06 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Άλυτη σπαζοκεφαλιά παραμένει για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη σε ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού, «αναζητείται ο τρόπος που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στο πλαίσιο της νομιμότητας, της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας».

Με 24ωρους, αλλά και επ' αόριστον αποκλεισμούς, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες δηλώνουν ότι δεν αποχωρούν από τα μπλόκα. Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο αναμένονται μεγάλα, λόγω των μπλόκων και έτσι οι οδηγοί που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν θα πρέπει να είναι «οπλισμένοι» με υπομονή. 

Συνάντηση στις 12:00 στη Βέροια των αντιπροσώπων 62 μπλόκων της Πρωτοβουλίας Αγροτών. Στο Ιράν μεταβαίνει σήμερα, Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας, θα έχει την Κυριακή και τη Δευτέρα σημαντικές συνομιλίες για διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Είναι ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που επισκέπτεται τη χώρα μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Νέα ένταση επικρατεί από το πρωί του Σαββάτου στην Κω, έξω από το στρατόπεδο όπου θα κατασκευαστεί hot spot για την καταγραφή μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο νησί από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών σημειώθηκε στη 01:01 τα ξημερώματα του Σαββάτου στον υποθαλάσσιο χώρο νότια-νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας Λασιθίου κι έγινε αισθητή στην περιοχή της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας του Μακρύ Γιαλού και στα νότια παράλια του Νομού Λασιθίου.

Κόσμος: Θέλοντας να αξιοποιήσει το βαρύ κλίμα για το προσφυγικό στην ΕΕ και να επεκταθεί και πέραν της Γερμανίας, το ισλαμοφοβικό Pegida έχει κάλεσει σε συγκεντρώσεις σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Στην ίδια τη Γερμανία, οι αρχές θεωρούν ότι έχουν ενισχυθεί ειδικά η προσέλευση ακραίων στπ «κίνημα κατά της ισλαμοποίησης» ενώ το συγκοινωνούν δοχείο του Pegida στο κομματικό τοπίο, το AfD, ενισχύεται δημοσκοπικά -με τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ να διαπιστώνει ότι η ρητορική τού AfD πλησιάζει όλο και περισσότερο εκείνη των ναζί.

Ο «αριστερός» Μπέρνι Σάντερς έχει περιορίσει το μεγάλο προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos για όλη την επικράτεια, ενώ στους Ρεπουμπλικανούς ο Ντόλαντ Τραμπ παραμένει αρκετά μπροστά από τους υπόλοιπους διεκδικητές. Σε τουλάχιστον επτά έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών που έπληξε την Ταϊβάν τα ξημερώματα του Σαββάτου. 

Μεταξύ τους και ένα κοριτσάκι, εκτεταμένες ζημιές. Τα ερείπια 17ώροφης πολυκατοικίας στην πόλη Ταϊνάν είναι το επίκεντρο των επιχειρήσεων των σωστικών συνεργείων. Μετά από αγώνα που κράτησε 12 χρόνια, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας υπέκυψε στην πίεση της αμερικανικής ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Aclu για να δημοσιεύσει αρκετές δεκάδες φωτογραφίες που δείχνουν βασανισμένους κρατούμενους σε φυλακές υπό αμερικανική διοίκηση σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Η οργάνωση ζητά την δημοσίευση εκατοντάδων άλλων φωτογραφιών, και πιστεύει πως οι λίγες και σχετικά «ήπιες» φωτογραφίες που δημοσίευτηκαν είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η Ουάσινγκτον επανήλθε στις κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας για θανάτους αμάχων κατά τους βομβαρδισμούς στη Συρία, με τον αμερικανό ΥΠΕΞ να καλεί τη Μόσχα να «σταματήσει τις επιδρομές που σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά σε μεγάλους αριθμούς». Ο αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης τη Μόσχα να προχωρήσει σε κινήσεις για κατάπαυση πυρός, με φόντο τις «παγωμένες» συνομιλίες στη Γενεύη.

Οικονομία: Με τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας να επιδιώκουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό μέσα από επενδύσεις στην πληροφορική, οι δαπάνες για IT σε διεθνές επίπεδο εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα επίπεδα των 2,8 τρισ. δολαρίων το 2019 από 2,46 τρισ. δολάρια το 2015.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας, από A- σε Α, με σταθερή προοπτική, διαπιστώνοντας «σθεναρή ανάπτυξη» της ιρλανδικής οικονομίας και «επάνοδο σε δημοσιονομικό πλεόνασμα». Η κίνηση του οίκου είναι σχετικά ασυνήθιστη για μια χώρα εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και ενδέχεται να ενισχύσει τα κυβερνητικά κόμματα.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής εμμένει στις θέσεις που εξέφρασε το περασμένο έτος με δύο γνωμοδοτήσεις του, δηλαδή, ότι δεν έχει καταργηθεί η δυνατότητα φορολογικού συμβιβασμού για φορολογικά αδικήματα που τελέσθηκαν πριν την 31.12.2013, οπότε και άρχισε η ισχύς του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ).

Αθλητισμός: Το ντέρμπι στο «Καραϊσκάκη» μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Η ομάδα του Μάρκο Σίλβα θέλει να προσθέσει μια ακόμη νίκη στο ενεργητικό της, με τον «δικέφαλο» να έχει τις δυνατότητες να ανατρέψει τα προγνωστικά.

Ότι θα έφτανε κάποτε η στιγμή που το ντέρμπι της αγωνιστικής στην Premier League θα ήταν το Μάντσεστερ Σίτι-Λέστερ και όχι το Τσέλσι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ίσως να μην υπάρχει κανείς στον πλανήτη που να το είχε – έστω ονειρευτεί! Αν η ίδια κουβέντα γινόταν πριν από μία δεκαετία, τότε ίσως κάποιος να το χαρακτήριζε ντέρμπι, αλλά όσον αφορά τη μάχη του υποβιβασμού! Την ουραγό Λεβάντε αντιμετωπίζει το μεσημέρι της Κυριακής στη Βαλένθια η Μπαρτσελόνα, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Δύσκολη εκτός έδρας αποστολή έχουν Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής της Bundesliga.

Άμεση ήταν η απάντηση της ΕΠΟ στον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, ο οποίος το απόγευμα της Παρασκευής, με ανακοίνωσή του απαίτησε την παραίτηση από το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, όσων εμπλέκονται σε σκάνδαλα και έχουν ήδη κατηγορηθεί από τα αρμόδια δικαστικά όργανα. Από την πλευρά της η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, τόνισε πως όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο το κάνουν νομίμως και πως τόσο η Ομοσπονδία, όσο και η ΚΕΔ δεν δέχονται υποδείξεις για το πώς να ασκούν τα καθήκοντά τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: