15 Μαρτίου, 2016

ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

 

Στον καταυλισμό της Ειδομένης επιστρέφει μία ομάδα περίπου 200 προσφύγων που επιχείρησε ανεπιτυχώς το πρωί της Τρίτης να περάσει στην ΠΓΔΜ.

Οι πρόσφυγες πέρασαν τη νύχτα, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, εκτός καταυλισμού της Ειδομένης, κοντά στο χωριό Χαμηλό, έχοντας περάσει το ποτάμι και ελπίζοντας ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα μπορέσουν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν πρόχειρα σκηνές και τους εφοδίασαν με κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛ.ΑΣ.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού της ΠΓΔΜ, ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της γειτονικής χώρας στο ύψος του περάσματος, το οποίο χρησιμοποίησαν τη Δευτέρα εκατοντάδες πρόσφυγες για να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ, εμποδίζοντας την είσοδό τους.

Κατόπιν αυτού, οι πρόσφυγες ακολουθούν πλέον την αντίστροφη πορεία προς την Ειδομένη, ξαναπερνώντας το ποτάμι. Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός προσφύγων που περπάτησαν τη Δευτέρα προς την ΠΓΔΜ με στόχο να περάσουν τα σύνορα από αφύλακτο σημείο.

Κρατώντας ένα σχοινί, προσπαθούσαν να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά, όπως τρεις άτυχοι μετανάστες που έχασαν το πρωί τη ζωή τους στα νερά.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 1.000 άτομα. Επίσημες πληροφορίες από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν. Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ κρατούν στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή) τους περισσότερους πρόσφυγες που μπήκαν στο έδαφος της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους πάνω 1.000 πρόσφυγες που εισήλθαν χθες μαζικά στο έδαφος της ΠΓΔΜ, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν ένα δεύτερο κύμα 600 έως 700 προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησαν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, από το ίδιο σημείο της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ (μεταξύ του ελληνικού χωριού Χαμηλό και του χωριού Μόιν στην ΠΓΔΜ).

«Η απελπισία είναι κακός οδηγός» τόνισε ο κ. Κυρίτσης, υπογραμμίζοντας πως όποιος οργάνωσε τη μαζική έξοδο των προσφύγων «πρέπει να καταλάβει ότι αυτό ήταν ανεύθυνο», καθώς έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τους

Μαζική έξοδος των προσφύγων από την Ειδομένη προς την ΠΓΔΜ.Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους πρόσφυγες που κρατούνται κοντά στη Γευγελή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές της ΠΓΔΜ θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στα αφύλαχτα σημεία και θα ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία επιστροφής στην Ελλάδα όσων προσφύγων συλλαμβάνουν.

ΝΔ:Να μην υπάρξουν τριβές με την ΠΓΔΜ για την επανεισδοχή των προσφύγων.Ευθύνες στην κυβέρνηση για τα όσα διαδραματίζονται στην Ειδομένη, όπου την Τρίτη θα μεταβεί ο Κυρ.Μητσοτάκης, επέρριψε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για παντελή απουσία του κράτους, ενώ για το θέμα της επανεισδοχής των προσφύγων που κρατούνται από τις αρχές της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι πρέπει να εξαντληθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι και να μην υπάρξουν τριβές και εντάσεις.

«Δεν μπορεί να πηγαίνει μόνο η κ. Νούλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών και ουσιαστικά να είναι απών το ελληνικό κράτος» είπε στο Mega, τονίζοντας ότι «η Ειδομένη δεν είναι πια μόνο ένας καταυλισμός», αλλά «έχει εξελιχθεί σε τόπο ανείπωτης, απάνθρωπης δοκιμασίας που είναι ντροπή για τη διεθνή κοινότητα, είναι ντροπή για την Ευρώπη, αλλά πάνω απ' όλα είναι ντροπή για μια κυβέρνηση ακατάλληλων ανθρώπων να διαχειριστούν το ζήτημα».

Παρότι αναγνώρισε τη συνεισφορά και το ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων δήλωσε πως δεν είναι βέβαιος ότι είναι καταγεγραμμένες και διαπιστευμένες και ότι δεν ξέρει ακριβώς πώς λειτουργούν.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ακόμη ότι «στην ανθρωπιστική προσφυγική κρίση τείνει να προστεθεί και μια διπλωματική κρίση», αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γ. Κυρίτση ότι «αν η ΠΓΔΜ υποβάλλει αίτημα επανεισδοχής των προσφύγων και των μεταναστών που πέρασαν στα Σκόπια, αυτό θα εξεταστεί».

Επισήμανε ότι «δεν υπάρχει συμβατικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τέτοιες περιπτώσεις» και πρόσθεσε ότι είτε γίνει δεκτό το αίτημα είτε όχι, θα δημιουργηθεί ένα προηγούμενο. «Τα πράγματα είναι πολύ λεπτά, πολύ σοβαρά. Μια τόσο λεπτή κατάσταση, εμείς δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση πώς θα την διαχειριστεί» υπογράμμισε.

Παράλληλα, μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Κουμουτσάκος προειδοποίησε ότι πρέπει να εξαντληθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι για να μην υπάρξουν τριβές και εντάσεις με την ΠΓΔΜ, ενώ υποστήριξε πως η Ειδομένη εξελίσσεται σε «'no man's land' χωρίς έλεγχο για τίποτα».

Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αυτό που είδα σήμερα στην Ειδομένη είναι μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη, για τον πολιτισμό μας, συνολικά.

Οι συνθήκες εδώ είναι απολύτως απάνθρωπες. Με 12.000 ανθρώπους σε συνθήκες πρωτόγνωρες, μέσα στη λάσπη, με λίγους εθελοντές, οι οποίοι παρέχουν τη βοήθειά τους, με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά προφανώς το μέγεθος του προβλήματος τους ξεπερνά. 

Κάνω, και σήμερα, εδώ, μια ύστατη έκκληση στην Κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης αυτού του χώρου και μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί σε περίπτωση που βελτιωθεί και λίγο ο καιρός. Θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. 

Η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν, το συντομότερο δυνατόν, σε άλλες δομές, ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία τους.  Λάβετε υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός της Ειδομένης είναι μικρά παιδιά, τα οποία αρρωσταίνουν με πολύ μεγάλη συχνότητα».

Δημοσιογράφος: «Την χθεσινή κατάσταση που πέρασαν το ποτάμι, πως την αξιολογείτε;»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο γι’ αυτό. Δεν έχω αυτήν τη στιγμή όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή μου. Αυτό το οποίο προέχει είναι να αντιμετωπίσει, επιτέλους, η Κυβέρνηση αυτή την πολύ μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες από αυτήν την κατάσταση. Υποστηρίζει ο Δήμος, υποστηρίζει η Περιφέρεια, υποστηρίζουν οι Μ.Κ.Ο., υποστηρίζουν οι εθελοντές. Το κράτος, όμως, είναι απών. Συνάντησα έναν κρατικό λειτουργό, έναν γιατρό από το ΚΕΕΛΠΝΟ  και τίποτα παραπάνω».

Τα παράπονα των προσφύγων στον Τζιτζικώστα.Τον κ.Τζιτζικώστα πλησίασαν πρόσφυγες οι οποίοι τoν ενημέρωσαν ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ τους φέρεται βάναυσα. Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι καταλαβαίνει απολύτως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και το θυμό τους και χαρακτήρισε απάνθρωπο τον τρόπο με τον οποίο τους φέρονται οι αστυνομικοί της γειτονικής χώρας.

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρει λύση στο πρόβλημά τους.Οι πρόσφυγες του απάντησαν ότι καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, ωστόσο η κατάστασή τους δεν πάει άλλο.

Αμέσως μετά την Ειδομένη ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνθηκε στο Πολύκαστρο όπου, στο δημαρχείο είχε σύσκεψη με τον δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, με τη συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια, του βουλευτή Γιώργου Γεωργαντά, και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα που έχει προκύψει στην περιοχή με τους χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα και τη διαχείριση του προβλήματος.

Μητσοτάκης:Άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη, να εκπονηθεί οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης.
Στον καταυλισμό της Ειδομένης έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνομίλησε με φορείς και εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για να ενημερωθεί σχετικά.

Την απουσία του κρατικού κράτους στην Ειδομένη κατήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης που επισκέπτεται εκτάκτως την περιοχή για να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί με τους 15.000 τουλάχιστον πρόσφυγες. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ειδομένη βρήκε μόνο έναν κρατικό υπάλληλο. «Η κατάσταση που είδα σήμερα στην Ειδομένη είναι μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη και για τον πολιτισμό μας συνολικά.

Οι συνθήκες εδώ πέρα είναι απολύτως απάνθρωπες. Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι σε συνθήκες πρωτόγνωρες, μέσα στη λάσπη, με λίγους εθελοντές, οι οποίοι παρέχουν τη βοήθειά τους με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά προφανώς το μέγεθος του προβλήματος τους ξεπερνά.

Κάνουμε και σήμερα εδώ πέρα μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί σε περίπτωση που βελτιωθεί και λίγο ο καιρός.

Θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. Η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε άλλες δομές ώστε να μην κινδυνεύει και η υγεία τους. Να λάβετε υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός της Ειδομένης είναι μικρά παιδιά τα οποία αρρωσταίνουν με πολύ μεγάλη συχνότητα.

Αυτό το οποίο προέχει είναι να αντιμετωπίσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Δυστυχώς η κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες από αυτή την κατάσταση. Αυτό υποστηρίζει η Περιφέρεια, υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποστηρίζουν οι εθελοντές, το κράτος όμως είναι απόν. Συνάντησα έναν μόνο κρατικό λειτουργό, έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ και τίποτα παραπάνω».

Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την χθεσινή ενέργεια ενός αριθμού προσφύγων που έφυγαν από την Ειδομένη με τα πόδια και μπήκαν στην ΠΓΔΜ από άλλο σημείο.

«Η Ειδομένη είναι γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης. Πρέπει οι πρόσφυγες να μεταφερθούν άμεσα σε άλλες δομές», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ποστάροντας φωτογραφία από τον καταυλισμό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έφτασε λίγο μετά τις 11:00 στην περιοχή, ενώ κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Ειδομένη από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Τον πρόεδρο της ΝΔ συνοδεύει ο ειδικός συντονιστής για το Μεταναστευτικό, βουλευτής Βασίλης Κικίλιας, ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Οι τελευταίες σοβαρές εξελίξεις με υποχρεώνουν να μεταβώ στην Ειδομένη. Εκεί που βουλιάζει ο ανθρωπισμός τού απόντος κ. Τσίπρα».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: