18 Φεβρουαρίου, 2016

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

 

Τον θάνατο 28 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 61 έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης, η έκρηξη οχήματος στο κέντρο της Άγκυρας. Η έκρηξη έγινε κοντά σε οχήματα τα οποία μετέφεραν στρατιωτικό προσωπικό, ενόσω αυτά είχαν σταματήσει σε ερυθρό σηματοδότη.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα από το σημείο βρίσκεται το κτήριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, καθώς και η έδρα του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Τουρκίας. Σύμφωνα με την κυβερνητικό εκπρόσωπο Νουμάν Κουρτουλμούς, η επίθεση ήταν καλά σχεδιασμένη. 

Το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι στόχος της έκρηξης ήταν λεωφορεία τα οποία μετέφεραν στρατιωτικό προσωπικό. Εκπρόσωπος του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέφερε ότι πρόκειται για «πράξη τρομοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανέβαλε την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, λόγω των γεγονότων, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επρόκειτο να μεταβεί την Πέμπτη στο Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πίσω από την επίθεση βρίσκεται το PKK.  

Ερντογάν: Οι επιθέσεις εξαντλούν την υπομονή της Τουρκίας.«Οι επιθέσεις εξαντλούν την υπομονή της Τουρκίας» η οποία «δεν θα διστάσει να αμυνθεί, πάντα, παντού και σε κάθε περίπτωση» δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη στην Άγκυρα. 

Τονίζει επίσης ότι «τέτοιους είδους ενέργειες τονώνουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για ανταπόδοση των εναντίον μας επιθέσεων, εντός και εκτός των συνόρων μας».

«Θα συνεχίσουμε καθημερινά με περισσότερη αποφασιστικότητα τη μάχη μας εναντίον των πιονιών που πραγματοποιούν τις δίχως ανθρώπινο και ηθικό όριο επιθέσεις αυτές και των δυνάμεων που βρίσκονται από πίσω», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ερντογάν και προσθέτει: 

«Θα αντιληφθούν ότι γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να απομακρύνουν τη χώρα μας και το έθνος μας από τους στόχους τους, χρησιμοποιώντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάθε νεκρός μας είναι ένα τεκμήριο για το ότι τα εδάφη αυτά θα είναι η αιώνια πατρίδα μας, η σημαία μας θα υψώνεται πάντα, το εζάνι μας δεν θα σιγήσει, η χώρα μας δεν θα διαμελιστεί και το κράτος μας δεν θα ανατραπεί».

Καταδικάζει την επίθεση στην Άγκυρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο γ.γ. της Προεδρίας πρέσβης Γ. Γεννηματάς επικοινώνησε στις 23.00 την Τετάρτη με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα και του ζήτησε να μεταβιβάσει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απερίφραστη καταδίκη της τρομοκρατικής ενέργειας στην Άγκυρα. Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε δια του γ.γ. της προεδρίας τα θερμά του συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και στον τουρκικό λαό.

Συλλυπητήρια Αλ. Τσίπρα σε Νταβούτογλου.Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από την αιματηρή έκρηξη στην Άγκυρα. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Νταβούτογλου τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τον λαό της Τουρκίας.

YΠΕΞ: Πενθούμε μαζί με τους γείτονές μας.«Πενθούμε μαζί με τους γείτονές μας για τα θύματα της έκρηξης στην Άγκυρα. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η νέα έκρηξη έρχεται λίγες ώρες μετά το μακελειό στην Άγκυρα όπου τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 61 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που στόχευε στρατιωτικά οχήματα.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, που ήταν τοποθετημένος σε ένα όχημα, εξερράγη καθώς στρατιωτικά λεωφορεία κινούνταν κοντά στην έδρα του γενικού επιτελείου στρατού, το κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

"Το έθνος μας είναι εδώ και καιρό στο στόχαστρο της τρομοκρατίας, αλλά ξεπέρασε αρκετές καταιγίδες και ακόμη περισσότερο συσπειρωμένο θα ξεπεράσει αυτές τις δύσκολες συνθήκες με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις".

"Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να κάνει ούτε βήμα πίσω από την δικαιολογημένη μάχη της ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις" διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη βομβιστική επίθεση στην τουρκική πρωτεύουσα.

Υψηλόβαθμο μέλος του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) δήλωσε ότι δε γνωρίζει ποιος είναι πίσω από τη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα. Ωστόσο, δηλώνει ότι η επίθεση μπορεί να είναι σε αντίποινα “για τις σφαγές στο Κουρδιστάν,” σύμφωνα με το Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Δε γνωρίζουμε ποιος το έκανε αυτό. Αλλά θα μπορούσε να είναι μία πράξη αντιποίνων για τις σφαγές στο Κουρδιστάν,” δήλωσε σήμερα ο Τζεμίλ Μπαγίκ στο πρακτορείο ειδήσεων Firat, το οποίο φέρεται να είναι κοντά στο PKK.

Νωρίτερα σήμερα, η προσκείμενη στην τουρκική κυβέρνηση εφημερίδα Yeni Safak ανέφερε ως υπεύθυνο για τη χθεσινή επίθεση, το Σύρο Σάλιχ Νέκαρ, που όπως υποστήριξε η εφημερίδα, αναγνωρίστηκε από τα αποτυπώματά του, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει τις πηγές της.

Ο Νέκαρ εκτιμάται ότι εισήλθε στην Τουρκία μαζί με πρόσφυγες από τη Συρία.Η συλλογή των αποτυπωμάτων του, έγινε κατά την είσοδό του στην Τουρκία κι έτσι έγινε δυνατός ο εντοπισμός της ταυτότητάς του από την αστυνομία, υποστηρίζει η Yeni Safak στη διαδικτυακή της σελίδα.

Αναφέρθηκε επίσης, ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κοντά στο αρχηγείο του στρατού, στο κοινοβούλιο, αλλά και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, είχε νοικιαστεί στη Σμύρνη, πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Υψηλόβαθμη πηγή των υπηρεσιών ασφάλειας άφησε να εννοηθεί ότι μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) ήταν υπεύθυνα για την επίθεση. Παράλληλα, έκρηξη κατέστρεψε τμήμα ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζεται μια τουρκική πολιτιστική ένωση σε προάστιο της Στοκχόλμης χθες βράδυ αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς, είπε η αστυνομία. 

Η αστυνομία δήλωσε ότι έχουν σταλεί τεχνικοί για να εξετάσουν τα αίτια της έκρηξης. Το κέντρο βρισκόταν στο υπόγειο ενός κτιρίου στην Φίτγια, στην νοτιοδυτική Στοκχόλμη. «Δεν υπήρχε κανείς μέσα. Δεν τραυματίστηκε κανείς. Ήταν κλειδωμένο από το απόγευμα», εξήγησε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας. Δεν έχει συλληφθεί κανείς και δεν υπάρχουν ύποπτοι, είπε.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: