23 Μαρτίου, 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

 

Τα νέα έχουν αλλάξει, αλλά όχι και το μήνυμα. Για πέντε μήνες, τα δελτία ειδήσεων στα εθνικά ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα ξεκινούσαν με ενημερώσεις για την στρατιωτική επιχείρηση της χώρας στην Συρία.

Οι ειδήσεις δείχνουν πάντα ότι η εκστρατεία είναι μεγάλη επιτυχία. Η Ρωσία πολεμά το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, ουσιαστικά χωρίς κίνδυνο. Σηκώνει αεροσκάφη και στέλνει πυραύλους, ενώ οι δυνάμεις στο έδαφος είναι συριακές, όχι ρωσικές.

Οι ειδήσεις υπογράμμιζαν επίσης ότι για τέσσερα χρόνια οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της δεν είχαν κάνει σχεδόν τίποτα στη Συρία, ενώ η Ρωσία θα μπορούσε να καυχηθεί για μεγάλα επιτεύγματα, μετά από μόλις μερικούς μήνες. Κάθε ημέρα, ο ρωσικός στρατός κατέστρεφε και ένα κέντρο του Ισλαμικού Κράτους ή ένα κομβόι με δεξαμενές καυσίμων. 

Το μήνυμα είναι απλό:εδώ είναι η απόδειξη ότι έχουμε τον ισχυρότερο στρατό. Η ευκαιρία αξιοποιήθηκε επίσης για να επιδείξει την τελευταία στρατιωτική τεχνολογία και να υποδηλώνει ότι εάν οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις μπορούν να φτάσουν στην Συρία από την Κασπία Θάλασσα, τότε σίγουρα μπορούν να μετακινηθούν από την Μαύρη Θάλασσα στην Ευρώπη.

Έμοιαζε σαν η μηχανή της ρωσικής κρατικής προπαγάνδας να σπρώξει αυτό το θέμα μέχρι το τέλος, δηλώνοντας "τίποτα λιγότερο από τη Ράκα! Τίποτα λιγότερο από τη Νίκη!". Ωστόσο ο Ισλαμικός Στρατός είναι ακόμη αήττητος και οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις αποχωρούν από τη Συρία. 

Μόλις λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η αποχώρηση, ο πατριώτης τηλεοπτικός παρουσιαστής Dmitry Kiselyov επαινούσε τον στρατό για τις τελευταίες επιτυχίες του και ξαφνικά τα αεροπλάνα άρχισαν να κατευθύνονται προς τα πίσω.

Φάνηκε κρίμα να σταματήσει όταν τα πράγματα μόλις άρχιζαν να γίνονται ενδιαφέροντα, αλλά το τηλεοπτικό κοινό της Ρωσίας πιθανώς δεν θα απογοητευτεί πολύ. Τουλάχιστον τρεις λόγοι έχουν παρασχεθεί για να δικαιολογήσουν την στρατιωτική αποχώρηση της Ρωσίας.

Πρώτον, οι Ρώσοι μαθαίνουν ότι τα αεροπλάνα επιστρέφουν, αλλά τους λένε ότι επιστρέφουν νικηφόρα. 

Οι τηλεθεατές βομβαρδίζονται με αριθμούς. Τέσσερις εκατοντάδες πόλεις και χωριά έχουν απελευθερωθεί, 2.000 τρομοκράτες σκοτώθηκαν, περισσότερες από 200 πετρελαϊκές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν, εκατοντάδες δεξαμενές καυσίμων ανατινάχτηκαν, και διεξήχθησαν 9.000 αεροπορικές επιθέσεις. 

Όλα ήταν υπολογισμένα. Επιπλέον, καθώς οι στόχοι της επιχείρησης δεν είχαν καθοριστεί εκ των προτέρων, οι Ρώσοι δεν ήξεραν τι θα συνιστούσε νίκη – η κατάληψη της Ράκκα, της Παλμύρα, ή της Μοσούλης, η πλήρης εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους; 

Το μήνυμα τώρα είναι πως η ρωσική επιχείρηση έκανε τη ζωή πιο δύσκολη στους τρομοκράτες, αργά αλλά σταδιακά τώρα υποχωρούν και η συριακή κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μια συμφωνία με την αντιπολίτευση. Ακόμη περισσότερο, οι πιλότοι και το πυροβολικό της Ρωσίας εξασκήθηκαν αρκετά σε στόχους.

Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι αναπτύσσουν μια νοσταλγία για τους "εύκολους πολέμους", όταν η χώρα τους έβαλε την Δύση στην θέση της, ξαναθυμήθηκαν ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να αγωνισθούν στους πολέμους, ότι η ζήτηση μεγαλώνει για μια επίγεια επιχείρηση, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. 

Οι spin doctors ακούραστα επαναλαμβάνουν ότι η Συρία δεν θα γίνει ένα ακόμη Αφγανιστάν και τώρα μπορούν να πουν με καθαρή συνείδηση ότι δεν έχει γίνει. Τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα και η δημοφιλής εφημερίδα Komsomolskaya Pravda έχουν υπογραμμίσει τους κινδύνους για ένα δεύτερο σενάριο τύπου Αφγανιστάν.

Το επιχείρημα για το Αφγανιστάν είναι ισχυρό. Οι πληγές της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν δεν έχουν ακόμη επουλωθεί και οι προοπτικές μιας χερσαίες επιχείρησης ρίχνουν μια σκιά ακόμη και πάνω στην αισιοδοξία πολλών υποστηρικτών για ένα "εύκολο πόλεμο". 

Το επιχείρημα "καθόλου πόλεμος" έχει μείνει στο Κρεμλίνο από τις ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης. Τέλος, για όποιον εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες για την σοφία μιας εξόδου από τη Συρία, υπάρχει το τελικό και πιο πειστικό επιχείρημα που τελειώνει όλα τα δελτία ειδήσεων. 

Είναι πως η ξαφνική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία έχει ξαφνιάσει τις ΗΠΑ."Ο ηγέτης της Ρωσίας έχει παγιδέψει τον Obama, αποδεικνύοντας ότι έχει κάνει λάθος στους ισχυρισμούς του ότι η Ρωσία θα κολλήσει σε ένα τέλμα στη Συρία", κομπάζει ο παρουσιαστής του Channel One. 

Οι δηλώσεις του υποστηρίζονται από αποσπάσματα των briefings του State Department και του Λευκού Οίκου, στ οποία οι εκπρόσωπος αποτυγχάνουν να δώσουν μια σωστή απάντηση στα γεγονότα. 

Οι δισταγμοί τους διογκώνονται από τον διερμηνέα, ο οποίος σταματάει, τραυλίζει, και κάνει παύσεις. Ο θεατής μπορεί να δει πόσο δύσκολη είναι αυτή η κατάσταση για τους Αμερικανούς, και αυτό είναι ανεκτίμητο.

Το θέμα της σύγχυσης των ΗΠΑ έχει καλυφθεί από το Russia Today, το Rossiiskaya Gazeta και το RIA Novosti, και παρουσιάζεται ως απόδειξη για την παλαιά θέση ότι "ο Putin είναι πιο έξυπνος από όλους". 

Μήπως και χρειαστούν, έχουν επίσης προβαριστεί κάποια backup σενάρια: η Ρωσία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ από εδώ και μπρος, αλλά ο Obama πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση, ακόμη κι αν είναι περισσότερο φίλος παρά εχθρός.

Η μηχανή της ρωσικής προπαγάνδας δεν θα έχει πρόβλημα να επιβιώσει χωρίς τις θριαμβευτικές αναφορές των επιτυχιών των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στη Συρία. 

Η αποχώρηση μπορεί να παραμείνει η βασική είδηση για κάποιες ακόμη ημέρες όσο οι θεατές ετοιμάζονται για μία ακόμη κορυφαία ιστορία. Εξάλλου, τον Σεπτέμβριο του 2015 τα γεγονότα στο Donbas οδηγήθηκαν επίσης στο παρασκήνιο χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις.

Η αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Συρία ανακοινώθηκε στις 14 Μαρτίου, μεταξύ 8-9 το βράδυ. Οι ειδήσεις των 8 στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-2 έπρεπε να ξεκινήσει χωρίς το βασικό θέμα, και ο ουρανός δεν έπεσε. 

Ο πρόεδρος Putin μίλησε για κάποιους νόμους, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel έχασε τις περιφερειακές εκλογές, υπήρξε μια βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, και ο Ουκρανός πρόεδρος Arseniy Yatsenyuk καλείται να παραιτηθεί. 

Οι ρωσικές ειδήσεις ζουν για ιστορίες εκτός της Ρωσίας, και ακόμη και όταν δεν υπάρχει η Συρία, υπάρχουν πολλά για να μιλήσει κάποιος για αυτά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: