05 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε νέο 12ωρο αποκλεισμό των Τεμπών έχουν προχωρήσει από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ οι αγρότες του μπλόκου. Εξετάζουν την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και διατυπώνονται προτάσεις ακόμη και για κυκλοφοριακό μπλακ άουτ από το Σάββατο. Στο Λευκό Πύργο φτάνουν αγρότες από τέσσερα διαφορετικά μπλόκα της Θεσσαλονίκης. Κλειστό το τελωνείο του Προμαχώνα. Σύσκεψη την Κυριακή έχει συγκαλέσει το μπλόκο της Νίκαιας.

Τη θέση των δικηγόρων για ουσιαστικό διάλογο από μηδενική βάση σχετικά με το ασφαλιστικό επανέλαβε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής. Οι δικηγόροι βρίσκονται σε αποχή από τα καθήκοντά τους και εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. «Έχουμε ασφαλιστικό σύστημα ή έχουμε σύστημα εισπρακτικό, δημοσιονομικό, τιμωρητικό φορολογικό;» αναρωτήθηκε ο κ. Αλεξανδρής.

Με τους υπουργούς της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ θα συναντηθεί στις 11:30 το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο υπουργοί επισκέπτονται την χώρα μας προκειμένου να εξετάσουν τι μπορεί να γίνει για να βοηθήσουν την Αθήνα να αντιμετωπίσει την άφιξη προσφύγων στα ελληνικά νησιά. «Η Ελλάδα οφείλει να κάνει όσα της αναλογούν» τόνισε σε συνέντευξή του ο γερμανός ΥΠΕΣ.

Αστυνομικοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για το ασφαλιστικό νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Οι «διαδηλωτές» αστυνομικοί απωθήθηκαν από συναδέλφους τους, της φρουράς του Μεγάρου Μαξίμου. Διευρύνεται χρονικά η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν ακόμα και πέντε χρόνια αργότερα υπάλληλοι στο Δημόσιο οι οποίοι με αίτησή τους ζητήσουν την παραμονή τους στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση του 67 έτους.

Κόσμος:Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Άσαντ ανακατέλαβαν την κωμόπολη Αταμάν στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στην πόλη της Ντεραά, σύμφωνα με αναφορές από το συριακό έδαφος. Είχαν προηγηθεί επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας στην ευρύτερη περιοχή - ενώ οι συνομιλίες στη Γενεύη έχουν μπει στον πάγο.

Κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν είναι ικανοποιημένος σε αυτό το στάδιο από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες με στόχο να αποτραπεί το Brexit, υποστήριξαν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο βρετανικό BBC. Την ίδια στιγμή, νέα δημοσκόπηση εμφανίζεται το στρατόπεδο του «όχι στην ΕΕ» να βρίσκεται εννέα μονάδες μπροστά.

Μέχρι τώρα, η εικόνα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών ήταν πιο... πολιτισμένη σε σύγκριση με το ρεπουμπλικανικό πεδίο αλληλοκατηγοριών. Στην τελευταία τους τηλεοπτική αναμέτρηση όμως, οι Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς ανέβασαν σημαντικά τους τόνους, με την πρώην ΥΠΕΞ να επιρρίπτει στον Σάντερς «εκστρατεία λάσπης» εναντίον της, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις για το Νιου Χάμσαϊρ εμφανίζουν μπροστά στον Σάντερς.

Οι γερμανικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού (BfV) φέρονται να έχουν λάβει περισσότερες από 100 αναφορές για τζιχαντιστές της ISIS μεταξύ των προσφύγων που μένουν στη Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Berliner Zeitung. Το Ριάντ «προσφέρεται» για χερσαία επέμβαση στη Συρία για καταπολέμηση της τζιχαντιστικής ISIS, θεωρώντας πως οι επιδρομές έχουν περιορισμένα μόνο αποτελέσματα. 

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε έτοιμη να συμμετέχει σε επιχειρήσεις υπό διεθνή συνασπισμό - ενώ οι χώρες υπό την «ομπρέλα» των ΗΠΑ που πραγματοποιούν επιδρομές στη Συρία συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. «Καλοδεχούμενη η προσφορά» κατά την Ουάσινγκτον, που τηρεί στάση αναμονής.

Οικονομία: Στα 3,61 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 148 εκατ. ευρώ ή κατά 4,3%, διαμορφώθηκαν τα καθαρά φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η γγ Δημοσίων Εσόδων. «Τα μωβ» δεν χρησιμοποιούνται πολύ, ακριβώς επειδή έχουν μάλλον δυσανάλογο βάρος -και όταν χρησιμοποιούνται, συναλλαγές μεγάλων ποσών μπορεί να πέσουν κάτω από τα «ραντάρ» των ηλεκτρονικών συναλλαγών: 

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να εξετάζει κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ. Την 1η Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών την Πέμπτη.

Αθλητισμός: Γνωστό από σήμερα είναι το ζευγάρι του τελικού στο Copa del Rey, παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ημιτελική φάση. Μετά τη Μπαρτσελόνα που διέσυρε χθες 7-0 τη Θέλτα την πρόκριση παίρνει και η Σεβίλη εκτός κι αν γυρίσει ο... κόσμος ανάποδα. Εννέα ματς, ισάριθμες νίκες μέσα στο 2016 για την ΑΕΚ, που επικράτησε 1-0 του Ηρακλή στο «Καυτανζόγλειο», στη ρεβάνς των προημιτελικών κυπέλλου. 

Ετσι, σε συνδυασμό με το 4-1 του ΟΑΚΑ, ο «Δικέφαλος» έγινε η δεύτερη ομάδα που εξασφαλίζει την πρόκριση στους «4» μετά τον Ολυμπιακό. Το μοναδικό γκολ πέτυχε ο Πέτρος Μάνταλος στο 50ο λεπτό. Για την πρόκριση δεν γινόταν λόγος. Το σκορ του πρώτου αγώνα δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης κι έτσι το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους δύο νεοαποκτηθέντες της ΑΕΚ. Ο Μπρούνο Ζουκουλίνι ως βασικός «αντι-Γιόχανσον» - αφού ο Σουηδός πρέπει σε κάποια στιγμή να ξεκουραστεί - τα πήγε αρκετά καλά.

Ακόμα μία «μεταγραφή» πραγματοποίησε η ΑΕΚ. Με υποδειγματικό τρόπο και χωρίς να επιτρέψει να αναπτυχθούν σενάρια η ΑΕΚ «τελείωσε» με το φλέγον ζήτημα του Ανταμ Τζανετόπουλου. Το απόγευμα της Πέμπτης η ΠΑΕ ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας με το νεαρό αμυντικό έως το καλοκαίρι του 2020.





Δεν υπάρχουν σχόλια: