10 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στο Παρίσι θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας για να συμμετάσχει για πρώτη φορά στη συνάντηση σοσιαλδημοκρατών ηγετών, η οποία πραγματοποιείται το Σάββατο με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ. Στη σύνοδο αυτή θα συζητηθούν η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη με άξονα το προσφυγικό και ζητήματα οικονομίας, ανάπτυξης και επενδύσεων.

Σε χώρους φιλοξενίας στην Νέα Μάκρη, στις Θερμοπύλες και τα Τρίκαλα θα μεταφερθούν εντός της ημέρας από τον Πειραιά περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σε μια προσπάθεια να αποφορτιστούν οι επιβατικοί σταθμοί του ΟΛΠ. Έως το βράδυ της Τετάρτης φιλοξενούσαν 3.280 πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που το πρωί της Πέμπτης έφτασαν στον Πειραιά άλλοι 785.

Στη χώρα μας βρέθηκε και πάλι ο Άι Γουέι Γουέι, προκειμένου δει από κοντά τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να επιβιώσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Μετά τη Λέσβο, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, την Τετάρτη ο διάσημος κινέζος εικαστικός της σύγχρονης τέχνης επισκέφθηκε την Ειδομένη.

Ασφυκτικά γεμάτοι είναι οι χώροι που έχει παραχωρήσει ο ΟΛΠ για την προσωρινή διαμονή προσφύγων και μεταναστών, που φτάνουν καθημερινά από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά, κι έτσι τα τελευταία 24ωρα έχουν αρχίσει να στήνονται και σκηνές.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ώς χθες Τετάρτη φιλοξενούνταν στους χώρους του ΟΛΠ τουλάχιστον 3.280 μετανάστες, ενώ ακόμα 785 άνθρωποι έφτασαν το πρωί της Πέμπτης από Λέσβο, Χίο και Δωδεκάνησα. Στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, έχουν φτάσει εκατοντάδες συνταξιούχοι των ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, που συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Κοτζιά.

Κόσμος: Η συμφωνία Τουρκίας και ΕΕ για επανεισδοχή μεταναστών δεν αφορά όσους βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά εκείνους που θα φτάσουν αφού η συμφωνία τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. «Θα δεχθούμε πίσω χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, αλλά όχι εκατομμύρια» είπε, λέγοντας πως η Άγκυρα σκοπεύει να έχει εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις μέχρι την 1η Μαΐου.  

Τονίζοντας ότι οι «28» θα αναζητήσουν τι «μπορούν να κάνουν όλοι μαζί» στο προσφυγικό, ο επίτροπος για Υποθέσεις Μετανάστευσης ανέφερε, προσερχόμενος στη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει «ανθρωπιστική καταστροφή». Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά δύο ενόπλων σε πάρτι που γινόταν στην αυλή ενός σπιτιού στην Ουίλκινσμπεργκ της Πενσιλβάνια. Οι ύποπτοι διαφεύγουν.

«Έγγραφα της τζιχανιστικής ISIS που έπεσαν στα χέρια των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας φέρονται να περιέχουν τα στοιχεία χιλιάδων μαχητών της οργάνωσης, μεταξύ τους αρκετών από χώρες της Ευρώπης. Βρετανικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι έχουν στην κατοχή τους αντίγραφα των εγγράφων, τα οποία και προέρχονται από «αυτομολήσαντα» πρώην μαχητή της οργάνωσης.

Βρέφη πεθαίνουν από την πείνα, παιδιά ζουν τρώγοντας γρασίδι και τροφές ζώων. Σύμφωνα με συγκλονιστική έκθεση της οργάνωσης «Save the Children» η πείνα θερίζει τη Συρία και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, που ζουν στις υπό πολιορκία πόλεις, βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη.

Οικονομία: Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης) η Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Με αυτήν καθορίζεται το περίγραμμα λειτουργίας των εταιριών αυτών, καθώς και οι πρακτικές αναδιάρθρωσης των δανείων.

Με περιορισμένες διακυμάνσεις κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Πέμπτη. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς αλλά και στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα προχωρήσει σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Aνχελ Γκουρία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τρίτη συνάντηση που έχουν οι δύο τους από τον Φεβρουάριο του 2015. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Αθλητισμός: Ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ θα συνεχίσει, από το καλοκαίρι, την καριέρα του στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό υποστηρίζει σε σημερινό πρωτοσέλιδο της η αθλητική εφημερίδα της Μαδρίτης «AS», η οποία υποστηρίζει πως η «βασίλισσα» ήρθε σε συμφωνία με τη Ντόρτμουντ για να πάρει το καλοκαίρι τα δικαιώματα του.

Η φάση των «16» του Εuropa league ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, και πραγματικά αναμένεται συναρπαστική. Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν βρεθεί αντιμέτωπες συνολικά 194 φορές, όμως απόψε οι δύο πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου θα έχουν την πρώτη τους ευρωπαϊκή κόντρα.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αναμένεται και η ισπανική «μονομαχία» της Αθλέτικ Μπιλμπάο με τη Βαλένθια. Παράλληλα, η Ντόρτμουντ θα διεκδικήσει με την Τότεναμ ένα «εισιτήριο» για τα προημιτελικά
 




Δεν υπάρχουν σχόλια: