12 Φεβρουαρίου, 2016

ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  

Πέταξαν ντομάτες και πορτοκάλια αλλά και μπουκάλια σε δύο περιπολικά - Οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν την είσοδό τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Τα ΜΑΤ επιχείρησαν να σπάσουν τους διαδηλωτές - Συλλήψεις αγροτών και τραυματισμοί αστυνομικών
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Μάρνη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πετροπόλεμο να έχει ξεσπάσει και τα ΜΑΤ να απαντούν με ρίψη χημικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αγρότες της Κρήτης ζήτησαν να συναντήσουν το γ.γ. του υπουργείου και να κάνουν συμβολική κατάληψη μίας ώρας στην είσοδο του υπουργείου. 
Δεν τους επετράπη τίποτα από τα δύο με αποτέλεσμα να ξεσπάσει "πόλεμος". Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει προσαγωγές αγροτών και τώρα το συντονιστικό όργανο των αγροτών είναι σε διαβουλεύσεις με την αστυνομία για να τους αφήσουν ελεύθεροι. 4 είναι οι τραυματισμένοι αστυνομικοί. 
Οι αγρότες από την Ιεράπετρα, κρατώντας μια ελληνική σημαία στα χέρια τους, άρχισαν να τραγουδούν το "Πότε θα κάνει ξαστεριά"."Για ό,τι έγινε στο υπουργείο φταίει ο Ταξίαρχος και η ηγεσία της Αστυνομίας"δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Νίκο Ευαγγελάτο κ. Μαλλιωτάκης, πρόεδρος των αγροτών της Ιεράπετρας σχολιάζοντας τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα στο υπουργείο. 
"Μας είπαν να μείνουμε στο δρόμο. Τι είμαστε; Αναρχικοί ή κουκουλοφόροι; Κι αυτοί τι είναι; Δυνάμεις κατοχής;" τόνισε. Σε τέσσερις προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία, κατά διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ήρεμη με τους αγρότες να παραμένουν μπροστά από το υπουργείο απέναντι από τις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ αργότερα αναμένεται να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα. 
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει αποπνικτική εξαιτίας της εκτεταμένης ρίψης δακρυγόνων."Οι σκηνές στο υπουργείο είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών και ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Οι εκπρόσωποι των συντονιστικών να απομονώσουν αυτούς που κάνουν επεισόδια. Για εμάς ο δρόμος είναι ένας, ο δρόμος του διαλόγου. Και αυτόν τον έχει ανοίξει ο πρωθυπουργός μας" - δήλωσε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου για τα επεισόδια.
Από το λιμάνι στο Υπουργείο.Το πρωί, με τις κατσούνες στα χέρια έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγρότες από την Κρήτη που μετέβησαν στην πρωτεύουσα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, φωνάζοντας «Αγρότη, πολέμα σου πίνουνε το αίμα» και ζητώντας να ανέβουν στο υπουργείο και να συναντηθούν με τον υπουργό.  
Στο κτήριο όμως συνάντησαν πολύ ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επέτρεπε να περάσουν και στο σημείο υπήρξε μικροένταση. Με πανό στα οποία έγραφαν «όχι στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς» και «πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο» οι αγρότες από τα Χανιά και το Ηράκλειο έφτασαν τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά.
«Μας πήραν τα όπλα μας, τα τρακτέρ μας», λένε οι αγρότες από την Κρήτη και δηλώνουν αποφασισμένοι να κατασκηνώσουν έξω από τη Βουλή. «Δεν έχουν ιδέα από τη γη, πρέπει να καταλάβουν, οι αποφάσεις δεν μπορούν να παίρνονται από μια καρέκλα», λένε.
Λίγο πριν τις 10.00 σημειώθηκε νέα ένταση όταν η αστυνομία σταμάτησε  στην Πλατεία Καραϊσκάκη ένα αγροτικό που μετέφερε προϊόντα για προληπτικό έλεγχο.Οι αγρότες οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι στην οδό Μάρνη μπροστά από την είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ειδοποιήθηκαν με ντουντούκα και άλλοι τρέχοντας και άλλοι με πολύ γοργό βήμα έφτασαν ταχύτατα στον χώρο όπου είχε αποκλειστεί το Ι.Χ με τα αγροτικά προϊόντα.
Με το που έφτασαν στην περιοχή πήραν στο κυνήγι την ομάδα του ΜΑΤ που βρισκόταν στο σημείο, ενώ πέταξαν μπουκάλια και σε δύο περιπολικά που βιαστικά έσπευσαν να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο νομού Χανίων. 
Κατά το επεισόδιο συνελήφθησαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του πρώην Δήμου Κρυονερίδας Γιώργου Μαριδάκη καθώς και του αγρότη Νίκου Μπουρμπάκη από τις αστυνομικές αρχές, ενώ επίσης κατασχέθηκε το αγροτικό όχημα με τις προμήθειες των διαδηλωτών από τα Χανιά."Απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι ο συνάδελφοι που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως καθώς και το αγροτικό αυτοκίνητο με τις προμήθειες μας" - αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.
Επεισόδια σημειώθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανάμεσα σε Κρητικούς αγρότες και στα ΜΑΤ. Χρησιμοποιώντας τα σώματά τους και πετώντας πέτρες εναντίον των ΜΑΤ, αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών.
Μετά από 15 περίπου λεπτά έντασης τα ΜΑΤ επιχείρησαν να σπάσουν τους διαδηλωτές που δεν σταματούσαν να πετούν πέτρες και καπνογόνα, ενώ άναψαν φωτιές σε κάδους και στρώματα στο δρόμο. Προσαγωγές έγιναν από τις αστυνομικές αρχές. Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν με τους Κρητικούς αγρότες να συγκρούονται με τα ΜΑΤ και να εκτυλίσσονται πρωτοφανείς σκηνές. 
Οι Κρητικοί που έφτασαν το πρωί με τρία πλοία στο λιμάνι του Πειραιά κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο όμως τελούσε υπό αστυνομικό κλοιό με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου να μην βρίσκεται στο κτήριο. 
Οι αγρότες πέταξαν καπνογόνα, ντομάτες και πέτρες στο κτήριο και τις διμοιρίες των ΜΑΤ που το φρουρούσαν, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.  Είχαν προηγηθεί σουρεαλιστικές σκηνές  με τους αγρότες να κυνηγούν άντρες των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας.
Τρεις ομάδες διαδηλωτών είναι συγκεντρωμένοι σε τρία διαφορετικά σημεία. Εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας καθώς και εργαζόμενοι του υπουργείου. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών των αγροτών και αξιωματικών της ΕΛΑΣ.  Η αστυνομία προχώρησε σε 4 προσαγωγές ενώ έχουν προκληθεί σοβαρές υλικές ζημιές με σπασμένες τζαμαρίες και μάρμαρα. Οι αγρότες έχουν στήσει οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων στην οδό Λιοσίων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: