16 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας με το προσφυγικό να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Η συνάντηση διεξάγεται λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής και μία ημέρα πριν το ραντεβού με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την τριμερή συνάντηση με Μέρκελ και Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες.

Τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής μεταναστών και προσφύγων είναι έτοιμα να λειτουργήσουν άμεσα, ενώ το πέμπτο στην Κω θα είναι έτοιμο σε πέντε ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν αναχωρήσει για την περιοδεία του στο ανατολικό Αιγαίο. Ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας οι έλεγχοι των κτιρίων στα Κρέστενα και στην ευρύτερη περιοχή μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,2 βαθμών που ταρακούνησε το βράδυ της Δευτέρας τη δυτική Πελοπόννησο.

Μέχρι τα ξημερώματα οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχαν καταγράψει 15 μετασεισμούς έως 3,6 βαθμών. Για προληπτικούς λόγους τα σχολεία στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και τα σχολεία της Τοπικής Κοινότητας Φιγαλείας θα παραμείνουν κλειστά. Χωρίς πρόσφυγες, αφού εδώ και τρεις μέρες έχουν μηδενιστεί οι ροές προς τη Χίο, εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη, το κέντρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής μεταναστών και προσφύγων στο νησί, στο παλιό βιομηχανικό συγκρότημα της ΒΙΑΛ στο Χαλκείος.

Στην επίσημη έναρξη της λειτουργίας του hot spot θα παραστεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος περιοδεύει στο ανατολικό Αιγαίο. Πριν την περιοδεία του θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Νέες αποκαλύψεις με επίσημα κυβερνητικά έγγραφα δείχνουν, ότι άλλα στοιχεία εστάλησαν από τις ελληνικές πρεσβείες στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, σχετικά με τις αδειοδοτήσεις τηλεοπτικών σταθμών στην Ευρώπη και άλλα παρουσίασε εκείνος στη συζήτηση στη Βουλή.

Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι στην Ευρώπη σε αντίστοιχες πληθυσμιακά χώρες λειτουργούν κατά μέσο όρο 2-4 κανάλια καταρρίπτονται από τα επίσημα έγγραφα.

Κόσμος: Πετσοκομμένες ή καμένες σοροί, συγγενείς που χτυπούσαν τα κάγκελα ζητώντας να μάθουν αν οι συγγενείς τους ήταν μεταξύ των 49 που σκοτώθηκαν στις συμπλοκές κρατουμένων το Σαββατοκύριακο: Τέτοιες ήταν οι δαντικές σκηνές μετά τη σφαγή στη φυλακή του μεξικανικού Τόπο Τσίκο. Εντελώς διαφορετικές όμως ήταν οι εικόνες εντός, όταν η επέμβαση των Αρχών «ανακάλυψε» πως τα υψηλόβαθμα στελέχη των καρτέλ είχαν στα κελιά τους... σάουνες, μπαρ ή ακόμη ενυδρεία.

Τα πράγματα στους Ρεπουμπλικανούς στενεύουν, καθώς οι αποχωρήσεις για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές μαζεύονται, και η υποψηφιότητα του Τζεμπ Μπους μοιάζει να είναι νεκρή χωρίς να το ξέρει -για αυτό, ο Τζεμπ έπαιξε το τελευταίο του χαρτί, βγάζοντας στην σκηνή τον αδελφό του Τζορτζ Ο.Μπους. Ο «τέως» είχε γίνει στόχος του Τραμπ στις τελευταίες του αναφορές πριν από την, όλο και πικρόχολου κλίματος, μάχη της Νότιας Καρολίνας.

Με τους «τέσσερις σκληρούς» της κεντρικής Ευρώπης να προσέρχονται στη Σύνοδο της ΕΕ ασκώντας πίεση για το προσφυγικό, με μέσο το αίτημα αποκλεισμού των βόρειων ελληνικών συνόρων, η ΠΓΔΜ αναφέρει ότι προσδοκά ευρωπαϊκή λύση και «δεν έχει συμφέρον να επωμιστεί όλο το βάρος η Ελλάδα». Το μαστίγιο κρατούν οι τέσσερις του Βίζεγκραντ, με τον σλοβάκο πρωθυπουργό να καλεί για «σχέδιο Β'» μετά τον ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν.

Αν ο σύρος πρόεδρος έδειχνε τις προθέσεις του για τις στρατιωτικές εξελίξεις στη Συρία μιλώντας σε δικαστές, η «συνεννόηση στο Μόναχο» για παύση εχθροπραξιών μοιάζει να αποκλείεται: «Ποιος μπορεί να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό σε μία εβδομάδα; Κανείς» είπε. «Εκεχειρίες γίνονται μεταξύ κρατών και στρατών, όχι μεταξύ ενός κράτους και τρομοκρατών» ανέφερε, κατηγορώντας επίσης τη Δύση ότι «μιλά για εκεχειρία μόνο όταν οι ένοπλοι χάνουν έδαφος».

Σε υψηλούς τόνους καταδικάζει το Παρίσι τους βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία της βόρειας Συρίας, λέγοντας πως συνιστούν «εγκλήματα πολέμου» και στρεφόμενο εναντίον του καθεστώτος και όσων το υποστηρίζουν. Η Άγκυρα από την πλευρά της επίσης μιλά για έγκλημα πολέμου, επιρρίπτοντας ευθύνη στη Ρωσία - την ώρα που η ίδια συνέχιζε να πλήττει θέσεις των Κούρδων.

Οικονομία: Φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, σχεδιάζει η κυβέρνηση να εισπράξει τους φόρους. Συγκεκριμένα, έως τις 30 Απριλίου αναμένεται να έχουν γίνει οι φορολογικές δηλώσεις και αμέσως μετά να αρχίσει η καταβολή των φόρων σε πέντε μηνιαίες δόσεις, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την υποβολή των εφετινών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών μελετάει τα σενάρια υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος για την εξασφάλιση της έκπτωσης φόρου 2.100 σε μισθωτούς και συνταξιούχους για τα εισοδήματα του 2016 που θα δηλωθούν το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος.

Σε εφαρμογή τίθεται από την Τρίτη, το νέο πρόγραμμα με τίτλο «Ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης για ανέργους νέους, ηλικίας 18-24 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας». Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 16/2 έως 31/3.

Αθλητισμός:Επιστροφή στο Champions League από σήμερα και συγκεκριμένα στη φάση των «16» με τη «μονομαχία» της Παρί Σεν Ζερμέν με την Τσέλσι να ξεχωρίζει. Παράλληλα η Μπενφίκα του Κώστα Μήτρογλου και του Ανδρέα Σάμαρη υποδέχεται την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης σε ένα ματς με ανοιχτά τα προγνωστικά.

Το δανεισμό του Χρήστου Δώνη στην ελβετική Λουγκάνο ανακοίνωσε ο Παναθηναϊκός. Η νέα ομάδα του νεαρού μέσου διατηρεί το δικαίωμα της αγοράς του μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, αρκεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» στο οικονομικό και οι δύο πλευρές μείνουν ικανοποιημένες από τη συνεργασία τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια: