11 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις της κυβέρνησης και της πλειονότητας των αγροτικών μπλόκων μετά και την απόφαση να μην επιτραπεί ούτε σε μικρό αριθμό τρακτέρ να «παρελάσουν» συμβολικά στην πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή. Ο κλάδος ετοιμάζεται για την διήμερη παραμονή στην πρωτεύουσα. Ανοίγουν το βράδυ και μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής τα Τέμπη. 

«Είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση που φέρνει σήμερα στη Βουλή για τα κανάλια η κυβέρνηση» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Για την αξιολόγηση σημείωσε ότι η καθυστέρηση είναι καταστροφική, κατηγορώντας την κυβέρνηση που απέρριψε την πρόταση για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Νέο κύκλο κινητοποιήσεων πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου. 

Τρίωρη στάση εργασίας (12:00-15:00) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από εργαζομένους σε ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης. Στη Θεσσαλονίκη, υπό κατάληψη βρίσκονται οι διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου «Γεννηματάς». Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν για τις αξιώσεις και απειλές Ερντογάν για το προσφυγικό κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Έξι νέους χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη προτείνουν οι δήμαρχοι, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) που έγινε το βράδυ της Τετάρτης. Στα Διαβατά συνεχίζεται η κατάληψη στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου από κατοίκους που αντιδρούν στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων.

Κόσμος: Με τις συνομιλίες για το Συριακό στη Γενεύη να βρίσκονται στον πάγο, η Ρωσία προτείνει εκεχειρία από την 1η Μαρτίου - με τις ΗΠΑ να ζητούν άμεση κατάπαυση πυρός, κατηγορώντας τη Μόσχα πως επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για τις δυνάμεις του Άσαντ, ώστε να επεκτείνουν τις περιοχές που ελέγχουν. Τη δημιουργία μίας νομικής οδού που θα επιτρέπει τη συστηματική επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην Τουρκία επιδιώκει η ΕΕ, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι Financial Times. Η κίνηση αυτή, κατά την εφημερίδα, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Έξι μαθητές σκοτώθηκαν σε τροχαίο, όταν μικρό σχολικό και φορτηγό συγκρούστηκαν μετωπικά το πρωί στην περιοχή Ροσφόρ της δυτικής Γαλλίας. Δύο μαθητές και ο οδηγός του σχολικού τραυματίστηκαν ελαφρά και άλλοι οκτώ έφηβοι βγήκαν σώοι από το σχολικό. Μετά τον πενταετή συριακό εμφύλιο, το 11,5% του πληθυσμού της χώρας έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί, σύμφωνα αναφορά μη κυβερνητικής οργάνωσης που προσπαθεί να βάλει αριθμούς στον ποταμό αίματος. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ξεωριστές αναφορές του Ερυθρού Σταυρού, τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει τους 50.000 οι διαφεύγουν από εμπόλεμες περιοχές στην περιφέρεια του Χαλεπίου. Ενώπιον της Δικαιοσύνης οδηγείται ο 94χρονος Ράινχολντ Χάνινγκ, που κατηγορείται ότι ως δεσμοφύλακας στο Άουσβιτς είχε ευθύνη ειδικά στη μαζική εξόντωση εβραίων από την Ουγγαρία μεταξύ 1943 και 1944. 

Ο Χάνινγκ αρνείται εμπλοκή στις ίδιες τις δολοφονίες - κάτι που δεν έχει εμποδίσει την καταδίκη στις δύο ανάλογες περιπτώσεις του Ντέμιανουκ και του Γκρόνινγκ, καθώς πλέον τα γερμανικά δικαστήρια δέχονται ότι ο καθένας στα ναζιστικά στρατόπεδα είχε βάλει το «λιθαράκι» του στην κτηνωδία.

Οικονομία: Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας την Πέμπτη, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 433 μονάδες με πτώση 3,50%. Στο ελληνικό σύστημα και στις αδυναμίες του αποδίδουν οι 7 στους 10 Έλληνες τη μεγάλη οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας, ενώ μόλις το 10% το χρεώνει στους ξένους. 

Την ίδια στιγμή το 97,8% των Ελλήνων υποδεικνύει ως καθοριστικούς παράγοντες της κρίσης την ανεπάρκεια και τη διαφθορά των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και το 84,1% την πρακτική που ακολούθησαν οι πολίτες τις τελευταίες δεκαετίες να δανείζονται για να καταναλώνουν αντί να παράγουν. Διάταξη - ασπίδα έναντι των τεκμηρίων για φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα έως 6.000 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ.

Αθλητισμός: Ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη, η προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας στη Τούμπα (19:30, OTESport3). Εκεί ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί κόντρα στη μεγάλη πρόκληση που λέγεται Πανιώνιος και μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το μικρό προβάδισμα που του δίνει το εκτός έδρας γκολ. 

Με τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς να αναλαμβάνει δράση στο μεσο του β΄ ημιχρόνου και να «καθαρίζει» το ματς, η Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε 3-0 τη Λιόν στο Παρίσι και προκρίθηκε στους προημιτελικούς του κυπέλλου Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: