22 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Όλες τις πτήσεις της προς Βρυξέλλες ακυρώνει μέχρι νεοτέρας η Aegean Airlines μετά τις αιματηρές εκρήξεις στο αεροδρόμιο και στο Μετρό των Βρυξελλών, με τουλάχιστον 13 νεκρούς και 35 τραυματίες. Η πτήση 620 που αναχώρησε στις 08:40 το πρωί από Αθήνα με προορισμό τις Βρυξέλλες θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ντίσελντροφ.

Δεμένοι καταγγέλλουν ότι μεταφέρθηκαν μέσα στο Blue Star 1 από τη Λέσβο στον Πειραιά 131 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους πρόσφυγες είχαν τοποθετηθεί πλαστικές χειροπέδες μιας χρήσης. Διαψεύδει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γ.Κυρίτσης ότι συνέβη αυτό εν πλω. Οι 131 μεταφέρθηκαν από το λιμάνι στο κέντρο κράτησης Κορίνθου.

Πάνω από 52.000 πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια, με τις ροές να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Στα νησιά παραμένουν 5.775 πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Λέσβο. Πάνω από 13.700 όσοι βρίσκονται στην Αττική, εκ των οποίων περίπου 5.000 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Περίπου 50 άτομα παραμένουν από το μεσημέρι της Δευτέρας πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές στον καταυλισμό της Ειδομένης διαμαρτυρόμενοι για τα κλειστά σύνορα. Το συγκεντρωμένο πλήθος είναι πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών, που πραγματοποιούν την κατάληψη της γραμμής και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν ώσπου να ανοίξουν τα σύνορα.

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Δευτέρας στα Δολιανά Ιωαννίνων, όταν έγινε γνωστό ότι μεταφέρονται με λεωφορεία 200 πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας. Κάτοικοι βγήκαν στο δρόμο για να εμποδίσουν την άφιξη των λεωφορείων. Την ίδια ώρα, ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Κατσικά Ιωαννίνων, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη στελεχών του κόμματος, καθώς και στον περιφερειάρχη Ηπείρου.

Κόσμος: Σκηνικό τρόμου επικρατεί την Τρίτη στο Βέλγιο μετά τις δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, με τουλάχιστον 13 νεκρούς και 35 τραυματίες, και μία τρίτη έκρηξη στον σταθμό του μετρό στο Μάαλμπεκ κοντά σε κτήρια της ΕΕ. Στην ύψιστη βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού. Για επιθέσεις αυτοκτονίας κάνουν λόγο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Τα τρομοκρατικά - όπως όλα δείχνουν - χτυπήματα στις Βρυξέλλες έχουν προκαλέσει κύματα σοκ στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τους ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάζουν τις επιθέσεις και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας. Το Παρίσι ήταν το πρώτο που ανέβασε το επίπεδο συναγερμού, με προτεραιότητα το αεροδρόμιο ντε Γκωλ, επιφυλακή και στην Ιταλία, «σοκαρισμένο» το Λονδίνο που συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό. Μέτρα και στη Ρωσία.

Επίθεση από ένοπλη ομάδα δέχτηκε η βάση της στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο. Ένας από τους δράστες σκοτώθηκε και δύο ύποπτοι συνελήφθησαν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ, δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ του προσωπικού από την επίθεση.

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μονοπώλησε την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο. Ο Ομπάμα πίεσε την Κούβα να βελτιώσει τις συνθήκες ανθρώπινων δικαιωμάτων με τον Κάστρο να δείχνει την οργή του και να αντεπιτίθεται στις ΗΠΑ με κατηγορίες για «υποκρισία».

Έχοντας πρώτα προειδοποιήσει το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο στην Ουάσινγκτον να μην επιχειρήσει να του ανακόψει το δρόμο για το χρίσμα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε τη Δευτέρα στο CNN για να διανθίσει το μενού των εμπρηστικών δηλώσεών του με την αναφορά ότι θα μετέφερε την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Κατά τα άλλα, δήλωσε ότι θα εξέταζε να ανοίξει ξενοδοχείο στην Κούβα, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες τους προς το ΝΑΤΟ.

Οικονομία: Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 1-3 μονάδες βάσης, καθώς οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες ενίσχυσαν τη ζήτηση για ασφαλείς τίτλους. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε έναν σταθμό του μετρό.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τρίτη, με την αγορά να ακολουθεί την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τις μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής να οδηγούν την αγορά χαμηλότερα μετά τις αιματηρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,33% και διαμορφώνεται στα 1,1205 δολάρια, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Αθλητισμός: Η PSV Αιντχόφεν θα ενεργήσει αποφασιστικά και γρήγορα, όπως είχε υποσχεθεί, κατά των Ολλανδών οπαδών που κακοποίησαν και ταπείνωσαν μια ομάδα γυναικών που ζητούσε χρήματα στην Plaza Mayor, στη Μαδρίτη την περασμένη Τρίτη. Ο ολλανδικός σύλλογος, έχει ήδη εντοπίσει πέντε πρόσωπα που εμπλέκονται στα γεγονότα και αυτή την εβδομάδα έχει προγραμματίσει να συναντηθεί μαζί τους.

Το πλεονέκτημα που έχει έναντι των υπολοίπων διεκδικητών για την κατάκτηση της 5ης θέσης που δίνει το εισιτήριο για τα play offs διαήτησε ο Πανιώνιος. Οι Νεοσμυρνιώτες με το γκολ του Καραμάνου στο 84΄ αναδείχθηκαν ισόπαλοι, 1-1, με τον ΠΑΣ Γιάννινα, που είχε προηγηθεί με τον Μπράνα Ίλιτς στο 23΄,στο παιχνίδι με το οποίο έπεσε η «αυλαία» της 27ης αγωνιστικής της Super League. Με 10 παίκτες τελείωσαν το ματς οι δύο ομάδες, μετά τις αποβολές των Μανιά (76΄) και Ρισβάνη (78΄) με δεύτερη κίτρινη κάρτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: