17 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Αναβρασμός επικρατεί στο αγροτικό μέτωπο, καθώς ενώ παραμένει ανοιχτό το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με αγρότες που υπέβαλαν σχετικό αίτημα, η χώρα είναι κομμένη στα δύο από τα μπλόκα. Αγρότες από τη βόρεια Ελλάδα κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες τους, ενώ συζητούν και το ενδεχόμενο να μεταβούν στην Αθήνα, την ημέρα που θα οριστεί η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό. Ουρές χιλιομέτρων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Με το σύνθημα «Όχι στη λογιστική αντίληψη στην εκπαίδευση, ναι σε μόνιμους διορισμούς» προχωρούν σε κινητοποιήσεις την Τετάρτη δάσκαλοι και καθηγητές, καθώς η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ έχουν καλέσει τα μέλη τους σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 13:30. Κήρυξαν και δίωρες στάσεις εργασίας (12:00-14:00 και 14:00-16:00), για να διευκολύνουν όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Παλλιμενική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 το πρωί της Τετάρτης και πορεία προς τη Βουλή οργανώνουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας, που από την Τρίτη κατήλθαν σε 48ωρη απεργία. Οι λιμενεργάτες δηλώνουν ότι αντιστέκονται στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Κατηγορηματικά απορρίπτει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την θέση για «σφράγισμα» των βόρειων ελληνικών συνόρων, λέγοντας πως «δεν είναι ούτε νομικά επιτρεπτό, ούτε πολιτικά παραδεκτό». Λέγοντας πως παρά τις δυσκολίες, η ΕΕ κάνει προόδους στο προσφυγικό, στήριξε και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας πως «θα ξεπεράσει στη θέση της» τις επικρίσεις και πως «θα δικαιωθεί από την Ιστορία για το προσφυγικό».

Νέα συγκέντρωση κατά της δημιουργίας hotspot πραγματοποιούν κάτοικοι της περιοχής. Στις 5 το απόγευμα μέλη του συντονιστικού κατοίκων των δήμων Δέλτα και Ωραιοκάστρου θα συγκεντρωθούν στο δημοτικό στάδιο Ν. Ιωνίας για να διαμαρτυρηθούν για τη δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.

Κόσμος:Οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας βρίσκονται στο ναδίρ - έτσι, ο ποδοσφαιριστής της ρωσικής Λοκομοτίβ Ντμίτρι Ταράσοβ βρήκε σε αγώνα σε τουρκικό γήπεδο την καλύτερη ευκαιρία να δείξει την «αγάπη του για τον Πούτιν». Μετά την ήττα της ομάδας του σε γήπεδο της Κωνσταντινούπολης, έδειξε την μπλούζα που φορούσε κάτω από τη φανέλα με τον Πούτιν (με στολή ναύτη) ως «τον πιο ευγενικό πρόεδρο» του κόσμου. 

Παράταση για άλλους τρεις μήνες πήρε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία με την ευρεία υποστήριξη του Κοινοβουλίου. Τα μέτρα, που διευρύνουν τις αρμοδιότητες των αρχών ασφαλείας, θα ισχύουν μέχρι τις 26 Μαΐου. Σε ενίσχυση των συνοριακών περασμάτων και ελέγχους «χωρίς κενά» στα σύνορά της στο νότο πρόκειται να προχωρήσει η Αυστρία, με την κυβέρνηση να παρομοιάζει τη θέση με «καπετάνιο που πλέει προς παγόβουνο» για το προσφυγικό. 

Ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν - που κατά τη γερμανική πλευρά κάνει στροφή 180 μοιρών - λέει πως η Βιέννη παίρνει αποφάσεις «βάσει της πραγματικότητας» και προβλέπει μάλιστα πως «σύντομα θα κάνει το ίδιο και η Γερμανία». Σχετικοποιεί το Πεκίνο «ισχυρισμούς» σε διεθνή ΜΜΕ πως έχουν εγκατασταθεί αντιπυραυλικά συστήματα σε νησιά στις διαφιλονικούμενες περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας, λέγοντας πως πρόκειται για «κατασκευασμένες αναφορές δυτικών μέσων». 

Ο κινέζος ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι δυτικοί δημοσιογράφοι «θα έπρεπε να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους φάρους που χτίζει η Κίνα στην περιοχή, διευκολύνοντας την παγκόσμια ναυτιλιακή κίνηση». Την πεποίθησή του ότι δεν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα καταλήξει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα, για έναν απλό λόγο: 

«Οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν πως το να γίνεις πρόεδρος είναι σοβαρή δουλειά, δεν είσαι παρουσιαστής ριάλιτι». Ο ίδιος ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος όχι μόνο καλωσόρισε ως «κομπλιμέντο» το συμπέρασμα, αλλά είπε πως ο Ομπάμα «ήταν τυχερός που δεν ήμουν εγώ υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές, γιατί θα είχε χάσει».

Οικονομία:Συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, στις 15:00 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Το αντικείμενο της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας.

Σε ανοδική τροχιά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Τετάρτη, εν μέσω ανοδικών τάσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:10 διαμορφώνεται στις 489,17 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,30%.

Νέα δάνεια προς οφειλέτες, κυρίως επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνει αναδιάρθρωση της οφειλής τους, θα μπορούν να χορηγούν οι εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Η συγκεκριμένη δυνατότητα προβλέπεται υπό αυστηρούς όρους σε Πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αθλητισμός:Πρόταση για παραχώρηση του Μάρκους Μπερκ είχε ο Παναθηναϊκός από κινεζικές ομάδες, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αθλητικό Τύπο της Τετάρτης. Η αποστολή του Ολυμπιακού αναχώρησε το πρωί της Τετάρτης για τις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη θα παίξει με την Αντερλεχτ στον πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα για τη φάση των «32» του Europa League.

Ο Σεμπά, ο οποίος αναμένεται να συμπεριληφθεί στην αρχική ενδεκάδα προκειμένου να καλύψει το κενό του τραυματία Πάρντο, μίλησε πριν την αναχώρηση και τόνισε την αισιοδοξία του για το θετικό αποτέλεσμα... Συνέχεια σήμερα, Τετάρτη στη φάση των «16» του Champions League με τα φώτα να πέφτουν στο Olimpico.

Εκεί η Ρόμα φιλοξενεί τη Ρεάλ Μαδρίτης, με διαφορετικούς προπονητές από εκείνους που τις οδήγησαν στην φάση νοκ-άουτ της κορυφαίας διοργάνωσης. Στο άλλο ματς της ημέρας η έκπληξη της διοργάνωσης Γάνδη υποδέχεται την Βόλφσμπουργκ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: