27 Μαρτίου, 2016

ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΥΝΟΡΩΝ

 

Αυτή την ώρα, οι πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Ειδομένης αλλά και τα κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης Νέας Καβάλας και Γιαννιτσών έχουν συγκεντρωθεί στις σιδηροδρομικές γραμμές για να περάσουν τα σύνορα.

Η αστυνομία προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν. Από χτες, οι αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ενώ η ΕΛ.ΑΣ αναζητά την «πηγή» που διακίνησε την φήμη για άνοιγμα συνόρων.

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό δήλωσε σήμερα  ότι ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό των ατόμων που μοιράζουν τα φυλλάδια στην Ειδομένη και ζήτησε από όσους βρίσκονται στον καταυλισμό για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συζητούν για το άνοιγμα των συνόρων.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι να παίζουν «παιχνίδια σε βάρος της χώρας» ενώ ζήτησε από όσους βρίσκονται στην Ειδομένη και βοηθούν τους πρόσφυγες να είναι πολύ προσεκτικοί με όσα λένε για το άνοιγμα των συνόρων.

Στο «στόχαστρο» της ΕΛ.ΑΣ οι ΜΚΟ.Σύμφωνα με το πληροφορίες, στο «στόχαστρο» της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν μπει Μη Κυβερνητικές Ομάδες (ΜΚΟ), που υπό τον «μανδύα» της στήριξης των προσφύγων δεν αποκλείεται να παίζουν ύποπτα παιχνίδια στην πλάτη τους παρακινώντας τους να περάσουν παράνομα και μαζικά στα Σκόπια.

Η φήμη που διακινείται μέσω κοινωνικών δικτύων και από στόμα σε στόμα, είναι ότι μέλη του Ερυθρού Σταυρού και δημοσιογράφοι θα περπατήσουν μαζί με τους πρόσφυγες για να περάσουν όλοι μαζί τα σύνορα με την πΓΔΜ.

Κατόπιν αυτών των πληροφοριών οι αστυνομικές αρχές που για περισσότερο από ένα μήνα έχουν ρόλο παρατηρητή στον καταυλισμό, τέθηκαν σε επιφυλακή προκειμένου να μην επαναληφθούν τα προ 20ημέρου γεγονότα, όταν περίπου 2.000 εξαθλιωμένοι πρόσφυγες - ανάμεσα τους πολλές γυναίκες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά  προσπάθησαν να παρακάμψουν το φράχτη και να εισέλθουν στα Σκόπια, με συνέπεια να συλληφθούν και αρκετοί από αυτούς να πέσουν θύματα άγριων ξυλοδαρμών από τους Σκοπιανούς Συνοριοφύλακες.

Οι αρχές γνωρίζουν ότι έχουν φθάσει στην Ειδομένη άτομα από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία γνωστά στον αντιεξουσιαστικό χώρο και παρουσιάζονται ως εθελοντές ενώ άτομα από τον χώρο των αντιεξουσιαστών από τη Θεσσαλονίκη έχουν βρεθεί τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα.

Από την αρχή της εβδομάδας, οι αρχές προσπαθούν να πείσουν τους περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στην Ειδομένη να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.

Ξεκίνησε από την Παρασκευή η απομάκρυνση των προσφύγων.Η επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε την Παρασκευή, με οκτώ λεωφορεία να αναχωρούν από το camp της Ειδομένης και να μεταφέρονται στην Ημαθία και την Πιερία.

Κινητικότητα πάλι  σήμερα στην Ειδομένη. Πρόσφυγες και μετανάστες θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα.Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται πάνω στις γραμμές πρόσφυγες τόσο από τον καταυλισμό όσο και από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών.

«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.

Αρκετοί ήταν, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείστηκαν να συμμετάσχουν. «Είδαμε τι συνέβη την προηγούμενη φορά. Δεν θα ρισκάρω την ασφάλεια της οικογένειάς μου» είπε η Ουμ Ρίμα.

Νεαρή Σύρια ανέφερε, από την πλευρά της, πως η αδελφή της που ζει στη Γερμανία ήταν αυτή που διάβασε στο διαδίκτυο ότι της πορείας επρόκειτο να ηγηθεί ομάδα δημοσιογράφων και ρωτούσε εναγωνίως, αν είναι αλήθεια.

Η αστυνομία προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

Από χθες επικρατούσε αναστάτωση και σύγχυση μεταξύ των προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς όλοι προσπαθούσαν να διασταυρώσουν τις φήμες που διαδίδονταν περί επικείμενου ανοίγματος των συνόρων.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: