23 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Στο θέμα του Γιάννη Μουζάλα επανήλθε την Τετάρτη ο Πάνος Καμμένος, παρά τις προσπάθειες του Μαξίμου να υποβαθμίσει το θέμα. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε πως «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής», μετά τις δηλώσεις του για την ΠΓΔΜ.

Συνολικά 107 άτομα που διακινούσαν λαθραία τσιγάρα και καπνό συνελήφθησαν στην Ελλάδα στο διάστημα από 7 έως 18 Μαρτίου, κατά το οποίο η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε διεθνή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Eclipse», για την πάταξη της παράνομης διακίνησης καπνικών προϊόντων.

Ο αναγκαίος συντονισμός ενεργειών με στόχο την καλύτερη δυνατή υγειονομική φροντίδα των προσφύγων στην Ειδομένη βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης στον καταυλισμό από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ και τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ, Νίκο Παπαευσταθίου.

Στους 49.085 ανέρχονται οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν μόλις πριν από μία ημέρα, την Τρίτη,  και έκαναν λόγο για πάνω από 52.000 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα.

Εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων και στους εκπαιδευτικούς τους έχει προκαλέσει η πρόθεση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, να προωθήσει νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης που φέρνει τα πάνω-κάτω στον χώρο.

Κόσμος: Στον εντοπισμό του τουλάχιστον ενός που πιστεύεται ότι διαφεύγει μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες επικεντρώνεται η βελγική αστυνομία αλλά και οι δυνάμεις των γύρω χωρών, καθώς το σοκ είναι ακόμη νωπό και τα νεύρα τεντωμένα σε όλη την Ευρώπη -πυροδοτώντας συναγερμούς για κάθε τι ύποπτο.

Πληθαίνουν οι εικασίες για σχέση των δραστών με τον «πυρήνα» του Παρισιού. Σε τουλάχιστον 31 ο αριθμός των νεκρών.. Τριήμερο πένθος στη μνήμη των θυμάτων κηρύχθηκε στο Βέλγιο, που «πάγωσε» μετά τις αιματηρές επιθέσεις οι οποίες στοίχησαν τη ζωή σε τουλάχιστον 31 άτομα. Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί το μεσημέρι στις Βρυξέλλες στη μνήμη των θυμάτων. Γεμάτη με κεριά και λουλούδια η κεντρική πλατεία Bourse που έχει μετατραπεί σε πίνακα μηνυμάτων για τα θύματα. Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στα κτίρια της ΕΕ.

Στην σκιά των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς διαπιστώνει «επείγουσα ανάγκη» προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ - την ώρα, ωστόσο, που αποφεύγει να κάνει εικασίες για σχέση με τους δράστες της 13ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, η ΕΕ διοργανώνει έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών των «28», πιθανότατα την Πέμπτη.

Στην ταυτοποίηση των δύο βομβιστών αυτοκτονίας που σκόρπισαν τον θάνατο στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, καθώς και του καταζητούμενου «άνδρα με τα λευκά» προχώρησαν οι βελγικές αρχές. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι βομβιστές είναι δύο αδέλφια, οι Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακραουί, ενώ ο άνδρας που διαφεύγει ονομάζεται Ναζίμ Λαχραουί και συνδέεται με τη δράση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ - και πληθαίνουν οι ενδείξεις πως το νήμα φτάνει μέχρι το Παρίσι.

Στην αμερικανική μάχη για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές, τα φαβορί πλέον των δύο κομμάτων Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ επικράτησαν στην Αριζόνα, μεγαλώνοντας τη διαφορά τους από τους αντιπάλους τους. Οι δύο υποψήφιοι όμως δεν «καλπάζουν ανέμελοι» προς τη νίκη: Ο Μπέρνι Σάντερς και ο Τεντ Κρουζ επικράτησαν στην Γιούτα, ενώ ο πρώτος πήρε και το Άινταχο.

Οικονομία: Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη με την αγορά να διασπά ανοδικά τα επίπεδα των 550 μονάδων, εν μέσω ανάκαμψης και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων προετοιμάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς εντός των ημερών ανοίγει το Taxisnet.

Η ψήφιση των διατάξεων για τα μπλοκάκια και για τις διαδικασίες υποβολής δήλωσης όσων έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της ειδικής εφαρμογής στο TAXIS. Το μόνο που απομένει για την έναρξη της διαδικασίας είναι η δημοσίευση στο ΦΕΚ των διατάξεων που ψηφίστηκαν.

Λύση στον γόρδιο δεσμό που βασανίζει πολλούς φορολογουμένους οι οποίοι είχαν την ατυχία να κληρονομήσουν ακίνητο χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς, μελετά το υπουργείο Οικονομικών. Σύντομα θα δέχεται πληρωμή των οφειλόμενων φόρων με εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο.

Αθλητισμός: Η διοίκηση της Μπενφίκα το αποφάσισε και θα πληρώσει τη ρήτρα στη Φούλαμ για την απόκτηση του Κώστα Μήτρογλου. Ο Ελληνας διεθνής φορ έχει σημειώσει 15 γκολ σε 27 ματς των «αετών», αγωνιζόμενος δανεικός από την αγγλική ομάδα, και επειδή αρκετές ομάδες τον έχουν στη μεταγραφική λίστα τους, η πρωταθλήτρια Πορτογαλίας αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα αγοράς από τη Φούλαμ, ύψους επτά εκατ. ευρώ.

Η εθνική ομάδα του Βελγίου, ακύρωσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την προπόνησή της, μετά από τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, που είχαν τραγική συνέπεια τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων. Αυτό ανακοίνωσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.

Η ομάδα, που ετοιμάζεται για ένα φιλικό στις Βρυξέλλες, με την Πορτογαλία, στις 29 Μαρτίου, ανέβαλε την χθεσινή της προπόνηση αμέσως μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο Zaventem και στο μετρό, σε ένδειξη σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: