18 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Η συνάντηση εντάσσεται στις επαφές που θα έχει ο κ. Αναστασιάδης για το Κυπριακό, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες που ενισχύουν τα μπλόκα τους σε όλη τη χώρα. Οι αγρότες αναμένουν την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες προκειμένου να προσκληθούν στο Μέγαρο Μαξίμου και να συζητήσουν τις προτάσεις που έχουν υποβάλλει. Άκαρπη η συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Σερρών με τον βούλγαρο υπουργό Μεταφορών σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης στον Προμαχώνα. Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί εθνικών οδών.

Λόγους σκοπιμότητας πίσω από την καρατόμηση του διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη «βλέπει» το ΠΑΣΟΚ. «Αναρωτιόμαστε αν οι δηλώσεις της κας Γεροβασίλη περί ελέγχου του συνόλου των ΜΜΕ στη χώρα και η συνεχιζόμενη προσπάθεια εγκαθίδρυσης καθεστώτος ανελευθερίας στην ενημέρωση, βρήκαν στο πρόσωπο του επικεφαλής μιας τόσο νευραλγικής για την ασφάλεια και τον έλεγχο του Διαδικτύου υπηρεσίας την ΕΛ.ΑΣ. τον επόμενο "εχθρό"» αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί της Πέμπτης σε τροχαίο δυστύχημα, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ο γνωστός τραγουδιστής Παντελής Παντελίδης. Το δυστύχημα σημειώθηκε στο ύψος του Ελληνικού, στο ρεύμα προς Αθήνα, όταν το ΙΧ που οδηγούσε ο τραγουδιστής έφυγε από την πορεία του, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες και σε δέντρα και ανετράπη.

Στο αυτοκίνητο επέβαιναν και δύο γυναίκες που τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Θανάσιμα τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ένας 59χρονος συνταξιούχος ναυτικός, μέσα στο σπίτι του στον Ασπρόπυργο.

Κόσμος: Δεύτερο πλήγμα με στόχο τον τουρκικό στρατό μέσα σε λιγότερο από 24ωρο: Έκρηξη έπληξε στρατιωτικό κονβόι στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Παράλληλα, τουρκικά μαχητικά έπληξαν θέσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα είναι ακόμη σοκαρισμένη από την επίθεση στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας με στόχο τον στρατό, με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει αντίποινα - ενώ ήδη τις προηγούμενες ημέρες έπληττε θέσεις Κούρδων στη Συρία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, του συμμαχικού στην Μέρκελ CSU, υπεραμύνεται χωρών όπως η Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία στην απόφασή τους να βοηθήσουν την ΠΓΔΜ στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων με την Ελλάδα, διότι «αυτές οι χώρες δεν το κάνουν κακόπιστα, αλλά επειδή δεν πιστεύουν πλέον ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να προστατευθούν από την Ελλάδα», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Την κουρδική YPG της Συρίας «σε συνεργασία με το PKK» θεωρεί η Τουρκία υπεύθυνη της επίθεσης στην Άγκυρα, με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να λέει πως «περιμένει συνεργασία από τους συμμάχους εναντίον της ομάδας» -ενώ τουρκικά μαχητικά έπληξαν θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ και η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύσει πως θα συνεχίσει τα πλήγματα και στη Συρία. 

Ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί ως ένας Σύρος, ανέφερε, ενώ έχουν συλληφθεί εννέα άτομα. Η Σύνοδος Κορυφής των «28» στοχεύει στο να κλείσει συμφωνία με το Λονδίνο που θα ικανοποιεί τους όρους του για παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να πηγαίνει πολύ μακριά -και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει το ζήτημα να κλείσει και να επιστρέψει δρομολογώντας το δημοψήφισμα.

Οι λεπτομέρειες ακόμη γράφονται, οι πληροφορίες θέλουν καίρια σημεία ακόμη ανοικτά, αλλά στις Βρυξέλλες επικρατεί κλίμα επείγοντος - «τώρα είναι η ώρα για συμφωνία» λένε διπλωμάτες, αν και έχει φανεί στην πράξη πως για τους «28» δεν υπάρχει «τώρα ή ποτέ». Ο Λευκός Οίκος πρόκειται, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές από την Ουάσινγκτον, να ανακοινώσει πως ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφτεί την Κούβα τις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο περιοδείας του στη νότια αμερικανική ήπειρο. 

Η επίσκεψη θα είναι το συμβολικό αποκορύφωμα της προσέγγισης Ουάσινγκτον και Αβάνας για εξομάλυνση των σχέσεών τους, ενός από τους στόχους που είχε θέσει ο Ομπάμα.

Οικονομία:Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Πέμπτη. Ο Γενικός δείκτης κυμαίνεται στις 496 μονάδες. Κατά 0,1 δισ. ευρώ στα 71,4 δισ. ευρώ μείωσε η EKT το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, ανέφερε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδας.

Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα των Καθολικών στα τέλη Μαρτίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, διακρίνοντας παράλληλα περιθώρια για βελτιώσεις και διάλογο με τις επαγγελματικές ομάδες στο σχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Αθλητισμός: Σημαντικό πλήγμα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς ο Γουέιν Ρούνεϊ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στους συνδέσμους του γονάτου και υπολογίζεται πως θα μείνει εκτός δράσης μέχρι και δύο μήνες. Συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, το (κυρίως) πρόγραμμα των πρώτων αγώνων της φάσης των «32» του Europa League. 

Το ελληνικό ενδιαφέρον μονοπωλεί η κόντρα του Ολυμπιακού με την Αντερλεχτ στις Βρυξέλλες (20:00). Από τα υπόλοιπα «ζευγάρια» ξεχωρίζουν και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αναμετρήσεις της Φιορεντίνα με την Τότεναμ, της Ντόρτμουντ με την Πόρτο, της Σπάρτα Πράγας με την Κράσνονταρ, της Σιόν με την Μπράγκα, της Σπόρτινγκ Λισαβόνας με τη Λεβερκούζεν και της Βιγιαρεάλ με τη Νάπολι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: