20 Μαρτίου, 2016

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 

Ήδη από τον Απρίλιο του 2015, πολύ πριν ξεσπάσει η «καταιγίδα» των τελευταίων μηνών, ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Οι δράσεις της έχουν ως βάση την παροχή της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες οι οποίοι καταφθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα, αλλά και την υλοποίηση υποδομών που θα διευκολύνουν την παραμονή τους στη χώρα μας.

Συστηματικά και με δικό της προσωπικό, η «Αποστολή» δραστηριοποιείται στα ελληνικά νησιά - ιδιαίτερα στη Χίο, τη Σάμο, την Κω- αλλά και στην Αθήνα.

Οι δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας εντάσσονται σε πρόγραμμα άμεσης βοήθειας προσφύγων που χρηματοδοτείται από τον διεθνή φιλανθρωπικό οργανισμό ορθοδόξων χριστιανών Αμερικής- IOCC και τη συμμαχία ACT (ACT Alliance).

Συντονισμός δράσεων.Παράλληλα, η «Αποστολή» συντονίζει τις δράσεις της με τις τοπικές αρχές, καθώς και άλλους ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς ώστε να διασφαλιστεί η σίτιση, η υγεία, η υγιεινή και η ασφάλεια τόσο των προσφύγων όσο και του ντόπιου πληθυσμού. Αναλυτικά, η βοήθεια που η «Αποστολή» προσφέρει, κατευθύνεται σε δράσεις όπως:

Τροφή, Προσωπική Υγιεινή, Υπνόσακοι. Έως σήμερα, έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 88.500 γεύματα σε πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται στη Χίο, τη Σάμο, την Κόρινθο, το Ελληνικό, το Tae kwo do και τον Πειραιά, ενώ τις επόμενες ημέρες θα διανεμηθούν επιπλέον 17.000 γεύματα στην Αθήνα.

Επίσης, περί τα 40.000 είναι τα πακέτα τροφής (κονσέρβες, χυμούς, μπισκότα, νερό) που έχουν διανεμηθεί σε Χίο, Σάμο, Κω, Ελαιώνα.

Την ίδια ώρα, έχουν διατεθεί περίπου 25.000 πακέτα με είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνι, σαμπουάν, οδοντόβουρτσα, οδοντόπαστα, χαρτί υγείας, αντισηπτικά, φάρμακα κ.ά.) για ενήλικες και βρέφη σε Χίο, Σάμο, Κω, Πειραιά, Ελαιώνα, Ελληνικό, Tae kwo do. Επίσης, έχουν διατεθεί 15.000 υπνόσακοι σε Χίο, Σάμο και Κω.

Αποκατάσταση Υποδομών: Παράλληλα με την ανθρωπιστική βοήθεια, η «Αποστολή» έχει προχωρήσει στην υλοποίηση υποδομών για τη διευκόλυνση της παραμονής των προσφύγων στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ανακατασκευαστεί οι υποδομές (υδραυλικές, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις) στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών της Σάμου και της Χίου, ενώ έχει γίνει εγκατάσταση 22 τουαλετών και λουτήρων στα λιμάνια της Σάμου και στη Χίου και δεξαμενών νερού στη Σάμο.

Τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητα. «Οι δράσεις που παρέχει η ΜΚΟ Αποστολή στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης είναι διαρκείς και συνεχόμενες.

Έχουν σχέδιο και υποστηρίζουν πλήρως και ουσιαστικά τις γενικότερες δράσεις που σχεδιάζονται από τις αρχές, υποβοηθώντας σημαντικά την κατάσταση και διευκολύνοντας την καθημερινότητα χιλιάδων συνανθρώπων μας οι οποίοι συνωστίζονται καθημερινά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η τεχνογνωσία, η αυταπάρνηση και η αποτελεσματικότητα των ανθρώπων της Αποστολής είναι βασικά στοιχεία που σηματοδοτούν την δράση και την προσφορά μας», τονίζει στην Ημερησία ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» και προσθέτει: 

«Αντιμετωπίσαμε από την αρχή και με συγκεκριμένο πλάνο τη διαχείριση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος, όπως είναι το προσφυγικό, δίνοντας το στίγμα της βοήθειας μας ανεξάρτητα από φυλετικές η θρησκευτικές προτιμήσεις.

Ήμασταν από την αρχή και, αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε, με συνέπεια εκεί όπου χρειάστηκε προκειμένου να απαλύνουμε τον πόνο και να καλυτερεύσουμε την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: