία και σημείωσε ότι είναι απλά επιβάτης.

 Όπως είπε, οι επιβάτες αρχικά δεν κατάλαβαν την αεροπειρατεία, το πλήρωμα πήρε τα διαβατήριά τους και παρατήρησαν ότι το αεροπλάνο κινούνταν ανοδικά αντί να αρχίσει η κάθοδος προς το Κάιρο. Τότε τους ανακοινώθηκε ότι κατευθύνονται στην Κύπρο.

12:31 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής που είναι ηλικίας 59 ετών, διέμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994,.

12:23 Σύμφωνα με αξιωματούχους της αιγυπτιακής πρεσβείας στη Λευκωσία, ο αεροπειρατής είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. 

12:19 Η Αστυνομία ζήτησε από τα ξένα ΜΜΕ να σταματήσουν τη ζωντανή μετάδοση εικόνων από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

12:16Η Αστυνομία επιβεβαιώνει την ύπαρξη επιστολής από μέρους του αεροπειρατή, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνει ούτε την ταυτότητά του ούτε τα τυχόν αιτήματα που έχει θέσει. Αυτή την ώρα η επιστολή που είναι γραμμένη στα αραβικά, μεταφράζεται.

12:15Σύγχυση σχετικά με το πόσα άτομα επέβαιναν τελικά στο Airbus της Egypt Air. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές αυτή την ώρα στο αεροσκάφος ο αεροπειρατής κρατά ομήρους συνολικά 19 άτομα. 

Η καταμέτρηση των επιβαινόντων που απελευθερώθηκαν έδειξε ότι εκτός αεροσκάφους βρίσκονται 54 άτομα. Η ίδια η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στην πτήση MS181 επέβαιναν 55 επιβάτες, επταμελές πλήρωμα, ένας φρουρός ασφαλείας της Egypt Air και ακόμα οκτώ μέλη πληρώματος επιπλέον.

11:59Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου και ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας βρίσκονται στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων του αιγυπτιακού Υπουργείου και ενημερώνονται για τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση αεροσκάφους της Egypt Air στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

11:49Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο γραφείου Τύπου της Hermes, Κύπρο Χατζηαθανασίου, στο αεροδρόμιο Πάφου έχουν φθάσει τρεις από τις πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να αφιχθούν στον αερολιμένα Λάρνακας. Ο κ. Χατζηαθανασίου ανέφερε πως εντός της ημέρας αναμένονται άλλες τέσσερις πτήσεις.

Εξάλλου, σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως είπε, αν δεν ανοίξει το αεροδρόμιο Λάρνακας, τότε κάποιες πτήσεις που θα αναχωρούσαν από τη Λάρνακα θα διευθετηθεί να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Πάφου.

11:40Ο Μουσταφά Μπάρκι, βουλευτής του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα «Independent» ότι ο αεροπειρατής Ιμπραήμ Ζαμάχα είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ατλάντα των ΗΠΑ.

11:36 «Αναφορικά με την κατάσταση που εξελίσσεται σχετικά με την πτήση MSR 181 της EgyptAir στην οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Προστίθεται πως Υπουργική Επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων, που βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει επίσης εγκαθιδρυθεί άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των Αιγυπτιακών Αρχών.

11:33 Η Κύπρια πρώην σύζυγος του αεροπειρατή είναι 51 ετών και μητέρα πέντε παιδιών ηλικίας από 20 μέχρι 31 ετών.

11:31 Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του αεροσκάφους παραμένουν εκτός από τον αεροπειρατή, δύο μέλη του πληρώματος (ένας εκ των οποίων είναι ο κυβερνήτης) και οι πέντε Ευρωπαίοι επιβάτες. Τα υπόλοιπα πέντε μέλη του πληρώματος κατάβηκαν μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες. Η αποβίβαση έγινε γύρω στις 11:20.

11:18 Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση για τα κίνητρα του αεροπειρατή που κατέλαβε την πτήση MS181 της Egypt Air, η οποία προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ούτε και κατά πόσον αυτός είναι ζωσμένος με εκρηκτικά, ενώ την ίδια ώρα οι κυπριακές αρχές διαβεβαιώνουν ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.

Σε δηλώσεις του ο ΓΔ του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων είπε πως έχει επιτραπεί η έξοδος από το αεροσκάφος σε γύρω στα 50-57 πρόσωπα και «προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε επαφή με το πρόσωπο που διενήργησε την αεροπειρατεία».

Επικαλούμενος πληροφορίες, ο ΓΔ του ΥΠΕΞ είπε ότι στο αεροσκάφος βρίσκονται ακόμα γύρω στα 15-20 άτομα, «αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω» πρόσθεσε.

11:17Αιγυπτιακά μέσα δημοσιεύουν φωτογραφία του δράστη της αεροπειρατείας.

11:16Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώην σύζυγος του αεροπειρατή αναμένεται συνοδεία αστυνομικών να βρεθεί στο αεροδρόμιο. 

11:14 Πολύ διακριτική η παρουσία της Αστυνομίας.

11:12 Μεταξύ των επιβατών που ο αεροπειρατής απελευθέρωσε είναι και δύο Μητροπολήτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως, Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος.

11:10 Η Αστυνομία προ λίγων λεπτών αποκάκρυνε κατά πενήντα μέτρα τους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

11:09Στο μεταξύ, όλοι οι επιβάτες της πτήσης των Αιγυπτιακών Αερογραμμών μεταφέρονται στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

11:08 Ο αεροπειρατής συνομιλεί με τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου, ο οποίος στη συνέχεια επικοινωνεί με το Κέντρο Κρίσεων.

11:07 Δεν έχει να κάνει με τρομοκρατία η αεροπειρατεία στο αεροσκάφος της Egypt Air, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

11:05 «Εύχομαι οι εμπλεκόμενοι να βιώσουν τον αποτελεσματικό και επαγγελματικό τρόπο διαχείρισης της κατάστασης», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

10:49 Δράστης της αεροπειρατείας είναι Ιμπραήμ Ζαμάχα, ο οποίος φέρεται να είναι Αιγύπτιος.

10:46 Πριν από λίγα λεπτά ο αεροπειρατής έριξε από το αεροπλάνο επιστολή, ζητώντας από την Αστυνομία να την παραδώσει στην πρώην σύζυγό του, η οποία είναι Κύπρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώην σύζυγός του μεταφέρεται αυτή την ώρα στο αεροδρόμιο.

10:41Η Hermes Airports προβαίνει σε διευθετήσεις ώστε οι προγραμματισμένες πτήσεις που ήταν να αφιχθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Σύμφωνα με την Hermes, σε μεταγενέστερο στάδιο και αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα και δεν ανοίξει το αεροδρόμιο της Λάρνακας, τότε κάποιες πτήσεις που θα αναχωρούσαν από τη Λάρνακα θα διευθετηθούν να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Πάφου.

10:40Έτοιμη να εκκενώσει το αεροδρόμιο η Πολιτική Άμυνα. Ο αναπληρωτής διοικητής της Πολιτικής Άμυνας Λουκάς Χατζημιχαήλ δήλωσε πριν από λίγο στο philenews ότι τα άτομα που έχουν κατέβει από το αεροσκάφος βρίσκονται υπό την ευθύνη των Hermes Airports και αναμένεται ότι θα μεταβούν στον προορισμό τους αργότερα και ανάλογα με την έκβαση της αεροπειρατείας.

«Η Πολιτική Άμυνα είναι έτοιμη να στείλει δυνάμεις της για εκκένωση του αεροδρομίου εάν βεβαίως αυτό κριθεί απαραίτητο, όμως το ενδεχόμενο εκκένωσης του αεροδρομίου με τα δεδομένα αυτής της στιγμής είναι απομακρυσμένο» συμπλήρωσε.

10:33 Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής φέρεται να ζήτησε ή πρόκειται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Κύπρο.

10:31Σύμφωνα με πληροφορίες ο αεροπειρατής και είναι Λίβυος

10:29Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, είχε ο Πρόεδρος τη;ς Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασίαδης. Αυτό αναφέρει σε tweet ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

10:17Για ερωτικούς λόγους φαίνεται ότι έγινε η αεροπειρατεία, καθώς ο αεροπειρατής ζητά να στείλει επιστολή σε Κύπρια.

10:15 Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι όμηροι παραμένουν τρεις Βρετανοί, ένας Ιταλός κι ένας Ιρλανδός όλοι επιβάτες της πήσης.

10:13Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο του αεροδρομίου και κατευθύνθηκαν προς το κυρίως κτίριο. 

10:12 Στο χώρο που βρίσκεται σταθμευμένο το αεροσκάφος παραμένουν τα δύο πυροσβεστικά οχήματα, ενώ ο χώρος παραμένει αποκλεισμένος.

10:08 Σύμφωνα με πληροφορίες ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους, εκτός από πέντε μη αραβικής καταγωγής επιβάτες και το επταμελές πλήρωμα.

09:58Για αεροπειρατή που είναι ζωσμένος με εκρητικά έκανε λόγο επιβάτης που κατέβηκε από το αεροπλάνο.

09:54 Άρχισε η αποβίβαση των επιβατών. Απελευθερώθηκαν περίπου 20 άτομα.

09:51 Αυτή την ώρα λεωφορείο βρίσκεται δίπλα από το αεροπλάνο.

09:49 Τρείς πτήσεις που κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πήραν οδηγίες πριν μερικά λεπτά να κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο Πάφου. Πρόκειται για τις πτήσεις της Aegean από Αθήνα, πτήση της Germania από το Μόναχο και πτήση C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από την Ελευσίνα. 

09:44Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Egypt Air, στο αεροσκάφος βρίσκονται 55 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα. 

09:42 Γίνονται διευθετήσεις για να απελευθερωθούν τα γυναικόπαιδα.

09:40 Απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αεροπειρατής

09:39Κανονικά εκτελέιται η πτήση της Aegean  από Αθήνα καθώς και πτήση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προς τη Λάρνακα, Ωστόσο τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από λεπτό προς λεπτό.

09:18 Έχουν συσταθεί δύο κέντρα χειρισμού κρίσεως απο την Αστυνομία, ένα στο αεροδρόμιο Λάρνακας και ένα στη ΜΜΑΔ.

09:17 Η Αστυνομία τέθηκε σε ύψιστο συναγερμό και ήδη έχει συγκληθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου. Ενήμερος για τις εξελίξεις είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Πύργος Ελέγχου του Αεροδρομίου έδωσε την πληροφορία στις 8:30 στην Αστυνομία για αεροπλάνο προερχόμενο από την Αίγυπτο το οποίο βρισκόταν υπό αεροπειρατεία. 

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε γύρω στις 9 παρά δέκα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.

09:10 Να σημειωθεί ότι για την επόμενη μία περίπου ώρα δεν αναμένονται προσγειώσεις άλλων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Λάρνακας -στις 10:00 αναμένονται προσγειώσεις στρατιωτικού αεροσκάφους από την Ελευσίνα και πτήση της Aegean από την Αθήνα.

Η πτήση της Aegean για Θεσσαλονίκη που θα αναχωρούσε στις 08:35, όπως και της για Βουκουρέστι, βρίσκονται σε αναμονή.

09:04 Το αεροσκάφος Airbus A320-232 της Egyptair με αριθμό νηολογίου SU-GCB, απογειώθηκε στις 08:06 εκτελώντας την πτήση MSR 181, από το αεροδρόμιο «Μπρογκ Ελ Άραπ» της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο του Καίρου όπου αναμενόταν να προσγειωθεί στις 09:07. 

Αντί αυτού το αεροσκάφος κατευθύνθηκε προς αεροδρόμιο Λάρνακας πετώντας σε σχετικά πολύ χαμηλό ύψος, όπου προσγειώθηκε γύρω στις 08:50.

09:02 Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν αεροπειρατή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει οποιοδήποτε αίτημα.

09:00 Τέλος το αεροπλάνο βρίσκεται στον ειδικό χώρο ασφάλειας στο παλιό αεροδρόμιο κοντά στο υπόστεγο των Κυπριακών Αερογραμμών δίπλα στους κλιβάνους (περιοχή Ακτής Μακένζυ). 

Είχε  γράμμα ο αεροπειρατής προορίζεται για την Κύπρια πρώην γυναίκα του.


Ποιος είναι ο αεροπειρατής της Λάρνακας. Είναι Αξιωματικός των Αιγυπτιακών Αρχών ο 59χρονος αεροπειρατής - Απέκτησε πέντε παιδιά με τη Μαρίνα ΠαράσχουΣκοτώθηκε σε δυστύχημα πριν λίγα χρόνια το ένα τους παιδί

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβαν οι κυπριακές αρχές από ξένες υπηρεσίες ο αεροπειρατής είναι 59χρονος από την Αίγυπτο που διέμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994.

Πάντα σύμφωνα με την ενημέρωση από τις ξένες υπηρεσίες ο Αιγύπτιος αεροπειρατής είναι αξιωματικός των Αιγυπτιακών Αρχών. Αρχικά σε ξένα δίκτυα είχε αναφερθεί ότι επρόκειτο για καθηγητή πανεπιστημίου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: