29 Μαρτίου, 2016

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ;

 

Τις επιφυλάξεις των προκαθημένων και των Αρχιερέων στον ορθόδοξο κόσμο αναφορικά με τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου του Ιουνίου τις καταγράψαμε πρόσφατα. Ωστόσο δεν είναι μόνο τα κείμενα που έχουν προκαλέσει συζητήσεις.

Υλικό για προβληματισμό και ψιθύρους δίνουν και οι «αριθμοί» της Πανορθόδοξης Συνόδου. Πρόχειροι υπολογισμοί από τους ανθρώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου λένε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο προϋπολογισμός να τιναχτεί στον αέρα.

Γίνονται ειδικοί χειρισμοί και έχει ζητηθεί η συνδρομή Εκκλησιών, επιχειρηματιών και παραδοσιακών χορηγών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να καλύψουν μέρος της συνολικής δαπάνης.

Απίστευτος προϋπολογισμός για την Πανορθόδοξη!
Τρελά ποσά για τη διοργάνωση της. Ψάχνουν τώρα για χορηγούς.
Το οργανωτικό κομμάτι της Πανορθόδοξης Συνόδου δεν είναι καθόλου μικρό. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: περισσότεροι από 400 είναι οι συμμετέχοντες Αρχιερείς.

Άλλοι τόσοι και περισσότεροι είναι οι «θεσμικοί» παρατρεχάμενοι, δηλαδή οι λαϊκοί σύμβουλοι, θεολόγοι, καθηγητές και δημοσιογράφοι. Μπορεί οι Μητροπολίτες να μην..... πολυκαίγονται να παραβρίσκονται στην Πανορθόδοξη. Μερικοί μιλούν για μια δαπανηρή «φιέστα», χωρίς θεολογικό αποτέλεσμα, που δεν θα συντελέσει ώστε η Ορθοδοξία να κάνει το βήμα εμπρός.

Υπάρχουν όμως πολλοί λαϊκοί (άνδρες και γυναίκες!) που δείχνουν μεγάλη κάψα να παραβρεθούν για λόγους... δημοσίων σχέσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε πως το συνολικό κόστος της Πανορθόδοξης Συνόδου θα ξεπεράσει τα 70.000.000 ευρω.Δεν θα μπω στον πειρασμό να... μεταφράσω αυτά τα χρήματα σε συσσίτια, έργο φιλανθρωπικό και άλλα τινά.

Στο κόστος περιλαμβάνονται η φιλοξενία των μελών κάθε αντιπροσωπίας της Εκκλησίας, δηλαδή τα ξενοδοχεία, η σίτιση τους για 10 ημέρες, τα αναμνηστικά δώρα, οι δημόσιες σχέσεις και τα λειτουργικά έξοδα (εκτυπώσεις, βιβλία, κείμενα, καφέδες κά.).

Το ποσό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, είναι όμως καθ' όλα ακριβές. Έχουν κιόλας παραγγελθεί από τους διοργανωτές 400 μεγάλες σημαίες, για να δοθούν στους συμμετέχοντες, ώστε αφενός να γνωρίζουν από πού... κρατά η σκούφια τους, αφετέρου να γίνει «μπούγιο» στις φωτογραφίες.

Το κόστος εκτινάσσεται περισσότερο λόγω της τοποθεσίας τέλεσης της Συνόδου. Μπορεί η Κρήτη να είναι το μοναδικό νησί στην ελληνική επικράτεια πο μπορεί να «σηκώσει» μια τόσο μεγάλη διοργάνωση κυριολεκτικά στο παρά πέντε της τουριστικής περιόδου.

Τα ξενοδοχεία εκεί, καθότι πολλών αστέρων, έχουν, φυσικά, και... αλμυρές τιμές. Επίσης, η Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνεδρίες, είναι πολύ μακριά από το κέντρο των Χανίων και τα περισσότερα ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν Αρχιερείς.

Υπάρχουν αντιπροσωπίες που θα πρέπει να διανύσουν 150-200 χιλιόμετρα ημερησίως, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες. Υπολογίστε μικρά λεωφορεία, καύσιμα κ.λπ και άλλα έξοδα, και θα δείτε ότι τα νούμερα βγαίνουν και με το παραπάνω.

«Δώστε και σώστε»Η αποκάλυψη που κάναμε την περασμένη εβδομάδα για τον... πανορθόδοξο προϋπολογισμό των 70.000.000 ευρώ σόκαρε στο άκουσμα της. Η Πανορθόδοξη Μεγάλη Σύνοδος του Ιουνίου συνιστά ένα ιστορικό για την Ορθοδοξία γεγονός.

Όμως το ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι καίριο: είναι καιρός για τόσο μεγάλες δαπάνες, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι λαοί δοκιμάζονται; θα ληφθούν πράγματι ιστορικές αποφάσεις, που αξίζει να δαπανηθούν τόσα χρήματα;

Ή όλα θα γίνουν για μια φωτογραφία στο τέλος των εργασιών της Συνόδου; Στο τέλος του Ιουνίου, μετά το τέλος της Συνόδου, θα μετρηθούν τα οφέλη και οι «ζημιές».

ΓΚΡΙΝΙΑ: Ο πήχης των 70.000.000 ευρώ έχει οριστεί από το ίδιο το Πατριαρχείο. Αυτό το ποσό αναμένουν να συγκεντρώσουν, ένα μεγάλο μέρος από το οποίο θα διαθέσουν για όλα τα έξοδα της Συνόδου.

Τις «ζημιές» της Πανορθόδοξης όμως καλούνται να πληρώσουν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, επιχειρηματίες, παραδοσιακοί χορηγοί του Πατριαρχείου με οφίκια, ιδιώτες και όσοι απλοί πιστοί το επιθυμούν.

Η συλλογή των πόρων γίνεται «κεντρικά», από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (με επιστολές προς τις Μητροπόλεις της και τις αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες), τοπικά (από τις τοπικές Μητροπόλεις του οικουμενικού θρόνου) και από τους διοργανωτές (Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης).

Η αλήθεια είναι πως για την πανορθόδοξη «λογία» (για τους μη μυημένους στα εκκλησιαστικά, πρόκειται για την ετήσια οικονομική συνεισφορά των Μητροπόλεων για τη στήριξη του Οι­κουμενικού Πατριαρχείου) οι γκρίνιες είναι πολλές.

Γκρί­νιες από τις Ορθόδοξες Εκ­κλησίες, που δεν μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος της συμμετοχής τους με την ει­σφορά πολλών εκατομμυρί­ων ευρώ. Γκρίνιες και από το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρ­χείο, που ανέμενε μεγαλύτε­ρη συνεισφορά των επαρχι­ών του για την υλοποίηση της Πανορθόδοξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Φανάρι ενοχλήθηκαν, επειδή η Αρχι­επισκοπή Αμερικής θα συνεισφέρει με μόλις... 3.000.000 ευρώ. Πλήγμα αποτέλεσε και ο θάνατος του ευεργέτη ομο­γενή Μάικλ Τζαχάρη, ο οποί­ος είχε υποσχεθεί να στηρίξει με ένα μεγάλο ποσό την Πα­νορθόδοξη Σύνοδο.

Τα οικονομικά δεδομένα της Πανορθόδοξης
και οι επιστολές σε Εκκλησίες και ιδιώτες χορηγούς
Ήδη, πάντως, έχουν στα­λεί επιστολές σε υποψήφι­ους χορηγούς. Μόνο από έναν «μέτριο» επιχειρημα­τία της Ελλάδας μάθαμε ότι ζητήθηκε το ποσό των 100.000 ευρώ.

Ωστόσο κάποιες Εκκλησίες(Εκκλησία της Ελλάδος, Πατριαρχείο Μόσχας) εξετάζουν την πε­ρίπτωση να μη δώσουν κα­θόλου χρήματα, αλλά να κα­λύψουν μόνοι τους όλα τα έξοδα των μελών της αντι­προσωπίας που θα συμμετά­σχει (αεροπορικά, διαμονή, μετακινήσεις κ.ά.).

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΑ;Ο θόρυβος που γίνεται για τις δαπάνες είναι -για να λέμε την αλήθεια - αναμενόμενος. Είτε κόστιζε 10.000.000ευρώ εί­τε επτά φορές περισσότερα, ο αριθμός θα προκαλούσε ίλιγγο.

Ας δούμε σήμε­ρα μερικές λεπτομέρει­ες για το πώς βγαίνουν οι αριθμοί. Οι προετοιμασί­ες και οι υποδομές που δημιουργούνται για την Αγία και Μεγάλη Σύνο­δο αγγίζουν τις προδιαγραφές μιας ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ή ενός G20.

Οκτα­κόσιοι επίσημοι συμμετέχο­ντες αναμένεται να έρθουν αεροπορικώς από όλα τα μή­κη και πλάτη της Γης. Μητρο­πολίτες από τη Νότια Αμερική έως το Χονγκ Κονγκ. Κληρι­κοί από τις ΗΠΑ έως θεολόγοι από την Ευρώπη. Κληρικοί και λαϊκοί, μέλη των αντιπρο­σωπιών των Εκκλησιών, από κάθε άκρη της Γης.

Εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Συμβου­λίου Εκκλησιών, εκπρόσωποι των καθολικών, της Αγγλικα­νικής Εκκλησίας, άλλων δογ­μάτων, θεολόγοι, δημοσιογρά­φοι και εκπρόσωποι κυβερνή­σεων.

Μαζί με τους συμμετέ­χοντες και τους... λοιπούς συγγενείς, που αναμένονται, ο συνολικός αριθμός αναμέ­νεται να ξεπεράσει τα 1.200 άτομα, σύμφωνα με πρόχει­ρους υπολογισμούς.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην Πανορθόδοξη Σύνοδο και οι απλοί παρατηρητές θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων.Η σύνοδος διεξάγεται τον Ιού­νιο, περίοδο μεγάλης τουρι­στικής κίνησης για την Κρή­τη, επομένως τα ξενοδοχεία που καλύπτουν τις προδια­γραφές είναι λιγοστά και με... αλμυρές τιμές.

Η σίτιση τους θα είναι (φυσικά) καθημερι­νή και οι μετακινήσεις τους συχνότατες. Μικρά λεωφο­ρεία και πολυτελή αυτοκίνη­τα θα μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις, έως 200 χμ. την ημέρα, προκαθημένους, Μη­τροπολίτες, λαϊκούς και κλη­ρικούς.

Η τήρηση της εθιμο­τυπίας και τα επίσημα κείμε­να αναμένεται να είναι επίσης κοστοβόρα. Σημαίες, κείμενα φάκελοι, σφραγίδες,στιλό, φωτογράφοι και άλλα ιστορι­κά... σουβενίρ επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογι­σμό.

Σημειώνω πως το ποσό των 70.000.000 ευρώ είναι ο στόχος που έχει οριστεί από το Πατριαρχείο. Αν θα δαπα­νηθούν όλα αυτά τα χρήματα (εφόσον συγκεντρωθούν τε­λικά) για την Πανορθόδοξη ή αν θα καλυφθούν και άλλες ανάγκες του Πατριαρχείου, εί­ναι ένα άλλο ζήτημα...

Υπενθυμίζουμε τέλος στον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο και τους συν αυτώ ότι τα σάβανα δεν έχουν τσέπες!!!  

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια: