29 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Δευτέρας το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» μεταφέροντας 1.810 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο. Το πλοίο παρέλαβε 1.360 άτομα από τη Λέσβο και 450 από τη Χίο. Σε λίγη ώρα αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 2, μεταφέροντας 183 άτομα από τη Λέρο. Μόλις 300 πρόσφυγες πέρασαν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, που έκλεισε ξανά τα ξημερώματα.

Την Πέμπτη ή την Παρασκευή - όπως όλα δείχνουν - πρόκειται να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό. Σε κάθε περίπτωση, στόχευση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι να πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, προκειμένου η Ελλάδα να εμφανιστεί με συντεταγμένη θέση. Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν βιάζεται, καθώς επιθυμεί να υπάρχει εικόνα από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που ξεκίνησαν την Παρασκευή, για να συνυπολογιστεί.

Η ΕΕ δεν μπορεί να λύνει τα προβλήματά της εις βάρος ενός κράτους-μέλους, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στα Νέα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εκτιμώντας πως είναι αναγκαία η πρόσθετη ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση. Ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα, η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 308 παράτυποι μετανάστες που κρατούνται στα κέντρα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών σε Κόρινθο και Ταύρο θα μεταφερθούν με λεωφορεία στους Κήπους του Έβρου και θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές.

Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας για το προσφυγικό έστειλε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, καταλογίζοντας ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα» τόνισε κατ' επανάληψη η Μέρκελ και είπε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει.

Κόσμος: Οι αρχές της Βορείου Κορέας φρόντισαν για τη μετάδοση σε κάθε τηλεοπτικό δέκτη στη χώρα της δημόσιας ομολογία του 21χρονου αμερικανού φοιτητή που είχε συλληφθεί το Δεκέμβριο για «τέλεση εχθρικής ενέργειας εναντίον του κράτους»: Ο φοιτητής ομολόγησε την τέλεση της πράξης - είχε... κλέψει προπαγανδιστικό πανό από το ξενοδοχείο του - και κλαίγοντας ικέτευσε για την απελευθέρωσή του.

Παράλληλα με το μικρό... «ατυχές» περιστατικό με την φράση του Μουσολίνι, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μπλεχτεί σε μίνι καταιγίδα στις εφημερίδες για την Κου Κλουξ Κλαν: Όταν ο αρχηγός της τον υποστήριξε, ο Τραμπ δήλωσε στην αρχή απλώς... άγνοια για την ομάδα. Όμως όταν ένας υποψήφιος με αξιώσεις φτάνει με τέτοια συζήτηση στην Σούπερ Τρίτη, η οποία θα δώσει μία πρώτη ενδιάμεση εικόνα, ίσως κάτι να μην πηγαίνει καλά...

Τα Ηνωμένα Εθνη και συνεργαζόμενες οργανώσεις αρωγής σχεδιάζουν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια για 154.000 Σύρους που βρίσκονται σε πολιορκημένες περιοχές της χώρας εντός της εβδομάδας. O OHE υπογραμμίζει πως η παράδοση βοήθειας εξαρτάται από την τήρηση της εκεχειρίας -έστω κι αν δεν αφορά περιοχές που ελέγχει η ISIS.

Απροθυμία συζήτησης μέτρων για μείωση των προσφυγικών ροών επιρρίπτει ο αυστριακός ΥΠΕΞ στην ελληνική κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως η Αθήνα στις «αμέτρητες συνεδριάσεις ήθελε μόνο να συζητήσει πώς θα μεταφερθούν πρόσφυγες στην κεντρική Ευρώπη». Όσον αφορά την αντίδραση της Ελλάδας πως η στάση της Βιέννης ήταν «ντροπή», ο αυστριακός ΥΠΕΞ λέει πως οι κινήσεις της «είναι δημιουργούν φυσικά πρόκληση για την Ελλάδα να μειώσει τις ροές, αλλά πρέπει να το κάνουμε».

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει ολόκληρη την Ιταλία είχε συνέπεια να χάσουν την ζωή τους πέντε άνθρωποι. Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας έχουν εκδώσει νέο πορτοκαλί συναγερμό για τη Δευτέρα σε διάφορες περιοχές στο βόρειο τμήμα της κεντρικής χώρας.

Οικονομία:Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους δεν πλήρωσαν τη διετία 2011-12 τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους, χωρίς παράλληλα να τα έχουν θέσει σε ακινησία. Από τη διασταύρωση στοιχείων, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα προκύψουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν κατέβαλαν το αντίτιμο των τελών κυκλοφορίας και δεν έθεσαν σε ακινησία τα οχήματά τους και τώρα θα κληθούν να το πληρώσουν εις διπλούν.

Την ώρα που το ΔΝΤ εμμένει στις εκτιμήσεις του για σχεδόν διπλάσιο δημοσιονομικό κενό σε σύγκριση με αυτό που εκτιμούν Κομισιόν και Ελλάδα, συνεδριάζει το Euroworking Group προκειμένου να αποφασίσει αν και πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο.

Διευρύνεται, αντί να μειώνεται, ο χρόνος έκδοσης συντάξεων σε σημείο υποψήφιοι συνταξιούχοι να πεθαίνουν στην αναμονή για να πάρουν σύνταξη ή εφάπαξ. Οι καθυστερήσεις στην απόδοση σύνταξης (από διαδοχική ασφάλιση) αγγίζουν ακόμα και τα τρία έτη, γεγονός που αποτελεί εφιάλτη για χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους.

Αθλητισμός:Η Λιόν έγινε η πρώτη ομάδα που νίκησε την πρωτοπόρο Παρί Σεν Ζερμέν, επικρατώντας εντός έδρας με 2-1, για την 28η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. Στο 13΄ ο Κορνέ άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους, με τον Νταρντέ να διπλασιάζει τα τέρματα στο 45΄. 

Στην κορυφή με 61 βαθμούς παραμένει η Γιουβέντους, αφού δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση της Ιντερ, 2-0, για την 27η αγωνιστική του Campionato. Τα γκολ για την «vecchia signora» σημείωσαν οι Μπονούτσι (47΄) και Μοράτα στο 84΄ από το σημείο του πέναλτι.

Διατήρησε την απόσταση των 8 βαθμών η πρωτοπόρος Μπαρτσελόνα από τη δεύτερη Ατλέτικο Μαδρίτης, μετά τη νίκη των Καταλανών με 2-1 επί της Σεβίλης, στο «Καμπ Νόου», σε αγώνα με τον οποίο έπεσε η αυλαία της 26ης αγωνιστικής της Primera Division. 

Νωρίτερα, η εκπληκτική Βιγιαρεάλ, που αφού απέκλεισε τη Νάπολι από το Γιουρόπα Λιγκ την περασμένη Πέμπτη, νίκησε στο «Μαδριγάλ» με άνεση τη Λεβάντε (3-0) και μείωσε την απόσταση που τη χωρίζει από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την τρίτη θέση στους 2 βαθμούς! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: