08 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες, που αποφάσισαν να μετακινηθούν στην Αθήνα την Παρασκευή με τρακτέρ και λεωφορεία και να «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους και ετοιμάζουν αντιπρόταση.

Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ώρες, οπότε και αναμένονται συνελεύσεις στα μπλόκα, ενώ καθοριστικής σημασίας κρίνεται και η συνάντηση της Τρίτης στο τελωνείο του Προμαχώνα.  Σχεδόν έτοιμα είναι τα τέσσερα από τα πέντε hotspots σε Λέσβο, Λέρο, Χίο και Σάμο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τόνισε ότι παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν συνεχίζονται οι εργασίες και στην Κω.

«Προσωπικά λυπάμαι όταν ο φόβος επικρατεί στο μυαλό και στις πράξεις ανθρώπων» τόνισε. Δυναμικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν κάτοικοι των Διαβατών και Ωραιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο έχει χωροθετηθεί στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστόπουλου.

Οι δήμαρχοι Δέλτα και Ωραιοκάστρου θα συμμετάσχουν στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Γ.Μουζάλα, ενώ προγραμματίζεται συνάντηση και με τον Π.Καμμένο. Αμφιβολίες για την «αθωότητα» των συνεχιζόμενων δυναμικών κινητοποιήσεων των αγροτών, από τη στιγμή που αρνούνται το διάλογο και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εκφράζει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υπογραμμίζοντας ότι αν σκοπεύουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρουν.

Εκτενή αναφορά στην αποστολή προσκεκλημένης αντιπροσωπείας του στις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια κάνει ο ιστότοπος του γερμανικού νεοναζιστικού «Τρίτου Δρόμου», που σημειώνει την παρουσία της αντιπροσωπείας στην εκδήλωση και τη συνάντηση με τον Ν.Μιχαλολιάκο. Η αντιπροσωπεία του γερμανικού Τρίτου Δρόμου ανέβηκε με πανό και σημαίες στην Πνύκα, με φόντο την Ακρόπολη.

Κόσμος: Επτά άτομα έθεσαν υπό κράτηση στη Ρωσία οι υπηρεσίες ασφαλείας, τους οποίους κατηγορούν πως είναι μέλη της τζιχαντιστικής ISIS. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι υπό κράτηση σχεδίαζαν επιθέσεις στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε κατά λεωφορείου, το οποίο μετέφερε Αφγανούς στρατιώτες στο βόρειο Αφγανιστάν. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Το κλίμα που επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο μετά τη νέα βορειοκορεατική δοκιμή δείχνει η «θερμή» συνάντηση σκαφών των δύο πλευρών στα θαλάσσια σύνορα, κατά την οποία νοτιοκορεατικό σκάφος έριξε προειδοποιητικά πυρά προς την πλευρά σκάφους περιπολίες της Βορείου Κορέας. Την ίδια ώρα, οι χώρες γύρω από την Πιόνγκγιανγκ ζητούν συντονισμένη αντίδραση ενώ ενισχύεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης του αμερικανικού οπλοστασίου στην περιοχή - κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με την Κίνα.

Την Άγκυρα επισκέπτεται ξανά η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ το προσφυγικό δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις τόσο στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών όσο και στις μεταξύ τους σχέσεις -με την ευρωπαϊκή πλευρά να μην βλέπει την Τουρκία να προχωρά σε κινήσεις για «εξομάλυνση» της κατάστασης στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, στην τουρκοσυριακή μεθόριο  βρίσκονται χιλιάδες εκτοπισμένοι και η Τουρκία τους στέλνει εφόδια χωρίς να τους αφήνει να περάσουν.

Η γερμανική αντιτρομοκρατική έκανε έφοδο στα διαμερίσματα δύο ανδρών στο Μάιντς που θεωρούνται ύποπτοι ως συνεργάτες τζιχαντιστικής οργάνωσης. Οι δύο άνδρες κατηγορούνται σύμφωνα με την εισαγγελία, πως συμμετείχαν σε μη κατονομαζόμενη ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση στο συριακό εμφύλιο -οι γερμανικές αρχές τονίζουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένο σχέδιο διενέργειας επίθεσης.

Οικονομία: Μείωση παρουσίασαν τον Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών διαμορφώθηκαν στο ποσό των 4,647 δισ. ευρώ έναντι 5,080 δισ. ευρώ το Νοέμβριο.

Σε αρνητικό κλίμα διεξάγονται οι συναλλαγές στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Δευτέρα με τις τιμές των μετοχών να δέχονται ισχυρές πιέσεις και την αγορά να διασπά καθοδικά το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων.

Σε μια στιγμή που το Μαξίμου παίζει το χαρτί των ιδιωτικοποιήσεων, το νέο τριπλό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για την τύχη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Ελληνικού δίνει το στίγμα της σύγκρουσης που μαίνεται στους κυβερνητικούς κόλπους.

Αθλητισμός: Η Λέστερ επιβεβαίωσε και το απόγευμα του Σαββάτου στο Etihad, πως δεν αποτελεί απλά μία έκπληξη, αλλά είναι υποψήφια για την κατάκτηση του τίτλου στην αγγλική Premier League. Όπως είπε και ο Μανουέλ Πελεγκρίνι, μετά την ήττα (1-3) της Σίτι, υποστηρίζοντας, ότι εάν συνεχίσει να παίζει έτσι είναι το φαβορί για τον τίτλο».

Στο Κύπελλο και μόνο σε αυτό είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού από σήμερα, Δευτέρα, καθώς την Τετάρτη είναι ο επαναληπτικός αγώνας με τον Ατρόμητo στο Περιστέρι, ύστερα από το 0-0 του πρώτου αγώνα.  Ο Αντρέα Στραματσόνι έχει πολλούς αγωνιστικούς πονοκεφάλους καθώς οι ελλείψεις είναι πολλές, είτε λόγω τραυματισμών, είτε λόγω τιμωρίας αλλά και εξ αιτίας ανετοιμότητας κάποιων παικτών του.

Τριανταπέντε χρόνια πέρασαν από την αποφράδα ημέρα της 8ης Φεβρουαρίου του 1981, όταν στο -τότε- Στάδιο Καραϊσκάκη, σημειώθηκε η μεγαλύτερη τραγωδία, που έπληξε το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Είκοσι ένας φίλαθλοι που βρίσκονταν στην ΘΥΡΑ - 7 έχασαν τη ζωή τους...





Δεν υπάρχουν σχόλια: