01 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, αναμένοντας να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Στην Ειδομένη οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι έχουν φτάσει τους 9.000 και η κατάσταση είναι ασφυκτική.

Το βράδυ περίπου 50-60 άτομα κοιμήθηκαν έξω χωρίς σκηνές υπό βροχή και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, περιγράφει η B.Μαρκολέφα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Έτοιμοι να αναχωρήσουν από τα νησιά 6.000 πρόσφυγες. Ασφυκτική η κατάσταση και στο λιμάνι του Πειραιά.

Προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις για ανασφάλιστους και απόρους συμπολίτες μας θα πραγματοποιούν εθελοντές Καρδιολόγοι της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στα Δημοτικά Ιατρεία (Σόλωνος 78) του Δήμου Αθηναίων, το διάστημα 29 Φεβρουαρίου - 4 Μαρτίου. 

Την παραίτησή του από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού υπέβαλε ο Χάρης Θεοχάρης, στον απόηχο της δημόσιας αντιπαράθεσής του με τον Σταυρό Θεοδωράκη στο συνέδριο του κόμματος. Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Θεοχάρης αφήνει σαφείς αιχμές προς τον Στ.Θεοδωράκη, τον οποίο καλεί να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες «για να αλλάξεις την μοίρα του κινήματος πριν να είναι πολύ αργά».

Νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Γ.Αμυράς. Υπό τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται για τη χώρα -τα σύνορα της ΠΓΔΜ είναι επί της ουσίας κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται αμείωτες-, η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη φιλοξενία 100.000 προσφύγων στη χώρα.

Την Τετάρτη, η Κομισιόν πρόκειται να εγκρίνει έκτακτη βοήθεια για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, που θα «περνά» μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ.

Τρία χρόνια μετά την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωνε την Κωνσταντίνα Κούνεβα και οκτώ χρόνια μετά την επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε, το Εφετείο έρχεται να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση και μαζί την ιστορική της δικαίωση.

Κόσμος: Η πρώτη δοκιμασία που θα δώσει μία αρχική εικόνα στη χαοτική μάχη για το Λευκό Οίκο έφτασε: Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την Σούπερ Τρίτη, οπότε και Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί σε πληθώρα πολιτειών καλούνται να επιλέξουν τον υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές. Κλίντον και Σάντερς μετρούν τις δυνάμεις τους κυρίως στην κοινότητα των αφροαμερικανών ψηφοφόρων ενώ ο Τραμπ θέλει κύμα που θα τον κάνει «ασταμάτητο» -πράγμα που φοβούνται οι αντίπαλοί του Κρουζ και Ρούμπιο.

Με φωτιές, δακρυγόνα και συγκρούσεις είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα η σταδιακή διάλυση της λεγόμενης Ζούγκλας του Καλαί, του καταυλισμού στο γαλλικό βορρά που είχε γίνει «παράλληλη διάσταση» στην οποία είχαν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες. Η ένταση της πρώτης ημέρας βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ειδησεογραφίας, ενόψει της συνέχισης της επιχείρησης, όμως πίσω από τη διάλυση της ζούγκλας βρίσκεται ένα φιλόδοξο σχέδιο για το τι θα γίνουν όσοι απομακρύνονται.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να αποφασίσει την Τρίτη για το προσχέδιο που επεκτείνει σημαντικά τις υφιστάμενες διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά την πρόσφατη εκτόξευση από την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με διπλωματικές αναφορές από τον ΟΗΕ.

Ουάσινγκτον και Μόσχα συμφώνησαν, σύμφωνα με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, να συσταθεί μηχανισμός που θα εγγυάται πως οι όποιες αεροπορικές επιδρομές γίνονται στη Συρία θα στοχοθετούν αποκλειστικά την ISIS ή το μέτωπο Αν Νόσρα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «μην διευθετηθούν δημόσια» οι αναφορές για παραβιάσεις από τις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Η πρώτη πτήση με Αφγανούς μετανάστες που επιστρέφουν απ' τη Γερμανία στην Καμπούλ είναι γεγονός, στέλνοντας μήνυμα προς τους συμπατριώτες τους να μην ξεκινήσουν το ταξίδι για την Ευρώπη. «Το Αφγανιστάν τους χρειάζεται».

Οικονομία: Πτωτικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, κόντρα στο ανοδικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, μετά από τρεις συνεδριάσεις έντονης ανόδου στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει κέρδη 8,95%. Η νέα διαφαινόμενη καθυστέρηση στη διαδικασία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας δίνει αφορμή για ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο, μετά την αύξηση που είχε σημειώσει τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Πλέον διαμορφώνεται στις 89 (από 91,6) μονάδες, καταγράφοντας επίδοση πολύ χαμηλότερη της αντίστοιχης περυσινής (98,8 μονάδες).

Τον δρόμο για χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος στην ελληνική βιομηχανία εκτιμάται ότι ανοίγει η απόφαση του Εφετείου Αθηνών που απορρίπτει προσφυγή της ΔΕΗ για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) του Ομίλου Μυτιληναίου.

Αθλητισμός: Ξεκάθαρο προβάδισμα τίτλου στην Ιταλία απόκτησε η Γιουβέντους μετά το 1-1 της Νάπολι στο «Αρτέμιο Φράνκι» με την Φιορεντίνα, στην αναμέτρηση με την οποία έπεσε η «αυλαία» της 27ης αγωνιστικής. Η Σασουόλο έκανε την έκπληξη και νίκησε με 2-0 στο «Ολίμπικο» τη Λάτσιο, στο προτελευταίο χρονικά ματς της 27ης αγωνιστικής της Serie A.

Οι φιλοξενούμενοι έμειναν για 4ο ματς αήττητοι, ενώ για τους «πρωτευουσιάνους» η σημερινή ήταν η πρώτη ήττα μετά από 2 ισοπαλίες και μία νίκη. Συνήλθε γρήγορα ο Ατρόμητος μετά τη συντριβή από τον Ολυμπιακό (0-4) και με το γκολ του Λε Ταλέκ στο 25΄ νίκησε 1-0 τον Ηρακλή στο Περιστέρι, στην αναμέτρηση με την οποία έπεσε η «αυλαία» της 24ης αγωνιστικής της Super League.

Συνέντευξη στον πορτογαλικό ραδιοφωνικό σταθμό «TSF» παραχώρησε ο Μάρκο Σίλβα. Ο 38χρονος προπονητής, μία ημέρα μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, αναφέρθηκε στην εφετινή σεζόν αλλά και στο ενδεχόμενο παραμονής του στον πάγκο των πειραιωτών τη νέα σεζόν. 

«Πρώτα, θα πρέπει να συζητήσω με τον πρόεδρο, να αξιολογήσουμε τη χρονιά και στη συνέχεια να δούμε το καλύτερο τόσο για την ομάδα, όσο και για μένα. Όμως, να ξεκαθαρίσουμε πως βάσει συμβολαίου είναι να συνεχίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: