16 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Κατά 12 ώρες μειώθηκε η διάρκεια εφημερίας της Πνευμονολογικής Κλινικής του Θριασίου Νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα του Νοσοκομείου που πρόσκειται στο Π.Α.ΜΕ. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες κλινικές ως απόρροια του μειωμένου προϋπολογισμού χρηματοδότησης του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Βολές κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, αλλά και της ΝΔ εξαπολύει το Ποτάμι, με αφορμή το αίτημα για παραίτηση του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. «Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε. Η χώρα έχει τραγικά προβλήματα μπροστά της, μην καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωί της Τετάρτης ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και η σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη, με ατζέντα το προσφυγικό εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας και την αξιολόγηση του κουαρτέτου, η κυβερνητική κρίση που έχει προκύψει μετά την επιμονή του Π.Καμμένου για παραίτηση-αποπομπή του Γ.Μουζάλα, φαίνεται ότι επισκιάζει την «ημερήσια διάταξη».

Σε χώρους του λιμανιού Θεσσαλονίκης, που προετοιμάζονται από χθες, θα φιλοξενηθούν περίπου 400 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν από το λιμάνι της Καβάλας με λεωφορεία, όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι άθλια, όμως η εικόνα της είναι τιμητική για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να την βελτιώσουν, τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, δίνοντας διευκρινίσεις για τη δήλωσή του περί «τιμητικής» εικόνας για την Ελλάδα.

Κόσμος:Στο άνευ προηγούμενο κλείσιμο ολόκληρου δικτύου του μετρό της Ουάσινγκτον για μία ημέρα προχωρούν οι υπηρεσίες ΜΜΜ της αμερικανικής πρωτεύουσας, για έκτακτη επιθεώρηση και τεχνικό έλεγχο των καλωδίων. Το κλείσιμο αναμένεται να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στις μετακινήσεις ενώ έχει δημιουργήσει ανησυχίες για την κατάσταση του σχετικά νέου (ηλικίας 40 ετών) συστήματος.

Στην σκληρή ποινή των 15 χρόνων φυλάκισης με καταναγκαστική εργασία καταδίκασε η Βόρειος Κορέα τον αμερικανό φοιτητή Ότο Βάρμπιερ, τον οποίο έκρινε ένοχο για «εχθρική ενέργεια υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ». Ο φοιτητής είχε κλέψει κομματικό μπάνερ από το ξενοδοχείο που διέμενε ως «τρόπαιο» -και δεν τον έσωσαν ούτε τα δάκρυα με τα οποία ζήτησε συγγνώμη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες της Βορείου Κορέας. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο που μετέφερε κυβερνητικούς υπαλλήλους στην Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν.

Τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες της «δεύτερης Σούπερ Τρίτης» -ίσως και την πέμπτη και τελευταία- παίρνει η Χίλαρι Κλίντον στους Δημοκρατικούς, καταγράφοντας ένα από τα καλύτερα αποτελέσματά της στην μάχη για το χρίσμα. Ανάλογη η εικόνα και στους Ρεπουμπλικανικούς, με τον Τραμπ να χάνει μόνο το Οχάιο -και τον Μάρκο Ρούμπιο να αποτυγχάνει ακόμη και στην πολιτεία καταγωγής του, τη Φλόριντα, φεύγοντας από τον αγώνα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε το βράδυ της Τρίτης ότι υπάρχουν ακόμη δυσκολίες που μένουν να ξεπεραστούν ώς την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, για να υιοθετηθεί το σχέδιο με στόχο να ανακοπεί η ροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

Οικονομία: Συμφωνία φαίνεται να υπήρξε στη συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με το κουαρτέτο, την Τρίτη, σχετικά με τα βασικά σημεία γύρω από το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, από το ποιος θα κινεί τα νήματα και θα κρατά τις ισορροπίες στον νέο φορέα μέχρι το πόσες θυγατρικές αυτό θα έχει και τι θα περιλαμβάνουν για τα επόμενα τριάντα χρόνια της λειτουργίας του.

Δύο μόλις ώρες οδήγησης από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το Μπλαγκόεφγκραντ, μια πόλη 71.000 κατοίκων στη Νότια Βουλγαρία. Εδώ έχουν ιδρυθεί 5.000 ελληνικές εταιρείες, οι μισές απ' όσες άνοιξαν στη Βουλγαρία από την είσοδο της Ελλάδας στα Mνημόνια, δηλαδή από το 2010 και μετά. Αναλογεί δηλαδή μία ελληνική επιχείρηση για κάθε 14 κατοίκους. Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα έχει το απόγευμα (19:30) ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Αθλητισμός:Στη διαδικασία των πέναλτι η Ατλέτικο Μαδρίτης επικράτησε με 8-7 της Αϊντχόφεν και πανηγύρισε την πρόκρισή της στα προημιτελικά του Champions League. Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0 όπως και το πρώτο ματς στην Ολλανδία, κι έτσι οδηγηθήκαμε στην παράταση όπου δεν άλλαξε κάτι με την πρόκριση να κρίνεται τελικά στη διαδικασία των πέναλτι.

Με το ίδιο σκορ, 0-0 έληξε και το ματς στο Μάντσεστερ, ανάμεσα στην Σίτι και στην Ντιναμό Κιέβου, με τους Άγγλους να παίρνουν την πρόκριση στους «8», χάρη στη νίκη τους με 3-1 στην Ουκρανία. Στον τρόπο που παρατάχθηκε η ομάδα στο Καραϊσκάκη με στόχο να νικήσει τον Ολυμπιακό και στα λάθη που έγιναν ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος, στάθηκε ιδιαίτερα στην ομιλία του προς τους παίκτες του Παναθηναϊκού ο Αντρέα Στραματσόνι στην προπόνηση της Τρίτης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (13:00) θα συναντηθεί η ειδική επιτροπή της Super League με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, με κύριο θέμα στην ατζέντα εκείνο της επανέναρξης του Κυπέλλου Ελλάδας. Από τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος θα παραστούν ο πρόεδρος της Λίγκας, Γιώργος Μποροβήλος, ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιώργος Σπανός και εκπρόσωποι των ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΑΕΚ, αλλά όχι και εκείνοι από τους ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: