22 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες δήλωσε ο  υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης τη Δευτέρα. Όπως σημείωσε, κάθε άδεια θα προκηρυχθεί ξεχωριστά και η διαγωνιστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.

Καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεων των αγροτών κρίνεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των μπλόκων, στις 12 το μεσημέρι, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει, παρουσία Κατρούγκαλου και Αποστόλου, τις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης. Να προσέλθουν στο Μαξίμου αποφάσισαν οι αγρότες των Τεμπών και άνοιξαν την εθνική οδό. Για «μεγαλοαγρότες» με τελείως διαφορετικά αιτήματα έκανε λόγο ο Βαγγέλης Μπούτας.

Το αδιαχώρητο σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έφτασαν 4.067 πρόσφυγες από τη Λέσβο και τη Χίο. Οι πρόσφυγες παρέμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι στο λιμάνι, καθώς δεν υπήρχαν μέσα για να αποχωρήσουν. Η κατάσταση άρχισε να εκτονώνεται προς το μεσημέρι, ωστόσο η ταλαιπωρία τους αναμένεται να συνεχιστεί λόγω του «μπλόκου» από ΠΓΔΜ και Σερβία. Ασφυκτική η κατάσταση στην Ειδομένη.

Τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου τιμούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία απεικονίζοντας σε γραμματόσημα πέντε αγωνιστές του ΕΑΜ. Η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ» αποτελείται από πέντε γραμματόσημα αφιερωμένα στους Βαρδή Β. Βαρδινογιάννη, Μανώλη Γλέζο, Στέλιο Ζαμάνο, Κώστα Μαραγκουδάκη και Απόστολο Σάντα.

Σχεδόν 5.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, μετά την απόφασης της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπει πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων για Σύρους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Κόσμος: Ο αγώνας για τα Ηλύσια Πεδία είναι ακριβή υπόθεση, και η Λεπέν χρειάζεται βοήθεια από παντού για να τον χρηματοδοτήσει: Σύμφωνα με γαλλικά και ξένα ΜΜΕ, το Εθνικό Μέτωπο στρέφεται ξανά στη Μόσχα και σε ρωσικές τράπεζες, στοχεύοντας συνολικά σε χρηματοδότηση 27 δισ. ευρώ για τις εκλογικές μάχες του 2017, προεδρικές και κοινοβουλευτικές.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ήλπιζε ότι η «καλή συμφωνία» που πήρε στις Βρυξέλλες για την παραμονή στην ΕΕ θα σηματοδοτούσε τη λήξη της ευρωπαϊκής του περιπέτειας, ανοίγοντας το δρόμο της ομαλής πορείας για το δημοψήφισμα του Ιουνίου. Οι πρώτες ημέρες μετά τη Σύνοδο όμως έδειξαν ότι η πορεία αυτή δεν είναι ρόδινη: Κορυφαία στελέχη κυβέρνησης και του κόμματός του σπεύδουν να εκφραστούν υπέρ του «όχι», δείχνοντας πως οι «Τόρηδες» θα περάσουν από καταιγίδα μέχρι την κάλπη.

Ο ινδικός στρατός πήρε ξανά τον έλεγχο καναλιού που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση μεγάλου μέρους του Νέου Δελχί, το οποίο είχε καταληφθεί από διαδηλωτές κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων που πήραν αιματηρή τροπή. Η κρίση ξεκίνησε από διαδηλώσεις στην κάστα Τζατ στην περιφέρεια Χαριάνα, και κλιμακώθηκε με 19 νεκρούς και ζημιές στο κανάλι που «στέγνωσαν» το Νέο Δελχί - το πότε θα ομαλοποιηθεί η υδροδότηση είναι ακόμη αβέβαιο.

Οι διπλωμάτες ΕΕ και ΗΠΑ που είχαν διαμεσολαβήσει για εξεύρεση διεξόδου στην πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ εισηγούνται αναβολή των πρόωρων εκλογών που έχουν κηρυχθεί -παρά τις έντονες αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης- για το τέλος Απριλίου, διαπιστώνοντας πως «δεν πληρούνται ακόμη όλες οι προϋποθέσεις». Δεν είναι ευοίωνα για τον Έβο Μοράλες τα πρώτα στοιχεία από το δημοψήφισμα της Κυριακής για το εάν θα άλλαζε το Σύνταγμα ώστε να μπορούσε να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία: 

Τα πρώτα αποτελέσματα κινούνται στη γραμμή των exit poll, που δείχνουν τον πρόεδρο της Βολιβίας να χάνει το στοίχημα -έστω και με σχετικά μικρή διαφορά. Η καταμέτρηση πάντως είναι θρίλερ, καθώς οι αγροτικές περιοχές, όπου ο Μοράλες είναι ισχυρότερος, δίνουν στοιχεία με βραδείς ρυθμούς.

Οικονομία: Η βρετανική οικονομία μπορεί, θεωρητικά, να μην έχει πολλά να φοβάται από έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η αβεβαιότητα δεν είναι ποτέ καλή για τις αγορές: Τη συμφωνία Κάμερον με την ΕΕ φάνηκε ότι επισκίασε τις πρώτες ώρες στις αγορές η δυναμική στο στρατόπεδο υπέρ του Brexit, κυρίως λόγω του δημάρχου Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, οδηγώντας τη λίρα στη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρησή της έναντι των άλλων νομισμάτων για τα τελευταία έξι χρόνια.

Ανοδική αντίδραση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας, μετά την ισχυρή πτώση της Παρασκευής, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:05 διαμορφώνεται στις 488,14 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,58%.

«Κυβέρνηση και δανειστές ας καταλάβουν ότι όσο θα συνεχίσουν να κυνηγούν άπιαστους φορολογικούς στόχους, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αυξάνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, να υπονομεύουν κάθε προοπτική σταθεροποίησης της οικονομίας, να απομακρύνουν κάθε πιθανότητα εξόδου από τα μνημόνια και να δυσκολεύουν την επιστροφή της αγοράς στην ανάκαμψη» τόνισε ο  πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Αθλητισμός: Ο Φραντσέσκο Τότι τέθηκε εκτός αποστολής από τον Λουτσιάνο Σπαλέτι για το ματς της Ρόμα με την Παλέρμο και χιλιάδες οπαδοί των «τζιαλορόσι« που βρέθηκαν στο Στάδιο Ολίμπικο έδειξαν ξεκάθαρα την προτιμησή τους, στον αρχηγό της ομάδας, συγκινώντας μάλιστα τον Ιταλό άσο.

Νέο προβληματισμό προκάλεσε στις τάξεις του Παναθηναϊκού η ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. Οι «πράσινοι» για μία ακόμη φορά παρουσιάστηκαν διπρόσωποι, με τον Αντρέα Στραματσόνι να πραγματοποιεί άστοχες αλλαγές που όπως φάνηκε και από το τελικό αποτέλεσμα όχι μόνο δεν βοήθησαν αλλά μάλλον μπέρδεψαν τους «πράσινους».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: