19 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Βελτιωτικές προτάσεις για τους αγρότες εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που τα μπλόκα παραμένουν σε όλη τη χώρα. Η αντιπρόταση αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα όταν συναντηθεί με τους αγρότες που έχουν ζητήσει ραντεβού μαζί του και έχουν καταθέσει σχετικά υπομνήματα. Νέα πανελλαδική σύσκεψη συγκαλούν την Κυριακή οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας.

Για προσπάθεια δημιουργίας μιας «καθεστωτικής πραγματικότητας στο κράτος» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. «Πρόκειται για λογική κομματικής κυριαρχίας του κράτους... Γίνεται μια προσπάθεια άλωσης του κράτους με έφοδο κατά των ανεξάρτητων αρχών που αμφισβητούνται, με τον τρόπο για την αδειοδότηση των καναλιών, τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να το δεχθεί αυτό.

Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει εδώ και τρεις μέρες 22 καταδικασμένοι για παράνομη διακίνηση προσφύγων στα ελληνικά νησιά, που κρατούνται στις δικαστικές φυλακές Χίου. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Σύροι, Αφγανοί και Αιγύπτιοι και διαμαρτύρονται, όπως υποστηρίζουν, ότι τους επιβλήθηκαν αυστηρές ποινές.

Μετά τη μάχη στις Βρυξέλλες απέναντι στις κυβερνήσεις που τάσσονται ξεκάθαρα κατά της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός - ο οποίος επιστρέφει το απόγευμα της Παρασκευής από τη βελγική πρωτεύουσα - βρίσκεται αντιμέτωπος τόσο με τα ήδη ανοιχτά μέτωπα (Ασφαλιστικό, αγρότες, αξιολόγηση), αλλά και με ενδοκυβερνητικά προβλήματα, όπως η παραίτηση Σγουρίδη και η υπόθεση Σφακιανάκη.

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί σήμερα, Παρασκευή και αύριο, Σάββατο, το σχέδιο νόμου για το «παράλληλο πρόγραμμα», σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων. Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», το οποίο είχε κατατεθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά αποσύρθηκε μετά τις ενστάσεις των εταίρων, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Κόσμος: Τη ζωή στοίχισαν σε 18 άτομα συγκρούσεις σε στρατόπεδο του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν όπου έχουν διαφύγει εκτοπισμένοι από τη σύρραξη. Μεταξύ των νεκρών είναι και δύο εργαζόμενοι της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Κατηγορώντας την κουρδική YPG για την πολύνεκρη επίθεση στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, η Άγκυρα στρέφεται στις ΗΠΑ καλώντας τις να «σταματήσουν να κάνουν το λάθος» να υποστηρίζουν τις ομάδες της στο συριακό έδαφος. Θεωρώντας τρομοκρατική την κουρδική πολιτοφυλακή στη βόρεια Συρία - την οποία συνεχίζει να πλήττει η Τουρκία - ο τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «σημάδι αδυναμίας τη χρήση τέτοιων ομάδων εναντίον της ISIS».

Ολονύχτιες ήταν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία που επιδιώκει η Βρετανία επί «νέας σχέσης», και πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι της δεύτερης ημέρας - με την έκβασή τους ακόμη αβέβαιη. Σχετικοποιούν τις προσδοκίες οι ενδιάμεσες δηλώσεις των ηγετών, «ίσως χρειαστεί περισσότερο από όσο νομίζαμε» λέει η Ιρλανδία ενώ η Ιταλία δηλώνει «λιγότερο αισιόδοξη από ό,τι νωρίτερα».

Εικόνα ευρωπαϊκής δυσαρμονίας για το προσφυγικό σχηματίστηκε στη Σύνοδο, με την Ελλάδα και την Αυστρία να βρίσκονται στο επίκεντρο, τις χώρες του Βίζεγκραντ να πιέζουν και την Ιταλία να ζητά κόψιμο κονδυλίων στους «απρόθυμους» ενώ η Γερμανία ποντάρει σε συμφωνία με την Τουρκία και η Κομισιόν προσπαθεί να φέρει τους «28» σε ενιαία γραμμή. Απούσας της Τουρκίας, λόγω των επιθέσεων στην Άγκυρα, η ΕΕ προσβλέπει σε συνάντηση με την τουρκική ηγεσία στις αρχές Μαρτίου.

Τον κώδωνα του κινδύνου έναντι των εξαιρετικά αρνητικών συνεπειών που θα έχει για το μέλλον της ΕΕ ενδεχόμενη μη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έκρουσε από τις Βρυξέλλες, μιλώντας στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Οικονομία: Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει τις προτάσεις προς τους θεσμούς για το φορολογικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται: νέα κλίμακα φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλαγές στην κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, εισοδηματικά κριτήρια στο χτίσιμο αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα και αυξημένους φόρους για τα εισοδήματα από ενοίκια.

Το κεντρικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι πόσο βάρος θα σηκώσουν οι σημερινοί συνταξιούχοι, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, καταδεικνύοντας ότι οι δανειστές -κι όχι μόνο το ΔΝΤ- επιμένουν σε νέα μείωση των συντάξεων, καθώς και το γεγονός ότι σε θέματα Ασφαλιστικού και δημοσιονομικού κενού παραμένουν ακόμα μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς. Σε αυτό το κλίμα, «άφαντο» παραμένει το κουαρτέτο.

Επιχειρηματίες από ανάγκη και μερικές φορές από απελπισία, και όχι λόγω ευκαιριών, γίνονται οι Έλληνες τα χρόνια της κρίσης, οι οποίοι μάλιστα στερούνται καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, η αύξηση επιχειρηματικότητας που εμφανίστηκε το 2014 σταμάτησε το 2015 λόγω της πολιτικοοικονομικής αστάθειας και το 2016 είναι εύθραυστο. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας του ΙΟΒΕ.

Αθλητισμός: Το βαρέλι δεν έχει πάτο για τη Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ του Λουίς Φαν Γκααλ. Χθες... κατάφερε να χάσει 2-1 από τη Μίντιλαντ και μάλιστα με ανατροπή στον πρώτο αγώνα της φάσης των «32» του Europa League. Αν και έχασε αρκετές κλασικές ευκαιρίες για γκολ η Λίβερπουλ δεν κατάφερε να σκοράρει και έμεινε στο 0-0 με την Άουγκσμουργκ.

Οι «κόκκινοι» έχουν πλέον το πλεονέκτημα για την πρόκριση αφού παίζουν τη ρεβάνς στο «Άνφιλντ». Επηρεασμένη από την ήττα απέναντι στη Γιουβέντους, άλλα και από την απώλεια της πρώτης θέσης στο πρωτάθλημα Ιταλίας εμφανίστηκε η Νάπολι, η οποία έχασε και από τη Βιγιαρεάλ με 1-0.

Τα πλάνα του για τη ρεβάνς της επόμενης Πέμπτης θα αρχίσει να καταστρώνει από σήμερα ο Μάρκο Σίλβα. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού μετά την ήττα (1-0) από την Αντερλεχτ δήλωσε: «Είναι πράγματι μια άτυχη βραδιά για εμάς. Το αποτέλεσμα δεν δείχνει την αξία μας, είχαμε ξεκάθαρες ευκαιρίες, είχαμε περισσότερες ευκαιρίες από την Άντερλεχτ. Δεν ήμασταν αποτελεσματικοί, όμως, θα πρέπει να αναλύσουμε τα λάθη μας.

Πιστεύω ότι η πρόκριση είναι ακόμη ανοικτή θα προσπαθήσουμε να γυρίσουμε το αποτέλεσμα στην έδρα μας και να περάσουμε στην επόμενη φάση». Ανοιχτούς λογαριασμούς εν όψει του επαναληπτικού της επόμενης Πέμπτης (25/2) άφησαν Άντερλεχτ και Ολυμπιακός. Οι Βέλγοι με το τέρμα του Κάρα στο 68ο λεπτό επικράτησαν 1-0 της ομάδας του Μάρκο Σίλβα, στην πρώτη αναμέτρηση για τη φάση των «32» του Europa League που διεξήχθη στο Κονστάντ Βάντεν Στοκ.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν μοναδική ευκαιρία για να βρεθούν μπροστά στο σκορ, όμως το πλασέ του Ιντέγε σημάδεψε το αριστερό δοκάρι της εστίας του Προντό, ενώ δέχθηκαν το γκολ από τραγικό λάθος του εξαιρετικού κατά τα άλλα Ρομπέρτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: