23 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Για την πορεία των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν οι αγρότες σε νέο γύρο συσκέψεων που πραγματοποιείται, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό και τα μέτρα που προτάθηκαν. Αρνητικό το κλίμα στις πρώτες συνελεύσεις. Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες των Τεμπών και προχωρούν σε επ' αόριστον αποκλεισμό.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στις Μικροθήβες. Αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου. Προσέφερα συνεργασία και σε θέματα φορολογικών ελέγχων ήδη το 2012 στην τότε ελληνική κυβέρνηση (του Αντώνη Σαμαρά), αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον, σε αντίθεση με την σημερινή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει ο υπουργός οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για το τριήμερο συνέδριο, που ξεκινά την Παρασκευή στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου προετοιμάζεται το Ποτάμι. Μετά από πρόσκληση του επικεφαλής του κόμματος, Σταύρου Θεοδωράκη, το Σάββατο θα μιλήσουν στο συνέδριο ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην Ειδομένη, για την εκκένωση της γραμμής του ΟΣΕ από πρόσφυγες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν κατάληψη από το απόγευμα της Δευτέρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «μπλόκο» που έχει στήσει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα. Οι Αφγανοί μεταφέρονται με λεωφορεία στην Αθήνα, ενώ την ίδια ώρα καραβάνια προσφύγων περπατούν προς τα σύνορα...

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τονίζοντας ότι εάν είχε να επιλέξει μεταξύ της συμμετοχής της ΝΔ σε οικουμενική κυβέρνηση ή της διεξαγωγής εκλογών, τότε θα επέλεγε την προσφυγή στις κάλπες. Για το ασφαλιστικό, επανέλαβε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει επιμέρους διατάξεις.

Κόσμος:Τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο αποδίδουν Δικαιοσύνη τα αιγυπτιακά στρατοδικεία έδειξε η -φαινομενικά μόνο αστεία- υπόθεση του Αχμέντ Μανσούρ Κουράνι Αλί: Ο εν λόγω κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ισόβια, μαζί με άλλους 115, για συμμμετοχή σε ταραχές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των (εκτός νόμου πλέον) Αδελφών Μουσουλμάνων πριν από τρια χρόνια. Μία ασήμαντη λεπτομέρεια: Ο Αχμέντ Μανσούρ Κουράνι Αλί είναι, σήμερα, τεσσάρων χρονών.

Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας συμφώνησαν για τους όρους της κατάπαυσης πυρός στη Συρία, προτείνοντας να ισχύσει από το Σάββατο, όμως και οι αισιόδοξοι παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί ενώ τα ερωτηματικά για την πρακτική εφαρμογή της παραμένουν. Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ υποδέχεται μεν θετικά τη συμφωνία αλλά προειδοποιεί πως οι δυνάμεις του εξωτερικού «συνεχίζουν να θρέφουν την στρατιωτική κλιμάκωση» και διαπιστώνει πως τα εγκλήματα πολέμου επί του εδάφους συνεχίζονται ανεξέλεγκτα.

Σε ακόμη ευρύτερη έκταση από ό,τι μέχρι τώρα πιστευόταν φέρεται να παρακολουθούσε η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA τις συνομιλίες της γερμανίδας καγκελαρίου με ξένους ηγέτες, σύμφωνα με στοιχεία του Wikileaks. Οι νέες αναφορές υποστηρίζουν πως η υπηρεσία συνέλεξε πληροφορίες για συνομιλίες της Μέρκελ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και συναντήσεις της με τον Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν οι δύο τελευταίοι βρίσκονταν ακόμη στην ηγεσία.

Στους 29 νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών στα νησιά Φίτζι από το πλήγμα του κυκλώνα Ουίνστον, του ισχυρότερου που έχει καταγραφεί στην ιστορία του αρχιπελάγους, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις. Κοινότητες έχουν ισοπεδωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου, βοήθεια σχεδόν πέντε εκατ. ευρώ στέλνουν στα νησιά η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Ο στρατός της Σλοβενίας θα αναπτυχθεί για τρεις μήνες για να φρουρεί τα σύνορα με την Κροατία και να βοηθήσει την αστυνομία να ελέγξει τη ροή προσφύγων και μεταναστών, όπως ψήφισε αργά το βράδυ της Δευτέρας το σλοβένικο κοινοβούλιο. Η Λιουμπλιάνα είχε εξαρχής συνδέσει την στάση της με τις αποφάσεις της Αυστρίας, «τέρμα» του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου.

Οικονομία: Στα 26 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται η τρύπα που προκαλούν στα δημόσια έσοδα τα ανασφάλιστα οχήματα, που πλέον φτάνουν το ένα εκατομμύριο. Τα στοιχεία έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΑΕΕ. Μάλιστα, στα 26 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών και οι φόροι που θα προέκυπταν από αυτά.

Το τελικό ύψος του δημοσιονομικού κενού θα αρχίσουν να αναζητούν από σήμερα, Τρίτη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ από φέτος έως το 2018, ενώ το ΔΝΤ τα προσδιορίζει στα 7 - 9 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, προχωρούν σήμερα, Τρίτη, οι οικονομολόγοι και λογιστές - φοροτεχνικοί της χώρας, μετά από την απόφαση, που ελήφθη σε συνεδρίαση όλων των ομοσπονδιών και φορέων τους. Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των ενεργειών διαμαρτυρίας κατά του προσχεδίου του Ασφαλιστικού.

Αθλητισμός: Δύο συναρπαστικές αναμετρήσεις διεξάγονται σήμερα, Τρίτη, στο δεύτερο... μέρος της φάση των «16» του Champions League. Οι μεγάλες «μονομαχίες» σε Λονδίνο και Τορίνο κλέβουν την παράσταση. Συγκεκριμένα η Άρσεναλ υποδέχεται την Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους την Μπάγερν Μονάχου, σε δύο παιχνίδια, που κόβουν την ανάσα των «πιστών» της στρογγυλής «θεάς».

Μεγάλο «δώρο» στη Γιουβέντους έκανε η Μίλαν! Οι «ροσονέρι» υποχρέωσαν τη Νάπολι σε απώλεια βαθμών στο «Σαν Πάολο (1-1) στο φινάλε της 26ης αγωνιστικής της Serie A κι έτσι το 0-0 της «βέκια σινιόρα» το περασμένο Σάββατο με τη Μπολόνια δεν άλλαξε την κατάσταση στην κορυφή. Οι «παρτενοπέι» έμειναν για δεύτερο σερί ματς χωρίς «τρίποντο», μετά την ήττα στο Τορίνο από τη «Γιουβε».


Δεν υπάρχουν σχόλια: