10 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χαρακτηρίζοντας μία τέτοιου είδους ενδεχόμενη εξέλιξη ως «μονομερή ενέργεια από άλλες χώρες».

Το Ασφαλιστικό, η πορεία της αξιολόγησης από τους θεσμούς, αλλά και το προσφυγικό βρίσκονται στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει αυτή την ώρα υπό τον πρωθυπουργό. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς αναμένεται να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές προς τους υπουργούς για όλα τα ανοιχτά θέματα.

Για την κάθοδό τους στην Αθήνα προετοιμάζονται οι αγρότες από τα 68 μπλόκα της χώρας, ενώ παράλληλα προχωρούν σε κινήσεις κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, με αποκλεισμούς κυκλοφορίας, τελωνείων και δημόσιων υπηρεσιών. Οι αγρότες παραχωρούν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να εξηγήσουν γιατί κατεβαίνουν στην Αθήνα και ποια είναι τα αιτήματά τους.

Οι γενικοί γιατροί θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα για το άσθμα και την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ακριβώς όπως έκαναν μέχρι σήμερα, διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση του. Ωστόσο, ισχύει περιορισμός συνταγογράφησης για τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία την πρώτη φορά θα συνταγογραφούνται από πνευμονολόγο και στη συνέχεια από τους γενικούς γιατρούς.

Κόσμος: Την πρόθεσή της να αναστείλει τη λειτουργία του βιομηχανικού πάρκου πέραν της ενδοκορεατικής μεθορίου διαμήνυσε η Νότιος Κορέα στην Πιόνγκγιανγκ, ως αντίδραση στην εκτόξευση στην οποία είχε προχωρήσει η Βόρειος Κορέα. Το πάρκο είναι πάγια το «πρώτο θύμα» όταν η ένταση στην κορεατική χερσόνησο παίρνει σοβαρές διαστάσεις.

Εκφράζοντας, λίγο πριν τα 60ά «γενέθλια» της ΕΕ, την «ανησυχία» τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ενοποίηση, τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ένωσης -Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία- βάζουν στην κορυφή των προκλήσεων το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής ευρωπαϊκών λύσεων, μαζί με «καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων», ώστε μεταξύ άλλων να μην απειληθεί το κεκτημένο της Σένγκεν.

Τα αίτια του αιματηρού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη Βαυαρία βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση, ωστόσο πληθαίνουν οι διαρροές που θέλουν την έρευνα να προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους για τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών σε τροχιά μονής κατεύθυνσης. Τους δέκα έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών, καθώς οι εργασίες των συνεργείων συνεχίστηκαν μέχρι τη νύχτα.

Μία μοιρασμένη Γαλλική Εθνοσυνέλευση έδωσε το πρώτο «ναι» στην εισαγωγή στο Σύνταγμα της στέρησης υπηκοότητας για όσους κατόχους διπλής υπηκοότητας καταδικάζονται για τρομοκρατία -μία συμβολική κίνηση που έχει προκαλέσει όμως έντονη συζήτηση στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου. Η τελική τύχη που θα έχουν τα μέτρα, που είναι τμήμα συνταγματικής μεταρρύθμισης (και ως εκ τούτου χρειάζονται μεγάλη πλειοψηφία) θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.

Με μεγάλη απόσταση, όπως αναμενόταν, επικράτησε ο Μπέρνι Σάντερς στους Δημοκρατικούς και ο Ντόναλντ Τραμπ στους Ρεπουμπλικανούς στις προκριματικές για τα χρίσματα των δύο κομμάτων στο Νιου Χάμσαϊρ. Τρίτος στους Ρεπουμπλικανούς ο νικητής της Αϊόβα, Τεντ Κρουζ. Η Χίλαρι Κλίντον, που είχε καταφέρει μόνο στο νήμα να πάρει την πρώτη «νίκη», αισθάνεται την ανάγκη να ανεβάσει ταχύτητα πριν τον επόμενο σταθμό, τη Νότια Καρολίνα.

Οικονομία: Μικρογραφία πολλών από των ανησυχιών στις αγορές απέναντι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θεωρείται από τον οικονομικό Τύπο η περίπτωση της γερμανικής Deutsche Bank, η μεταχή της οποίας έχει καταγράψει εντονότατη πτώση από το ξεκίνημα του έτους -με φόντο τα αποτελέσματά της, τα CoCos αλλά και τη γενικότερη αδύναμη ανάκαμψη.

Ανακάμπτουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Τετάρτη, μετά τις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν κατά τις έξι προηγούμενες συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο Γενικός Δείκτης κατάγραψε συνολικές απώλειες 19,08%. Το μήνυμα, ότι είναι η ποιότητα της συμφωνίας και όχι η ταχύτητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που ενδιαφέρει τους εταίρους στην Ευρωζώνη, πρόκειται να εκπέμψει προς την Αθήνα το Eurogroup, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη. 

Ως εκ τούτου, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, να διευκρινιστούν οι ενστάσεις που υπάρχουν και να ξεκαθαριστεί η εικόνα ως προς το τι περιμένουν οι δανειστές από την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Αθλητισμός: Η ΠΑΕ Ατρόμητος με ανακοίνωσή της την Τετάρτη ζητά από τους φιλάθλους της ομάδας να τη στηρίξουν χωρίς παρατράγουδα στον προημιτελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό (19:30). Δεδομένη θεωρούν τα ΜΜΕ της Βρετανίας την πρόσληψη του Ζοζέ Μουρίνιο στην τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Επίσης δεδομένη θεωρούν την αποχώρηση του Λουίς Φαν Γκάαλ από το «Ολντ Τράφορντ» στο τέλος της σεζόν. Μάλιστα σχετικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο 53χρονος Πορτογάλος τεχνικός αποκάλυψε στους φίλους του, πως ήδη έχει συμφωνήσει με τους «κόκκινους διαβόλους».


Δεν υπάρχουν σχόλια: