31 Μαρτίου, 2016

ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

 

Στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού είχε προηγηθεί μια διπλωματική... μάχη για να συναντήσει επισήμως τον Αμερικανό Πρόεδρο.  Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πριν αναχωρήσει ότι θα έχει τετ-α-τε με τον Μπαράκ Ομπάμα, γεγονός που ο Λευκός Οίκος διέψευσε κατηγορηματικά. 

Για να μην δημιουργηθεί ακόμα χειρότερο κλίμα ανάμεσα στους δύο συμμάχους, οι ΗΠΑ αποφάσισαν τελικά να στείλουν στο επίσημο ραντεβού τον αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Επίσης, για να μην νιώσει προσβεβλημμένος ο Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα γίνει ανεπίσημη συνάντηση των δύο ανδρών. Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε πως ο Ομπάμα και ο Ερντογάν θα «έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατά τη διάρκεια της συνόδου». 

Η Άγκυρα διαβεβαιώνει πως η επίσκεψη του προέδρου της έχει κυρίως στόχο τη συμμετοχή του στην τέταρτη Σύνοδο Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Την Παρασκευή ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει ένα μεγάλο οθωμανικού στυλ τζαμί στο Μέριλαντ, κοντά στην Ουάσινγκτον. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Τούρκος πρόεδρος ήλπιζε ότι θα εγκαινίαζε το τζαμί, το μοναδικό στις ΗΠΑ με δύο μιναρέδες, μαζί με τον Ομπάμα, όμως ο τελευταίος απέρριψε την ιδέα.

Τουρκία και ΗΠΑ διαφωνούν για τη δράση των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία. Επίσης η Ουάσιγκτον ασκεί κριτική στην Άγκυρα για την ελευθερία του τύπου ενώ θέμα διαφωνίας είναι και ο εχθρός του προέδρου Ερντογάν, κληρικός Φετουλάχ Γκιουλ που διαμένει στις ΗΠΑ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: