09 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ούτε οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα θα πάρουν το δρόμο για Αθήνα, καθώς διαφωνούν με την απόφαση που έλαβαν τα 68 μπλόκα στη σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια. Είχε προηγηθεί το «όχι» και από την Πανελλαδική Συντονιστική, τα Τέμπη και την Πρωτοβουλία Αγροτών. Την ώρα που οι αγρότες ετοιμάζουν 48ωρη κατάληψη στην πλατεία Συντάγματος, η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει μέτρα για τον αποκλεισμό των τρακτέρ εκτός των πυλών της πρωτεύουσας. Κλείνουν επ' αόριστον από τις 12 το μεσημέρι τα Τέμπη.

Tο καινοτόμο διαδικτυακό πρόγραμμα «Ζήσε Χωρίς τον Εκφοβισμό» με στόχο τη διαχείριση και αντιμετώπιση περιστατικών σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού εφαρμόζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τo Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), με τη συνεργασία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Π.&Α. Κυριακού και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “ENABLE”.

Διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για το προσφυγικό παρουσία του Θοδωρή Δρίτσα και του Γιάννη Μουζάλα θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι. Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί η διαχείριση των προσφύγων που φιλοξενούνται προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς (Ε1 και Ε7) του λιμανιού του Πειραιά, καθώς δεν είναι δυνατή η μετακίνησή τους με πούλμαν προς τα σύνορα και την Ειδομένη λόγω των μπλόκων των αγροτών.

Τέλος στις προτάσεις περί κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, ενδεχόμενο που απέρριπταν και η Αθήνα αλλά και η Άγκυρα, έβαλαν οι δηλώσεις Μέρκελ-Νταβούτογλου περί ανάμειξης του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Θετικό για τη χώρα μας θεωρείται, πάντως, το γεγονός ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να αναγνωρίζει ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ βρίσκονται στο Αιγαίο και όχι στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Κινητές μονάδες υποδοχής και ταυτοποίησης, καθώς και ειδικούς χώρους κράτησης για τους μετανάστες που θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια στις εγκαταστάσεις των hotspots προβλέπει το νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Κόσμος: Δύο επιβατηγά τρένα συγκρούστηκαν στη νότια Γερμανία και, σύμφωνα με την αστυνομία, υπάρχουν τουλάχιστον 4 νεκροί και σχεδόν 150 τραυματίες -αρκετοί από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση. Ενα από τα τρένα εκτροχιάστηκε και πολλά βαγόνια έχουν ανατραπεί. Η κατάσταση στο σημείο είναι χαοτική, με τα συνεργεία να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν επιβάτες και να αποκτήσουν εικόνα της κατάστασης.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας Βιρτζίνια απήγγειλε στη χήρα ηγετικού στελέχους της ISIS την κατηγορία της συνομωσίας στο θάνατο της Κάιλα Μίλερ, νεαρής αμερικανίδας εργαζόμενης σε ανθρωπιστική οργάνωση. Η κατηγορούμενη, Νισρίν Άσαντ Ιμπραΐμ Μπαχάρ ήταν σύζυγος του Αμπού Σαγιάφ, του «υπουργού πετρελαίου» της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

H Γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε τη πρόταση για εισαγωγή στο Σύνταγμα της διαδικασίας κατάστασης κήρυξης έκτακτης ανάγκης, ένα από τα αμφιλεγόμενα μέτρα που είχε προαναγγείλει το Παρίσι μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, το Παρίσι κινείται σε παράταση της ισχύουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλο ένα τρίμηνο από το τέλος Φεβρουαρίου.

Δεύτερη μάχη στη μακρά πορεία προς το Λευκό Οίκο για τους επίδοξους διεκδικητές της προεδρίας, με το Νιου Χαμσαϊρ να επιλέγει για το ρεπουμπλικανικό και το δημοκρατικό χρίσμα - μάχη στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει να πάρει τη ρεβάνς της Αϊόβα και ο Μπέρνι Σάντερς εμφανίζεται μπροστά από την Χίλαρι Κλίντον. Διαπιστώνοντας πως αυτή η προεκλογική εκστρατεία έχει καταντήσει «σκάνδαλο», ο Μάικλ Μπλούμπεργκ επαναλαμβάνει πως εξετάζει ανεξάρτητη υποψηφιότητα για το Λευκό Οίκο.

Προειδοποιητικές βολές έριξαν οι αστυνονικές δυνάμεις στο Χονγκ Κονγκ απέναντι στο εξαγριωμένο πλήθος μετά την προσπάθεια των αρχών να κλείσουν πάγκους πωλητών από εργατική συνοικία σε προάστιο του Χονγκ Κονγκ.

Οικονομία: Να μην επιχειρήσει να προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προειδοποιούν την Αθήνα ευρωπαίοι αξιωματούχοι, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, αλλιώς το κουαρτέτο θα αργήσει να επιστρέψει και η αξιολόγηση θα καθυστερήσει πολύ -ίσως και μήνες.

Ομάδα ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, επισκέπτεται από την Τετάρτη την Αθήνα. Στόχος της μία αναλυτική ενημέρωση για την ελληνική οικονομία. Μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώνουν φέτος τις αποδείξεις τους, μέχρι να έλθει η διάταξη που θα συνδέει το χτίσιμο του αφορολόγητου με τη χρήση κάρτας, δήλωσε ο αν. υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης.

Αθλητισμός: Οτι δεν μπόρεσε να πετύχει στο Anfield (0-0), μπροστά στους φίλους της, η Λίβερπουλ θα το προσπαθήσει απόψε στο Boleyn Ground, όταν επισκεφτεί την Γουέστ Χαμ, για την μεταξύ τους επαναληπτική αναμέτρηση στην φάση των «32» του FA Cup. Βυθισμένη στην 9η θέση στο πρωτάθλημα, απέτυχε να σκοράρει ένα γκολ αυτή τη σεζόν τα ματς με τους Λονδρέζους που κατάφεραν να κυριαρχήσουν δύο φορές στο πρωτάθλημα (2-0 και 3-0).

Σε μια μικρή επέμβαση θα υποβληθεί σήμερα, Τρίτη, ο Λιονέλ Μέσι για να λύσει ένα πρόβλημα που έχει με τα νεφρά του. Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε επίσημα πως ο Αργεντινός σούπερ σταρ ζήτησε και πήρε δύο μέρες άδεια για να λύσει προσωπικά του θέματα. Στην πραγματικότητα, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου εισήχθη το πρωί σε κλινική της Βαρκελόνης για να λύσει ένα θέμα που έχει με τα νεφρά του.

Σα «σίφουνας» πέρασε από τη Βαρκελώνη η Σοσιεδάδ που «σκόρπισε» 5-0 την Εσπανιόλ, σε ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η 23η αγωνιστική της Primera Division. Τέσσερις διαφορετικοί σκόρερ για την ομάδα του Εουσέμπιο Σακριστάν (δύο ο Ζόνατας, από ένα οι Βέλα, Οϊρθάμπαλ και Ρέγες) που απομακρύνθηκε κατά έξι βαθμούς από την επικίνδυνη ζώνη. Αντίθετα, η Εσπανιόλ παραμένει σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: