12 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν αγρότες από την Κρήτη επιχείρησαν να απωθήσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προσεγγίσουν την είσοδο του κτιρίου. Οι αγρότες πέταξαν πέτρες, ξύλα και καπνογόνα στις δυνάμεις των ΜΑΤ. Έσπασαν τζάμια στο υπουργείο.

Με χημικά απάντησαν τα ΜΑΤ.  Από τις 4 έως τις 6 θα επιτραπεί η είσοδος σε 17 τρακτέρ στο Κέντρο. Ξεκίνησαν το ταξίδι τους για Αθήνα και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης. Ανοιχτά τα Τέμπη έως τις 12 το μεσημέρι. Αστυνομικά μπλόκα σε Ισθμό και Αφίδνες. Λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής εντοπίστηκε η σορός και του τρίτου μέλους πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος. Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Φθορές σε ιστοσελίδες και διαδικτυακά καταστήματα πώλησης προϊόντων (e-shop) προκαλούν επιτήδειοι, έναντι αμοιβής τους από ανταγωνιστές των εταιρειών που πλήττονται, καθώς αποκτούν πρόσβαση σε κωδικούς πιστωτικών καρτών τρίτων ατόμων και στοιχεία διαδικτυακών πληρωμών. Με το σύνθημα: «Όχι στη λογιστική αντίληψη στην εκπαίδευση. Ναι σε μόνιμους διορισμούς», προχωρούν σε κινητοποιήσεις δάσκαλοι και καθηγητές την ερχόμενη Τετάρτη.

Για πρώτη φορά από την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Βουλή για την μέχρι τώρα πορεία και τα αποτελέσματα τους.  Αναφέρθηκε σε όλα τα κεφάλαια (περιουσιακό, εδαφικό, εγγυήσεις, διακυβέρνηση κλπ) των συνομιλιών, τόνισε πως «δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δυνατή η λύση εντός του 2016.

Κόσμος:Δεν προδιαγράφεται ιδιαίτερα αρμονική η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τη νέα πολωνή πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο, που φτάνει στο Βερολίνο για την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στα δυτικά επιτιθέμενη στην στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο προσφυγικό και ζητώντας σκληρότερη γραμμή. «Ο δρόμος που ακολουθήθηκε δεν πάει πιο πέρα, χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας» λέει.

Έπειτα από 41 ημέρες, οι τέσσερις τελευταίοι καταληψίες στο κέντρο άγριας ζωής Μαλέρ του Όρεγκον παραδόθηκαν στο FBI, το οποίο τους είχε περικυκλώσει και είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να τερματίσει την κατάληψη χωρίς χρήση βίας. Σε μίνι δράμα εξελίχθηκε η παράδοση του τελευταίου καταληψία, ο οποίος έφτασε μέχρι και να απειλήσει με αυτοκτονία στις τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις που μεταδίδονταν ζωντανά. 

Αξιωματούχοι από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ θα ξεκινήσουν συνομιλίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα για την ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στη χώρα, σύμφωνα με την Σεούλ. Εφ' όλης της ύλης το νέο ντιμπέιτ μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς, στο οποίο η πρώην ΥΠΕΞ προσπαθεί να ξαναβρεί και να διατηρήσει τη δυναμική της στον αγώνα για το χρίσμα των Δημοκρατικών: 

Η εικόνα που θέλει να παρουσιάσει, η οποία ήταν ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις αναφορές της, ήταν πως εκείνη έχει περισσότερα προσόντα ενώ οι προτάσεις Σάντερς «δεν είναι ρεαλιστικές». Η πίεση από την Αϊόβα και το Νιου Χαμσαϊρ είναι έντονη, ενισχύοντας την εκστρατεία του Σάντερς. Παύση εχθροπραξιών στη Συρία, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS, συμφώνησαν να προωθήσουν ΗΠΑ και Ρωσία σε μία εβδομάδα κατά τις συνομιλίες στο Μόναχο.

Στο σχέδιο που συμφωνήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής δεν περιλαμβάνεται παύση των ρωσικών επιδρομών, και οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν πως τα αποτελέσματα «είναι ακόμη μόνο στο χαρτί» και πρέπει να φανούν και στο συριακό έδαφος.

Οικονομία: Προσπάθεια ανάκαμψης καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, μετά από οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταγράψει συνολικές απώλειες 20,87%. Η αντίδραση της αγοράς υποστηρίζεται από το ανοδικό ξεκίνημα των ευρωπαϊκών αγορών.

Αύξηση 0,3% στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ σημείωσε η Γερμανία στο δ' τρίμηνο του 2015, παρά το δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον και τις αδύναμες εξαγωγές. Όπως σημειώνουν αναλυτές, πλέον κύριος μοχλός ανάπτυξης της χώρας είναι η ιδιωτική κατανάλωση. Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να προστατεύσει τις κύριες συντάξεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στις αξιώσεις του ΔΝΤ για περικοπές 9 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τυγχάνει μίας «στοιχειώδους συναίνεσης», ενώ επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει τις δικές της προτάσεις και βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Αθλητισμός: Ο Μεσούτ Οζίλ πρόκειται ν' ανανεώσει το συμβόλαιο του με την Αρσεναλ, καθώς ο αγγλικός σύλλογος είναι στις τελικές επαφές με τον Γερμανό σταρ για επέκταση της συνεργασίας τους έως το 2019. Με τη δύσκολη πρόκριση της Μαρσέιγ επί της ερασιτεχνικής Τρελισάκ, ολοκληρώθηκε η φάση των «16» του Κυπέλλου Γαλλίας. Η ομάδα του Μίτσελ επικράτησε 2-0 εκτός έδρας με σκόρερ τον Ρομέν Αλεσαντρινί στο 33΄ και τον Στίβεν Φλέτσερ στο 87΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια: