05 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Είδη άμεσης ανάγκης για τους πρόσφυγες συγκεντρώνει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης την Κυριακή από τις 11.00 έως τις 18.00 στην πλατεία Συντάγματος. Τα είδη θα προωθούνται άμεσα στους χώρους όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό. 

Όσοι μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο, θα μένουν σε κέντρα κλειστού τύπου, συμφώνησαν χθες, Παρασκευή, οι πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ερωτηθείς εάν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πρότεινε τη δημιουργία μιας θέσης υπερυπουργού για το θέμα του προσφυγικού με επικεφαλής τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επανέλαβε πως δεν προχώρησε σε ονόματα.

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προσφυγικές ροές. Το πρωί κατέπλευσαν στο λιμάνι δύο επιβατηγά πλοία, μεταφέροντας 975 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο, ενώ αναμένεται και ένα ακόμη τρίτο πλοίο από την Κω. Στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών προχώρησαν στη ΝΔ καταλήγοντας στο πολιτικό συμπέρασμα πως «σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός είναι πιο εξασθενημένος και σίγουρα ενισχυμένη είναι η ΝΔ».

Οκτώ ώρες διήρκεσε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε το μείζον θέμα του προσφυγικού εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας. Οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Λεβέντη, κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν σε μια μίνιμουμ κοινή γραμμή.

Κόσμος: Σχεδόν 135.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν ήδη φτάσει φέτος σε Ελλάδα και Ιταλία διά θαλάσσης, ενώ 418 έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Το όριο του ενός εκατομμυρίου αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα αναμένεται να έχει ξεπεραστεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και οχημάτων με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να απομακρύνουν το πλήθος και να εισβάλουν βίαια στα γραφεία της εφημερίδας Zaman, μετά την απόφαση δικαστηρίου να τεθεί υπό δικαστική επιμέλεια. Οι Κούρδοι της Συρίας, αλλά και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, υποστηρίζουν ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έβαλαν εναντίον στόχων των πρώτων εντός του συριακού εδάφους, κάτι που έσπευσε να διαψεύσει η Άγκυρα.

O συντονιστής της συριακής αντιπολίτευσης Ριάντ Χιτζάμπ κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν 90 αεροπορικές επιδρομές στην χώρα αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ρουκέτες σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Ντουσκ δήλωσε πως βλέπει τα πρώτα σημάδια σύγκλισης μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας -όπου θα συμμετάσχει και ο τούρκος πρωθυπουργός- ο Τουσκ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να δεχθεί μετανάστες που εντοπίζονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Επανέλαβε, επίσης, ότι χρειάζεται στήριξη στην Ελλάδα.

Οικονομία:Κοινή επιτροπή για την περαιτέρω επεξεργασία της στρατηγικής που αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον συντονισμό για την ολοκλήρωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου αποφάσισαν να δημιουργήσουν τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η κοινοπραξία της ιταλικής Bonatti με την J&P AVAX και η γαλλική SPIECAPAG κέρδισαν τον διαγωνισμό για την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού ΤΑΡ, όπως ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εργολαβία του έργου, η οποία αφορά την κατασκευή αγωγού μήκους 760 χιλιομέτρων (από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τις ακτές της Αλβανίας) και «έσπασε» σε 5 κομμάτια, τρία στην Ελλάδα και δύο στην Αλβανία. Ανακαλείται με απόφαση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική πώληση τριών οικοπέδων στους Αμπελοκήπους Ιωαννίνων. Ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να βρεθεί εναλλακτική λύση για την αξιοποίησή τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Αθλητισμός: Με το απόλυτο ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου, ανάμεσα στην Τότεναμ και την Αρσεναλ, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση του πρωταθλήματος της Premier League. Δέκα αγωνιστικές που θα κρίνουν τα πάντα, σε μια σεζόν ιστορική, όποια κι αν είναι η τελική της έκβαση. Από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις του φαινομένου «αγώνας της χρονιάς» είναι για την Ντόρτμουντ το ντέρμπι του Σαββάτου με την Μπάγερν Μονάχου, που θα γίνει στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής για την Bundesliga.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ ανακοίνωσε την Παρασκευή την ποινή τιμωρίας που επιβλήθηκε στον Σλοβάκο επιθετικό του ΠΑΟΚ για την αποβολή του στον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με τέσσερις αγωνιστικές, καθώς η Επιτροπή δέχτηκε ότι οι ποινές (εξύβριση και έργο εξύβριση) τελέστηκαν ταυτόχρονα.

Σημαντική επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που «ταλανίζεται» τα τελευταία χρόνια από έντονα φαινόμενα διαφθοράς και βίας, αποτελεί η επιλογή τριών Ελλήνων ποδοσφαιριστών από την UEFA, στους 50 υποψήφιους για την συγκρότηση της καλύτερης 11αδας όλων των εποχών, αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: