20 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Το μεσημέρι του Σαββάτου θα πουν συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές το τελευταίο αντίο στον Παντελή Παντελίδη, που άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο δυστύχημα στο Ελληνικό. Σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10 το πρωί η σορός του δημοφιλούς τραγουδιστή. Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός, με βροχές, χιόνια στα ορεινά και καταιγίδες κυρίως στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν από το απόγευμα έως 8 μποφόρ στα πελάγη.

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα σε βιοτεχνία στη συμβολή των οδών Θηβών και Φαλήρου στον Πειραιά. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την επικύρωση των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της μαραθώνιας συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τόνισε πως από την έκβαση της προσφυγικής κρίσης θα εξαρτηθεί ως ένα βαθμό όχι μόνο το αποτέλεσμα στο βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και συνολικώς το μέλλον της Ευρώπης.

Κόσμος:Ο Άλφρεντ Γούντφοξ καταδικάστηκε το 1972 για τη δολοφονία ενός δεσμοφύλακα. Από τότε, πέρασε 43 ολόκληρα χρόνια στην απομόνωση, μέχρι τελικά να αφεθεί ελεύθερος, αφού δέχθηκε, δεχόμενος «ελαφρύτερο» κατηγορητήριο. Απορρίφθηκε από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το ρωσικό σχέδιο απόφασης που καλούσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. 

Την ίδια στιγμή, ρώσοι και αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούσαν στη Γενεύη για την κατάπαυση του πυρός, που θεωρητικά θα εφαρμοζόταν αυτή την εβδομάδα αλλά οι αντιμαχόμενοι αψήφησαν. Στο εσωτερικό στρέφεται πλέον η προσπάθεια του Ντέιβιντ Κάμερον να πείσει το κόμμα και τους συμπολίτες του ότι η συμφωνία που πέτυχε μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις συμφέρει τη Βρετανία, κατά συνέπεια το «ναι» είναι μονόδρομος στο δημοψήφισμα.

«Μόλις επιτύχαμε μια συμφωνία με τη Βρετανία», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η συμφωνία ανταποκρίνεται σε όλες τις ανησυχίες της Βρετανίας και παράλληλα σέβεται τις βασικές αρχές της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια «δίκαιη και συμβιβαστική» συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να κάνει εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ στο επικείμενο δημοψήφισμα, έκρινε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Οικονομία: Επιβαρύνσεις και ελαφρύνσεις φέρνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τα οποία τελούν υπό την έγκριση των δανειστών. Οι αλλαγές που έχει προτείνει η κυβέρνηση οδηγούν σε μικρές ελαφρύνσεις για όσους έχουν εισοδήματα έως 35.000 ευρώ. Από το όριο αυτό και πάνω αρχίζουν οι επιβαρύνσεις.

H κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον επικεφαλής του ρυθμιστικού οργάνου των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών Σιάο Γκανγκ, στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει να περιορίσει την κατρακύλα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε από σήμερα, Παρασκευή, και μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομίας, τις ρυθμίσεις για την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων τα οποία έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους 3299/2004 και 3908/2011.

Αθλητισμός: Ανοίγει σήμερα, Σάββατο, η αυλαία της 23ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ με τρία ματς. Η αναμέτρηση στο Καυτανζόγλειο (19:30) κλέβει την παράσταση καθώς η ΑΕΚ δοκιμάζεται κόντρα στον Ηρακλή, που προέρχεται από μεγάλη νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ. Νωρίτερα θα διεξαχθούν τα ματς: Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΣ Γιάννινα (17:15) και Λεβαδειακός-Καλλονή (15:00). Η Γιουβέντους αντιμετώπισε τη Μπολόνια στο «Ρενάτο Νταλ'Άρα», στην αναμέτρηση που άνοιξε την αυλαία 26ης της αγωνιστικής του Campionato και οι δύο ομάδες έμειναν στο «στείρο» 0-0. 

Η «Μεγάλη Κυρία» έπαιξε Παρασκευή προκειμένου στη συνέχεια να επικεντρώσει την προσοχή της στην αναμέτρηση της προσεχούς Τρίτης με την Μπάγερν Μονάχου για τους «16» του Champions League, ωστόσο, δεν φάνηκε να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση, πετώντας δύο βαθμούς και δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στη Νάπολι να προσπεράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: