20 Φεβρουαρίου, 2016

BREXIT: ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ... ΚΑΙ 5΄

 

Σε "κρίσιμο" σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο κορυφής για το θέμα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ. Χαρακτηριστικό των εντατικών διαβουλεύσεων και συζητήσεων είναι το γεγονός ότι η συνεδρίαση που επρόκειτο να αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), αναβλήθηκε για το βράδυ ενώ  είναι πολύ πιθανή μία παράταση της συνόδου και το Σάββατο, αποκλειστικά για το θέμα του Brexit. 

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, ζητήθηκε από τους ηγέτες των χωρών -μελών της ΕΕ να κλείσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία για απόψε. Προσερχόμενος το πρωί στις συζητήσεις - και έπειτα από μία μακρά νύκτα διαπραγματεύσεων επί των μεταρρυθμίσεων που ζητά – ο Κάμερον έδωσε το κλίμα λέγοντας: "Σημειώσαμε κάποια πρόοδο, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία". 

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης ήταν και η δήλωση του Ντόναλτ Τούσκ, ο οποίος  έκανε λόγο για οριακή στιγμή που κρίνει την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.  "Είμαστε στη μέση δύσκολων και σύνθετων διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, είτε τα βρίσκουμε ή το διαλύουμε" δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το βράδυ της Πέμπτης - ενώπιον των υπολοίπων 27 ηγετών- ο πρωθυπουργός της Βρετανίας απηύθυνε έκκληση για μια συμφωνία που θα είναι "αξιόπιστη" στα μάτια των Βρετανών, ώστε η απάντηση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί (πιθανότατα τον Ιούνιο) να έχει θετική έκβαση, υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. 

Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες είναι επιφυλακτικοί για τις κινήσεις Κάμερον να παρακάμψει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία της ΕΕ και να μειώσει τη μετανάστευση. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, οι υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ έχουν προβάδισμα 2% και προηγούνται με 36%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του TNS, το 34% των ψηφοφόρων θέλουν να παραμείνουν στην Ένωση, 7% δεν θα ψήφιζαν και 23% είναι αναποφάσιστοι.

Όμως η εταιρεία δημοσκοπήσεων TNS ανέφερε πως, όταν ετέθη το ερώτημα ποιο πιστεύουν ότι θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το 38% των ερωτηθέντων είπαν πως πιστεύουν ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ και 28% πως θα αποχωρήσει.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: