02 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Αντικρούει ο Νίκος Παπαευσταθίου, διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), τα περί απουσίας των κρατικών φορέων από το λιμάνι του Πειραιά σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Μιλώντας διευκρινίζει ότι το ΕΚΕΠΥ είναι παρόν και έχει τον αποκλειστικό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην υγειονομική φροντίδα των προσφύγων.

Στα χέρια εθελοντών και οργανώσεων έχει μείνει το λιμάνι του Πειραιά, καθώς η παρουσία κρατικής πρόνοιας για χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται εκεί είναι ανύπαρκτη. ΜΚΟ και εθελοντές δίνουν καθημερινά μόνοι τους και με όποια μέσα διαθέτουν, τον αγώνα για να καλύψουν τη σίτιση των προσφύγων που φτάνουν από τα νησιά. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Πειραιά είναι το φαγητό. Δεν υπάρχει πρόνοια για το πως θα καλυφθεί η σίτιση για τόσους ανθρώπους» λέει η συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα, Χριστίνα Παπαγεωργίου. Αντιδρά ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ.

Ένταση επικράτησε νωρίτερα έξω από το υπουργείο Οικονομικών όπου έχουν συγκεντρωθεί μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό και την υποστελέχωση των νοσοκομείων. Οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο για να συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη. Στο σημείο βρίσκονται δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που απώθησαν τους συγκεντρωμένους.

«Ιερή» κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Εκκλησίας και της κυβέρνησης με αφορμή τις επισκέψεις  μητροπολιτών σε σχολεία. Ενδεικτικό της αντιπαράθεσης είναι ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος «εξέφρασε ομόφωνα τη δυσφορία της για τις αντιδράσεις» που προκλήθηκαν και ζήτησε να υπάρξει επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί αγγίζουν πλέον τους 10.000. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τη Δευτέρα, μετά την ένταση που προκλήθηκε, τα σύνορα άνοιξαν για ελάχιστες ώρες, κατά διαστήματα, και μόλις 200 πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Την ίδια στιγμή, οι αρχές της γειτονικής χώρας λαμβάνουν επιπλέον μέτρα, ενισχύοντας τις δυνάμεις ασφαλείας στο σημείο διέλευσης.

Κόσμος: Όταν προσπαθούσε να διαφύγει προς την βορρά (μάλλον προς Ελβετία), ο Μουσολίνι είχε φροντίσει, όπως κάθε «σωστός δικτάτορας», να έχει μαζί του ό,τι πολύτιμο μπορούσε να κουβαλήσει: Κοσμήματα, ράβδους χρυσού και κλοπιμαία κάθε πιθανής προέλευσης -από αιχμαλώτους πολέμου μέχρι Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Η περιπετειώδης πορεία όμως του «θησαυρού των κλεμμένων» σταματά στη σύλληψή του, διότι μέχρι σήμερα τα κατασχεθέντα τιμαλφή πιάνουν σκόνη στα υπόγεια χωρίς καν να έχουν καταγραφεί.

Στο Κολέγιο των Επιτρόπων οδεύει προς έγκριση το σχέδιο για πακέτο υποστήριξης στο προσφυγικό με στόχο την αντιμετώπιση καταστάσεων ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης σε χώρες που βρίσκονται πάνω στον λεγόμενο Βαλκανικό Διάδρομο. Για φέτος προβλέπεται κινητοποίηση 300 εκατ. ευρώ, ποσό που σε ορίζοντα τριετίας θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ - την ώρα ωστόσο που η ΕΕ ακόμη βρίσκεται στο τραπέζι με την Τουρκία για μέτρα περιορισμού των προσφυγικών ροών.

Στις στέπες του Καζακστάν προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα η κάψουλα Soyuz που έφερε ξανά στη Γη τρεις αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το πρωί της Τετάρτης, οι δύο εκ των οποίων είχαν περάσει σχεδόν έναν χρόνο στο διάστημα. Η ασυνήθιστα μεγάλη περίοδος θα δώσει στοιχεία για τις επιπτώσεις παρατεταμένης παραμονής ανθρώπων στο διάστημα, ιδιαίτερα δε καθώς ο ένας από αυτούς (ο σταρ του Twitter Σκοτ Κέλι) έχει δίδυμο αδερφό, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για «αντιπαραβολή».

Εκτός ελέγχου βγήκε έφοδος εναντίον μελών της τζιχαντιστικής ISIS στην Ιορδανία, σχεδόν πάνω στη μεθόριο με τη Συρία, καταλήγοντας σε ευρύτερη κλιμάκωση και στο θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι νεκροί προέρχονται και από τις δύο πλευρές. Την πλειονότητα των πολιτειών της «Σούπερ Τρίτης» κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ στη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, με τους ανθυποψηφίους του να καταφέρνουν να βγουν μπροστά μόνο σε τρεις - και από αυτές, η μία ήταν η πολιτεία καταγωγής του Κρουζ. Κάπως πιο μοιρασμένη η εικόνα στους Δημοκρατικούς, με την Χίλαρι Κλίντον ωστόσο να βρίσκεται καθαρά μπροστά από τον Μπέρνι Σάντερς.

Οικονομία: Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη, με την αγορά να κινείται σε ανοδική τροχιά για πέμπτη συνεδρίαση, πάνω από τα επίπεδα των 530 μονάδων. Μοχλό της ανοδικής κίνησης της αγοράς αποτελεί το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές.

Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 45% μέχρι το τέλος του 2016 προβλέπει για την Ελλάδα η έκθεση της Deloitte: Deleveraging Europe 2015 – 2016, η οποία εξετάζει την πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς πωλήσεων τόσο μη στρατηγικών, όσο και μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά την διάρκεια του 2015.

Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο της περικοπής των συντάξεων πάνω από τα 1.200 ευρώ, καθώς και της επιβολής πλαφόν στις υψηλές συντάξεις. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, ούτε αυτό το μέτρο θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος.

Αθλητισμός: Η Μίλαν θα επανεμφανιστεί σε τελικό κυπέλλου Ιταλίας για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια. Στους ημιτελικούς της διοργάνωσης οι «Ροσονέρι» ξεπέρασαν εύκολα το εμπόδιο της Αλεσάντρια, ομάδα Γ΄ κατηγορίας, την οποία συνέτριψαν 5-0 στο Μιλάνο.

Ετσι, σε συνδυασμό με το 1-0 του πρώτου αγώνα, προκρίθηκαν με δύο νίκες στον τελικό, όπου στις 21 Μαϊου στο «Ολίμπικο» θα αντιμετωπίσουν εκτός... συνταρακτικού απροόπτου, τη Γιουβέντους. «Περίπατο» έκανε η Ατλέτικο Μαδρίτης εναντίον της Σοσιεδάδ, στο ματς με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 27ης αγωνιστικής της Primera Division. Οι «Ροχιμπλάνκος» επικράτησαν 3-0 και παραμένουν στην δεύτερη θέση με διαφορά ασφαλείας από τη Ρεάλ.

Εχασε βαθμούς η Λέστερ, που αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τη Γουέστ Μπρομ στο «Κινγκ Πάουερ» κι έτσι η Τότεναμ έχει την ευκαιρία να ανεβεί στην κορυφή, εφόσον αύριο νικήσει εκτός έδρας τη Γουέστ Χαμ. Η αναγεννημένη Τσέλσι έφτασε σε ακόμα μια νίκη, με 2-1 στο Νόριτς, ενώ τεράστια βαθμολογική ανάσα πήρε η Μπόρνμουθ μετά το 2-0 επί της Σαουθάμπτον. Η Αστον Βίλα έχει ήδη αποχαιρετήσει την κατηγορία μετά την εικόνα της στο 1-3 από την Εβερτον και υποψήφια να την ακολουθήσει στην Championship είναι η Σάντερλαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: